Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εμφανίστηκαν τα πρώτα κουνούπια στην Κ. Μακεδονία - Από αρχές Μαΐου ξεκινά η καταπολέμησή τους


Την εμφάνισή τους έχουν κάνει αυτές τις μέρες στην Κεντρική Μακεδονία μικροί πληθυσμοί κουνουπιών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ανήκουν κυρίως στην κατηγορία των εντόμων, που κατά τη διάρκεια του χειμώνα βρίσκονται σε προφυλαγμένες θέσεις, ακόμη και εντός των σπιτιών ή μέσα σε αποθήκες και κλειστούς χώρους και επαναδραστηριοποιούνται όταν ανέβει η θερμοκρασία πάνω από τους 15 βαθμούς Κελσίου.

«Έχουν παρατηρηθεί ήδη λίγα τέτοια κουνούπια. Ωστόσο δεν πρόκειται για εκείνη την κατηγορία κουνουπιών που είναι εντελώς ανενεργά στην περίοδο του χειμώνα και όταν ξυπνήσουν ξεκινούν και οι παρεμβάσεις για την καταπολέμησή τους», επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κωβαίος.
Ο ίδιος εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την έναρξη συντονισμένων δράσεων καταπολέμησης των κουνουπιών, καθώς -όπως λέει- τα κοιμώμενα κουνούπια ακόμη δεν έχουν ξυπνήσει σε επίπεδο που θα χρειάζεται παρέμβαση.
Την ώρα, πάντως, που ο υδράργυρος ανεβαίνει, το ενδιαφέρον των επιστημόνων εστιάζεται στην επίδραση που θα έχει ο φετινός βαρύς χειμώνας ως προς τους πληθυσμούς των κουνουπιών το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Ο κ. Κωβαίος αναφέρει ότι ενώ την προηγούμενη χρονιά που ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ήπιος καταγράφονταν και τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο παρουσίες κουνουπιών στις παγίδες που έχουν εγκαταστήσει οι ερευνητές του ΑΠΘ στην περιοχή του αεροδρομίου, τους μήνες που πέρασαν η παρουσία κουνουπιών στις παγίδες ήταν μηδενική.
«Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς το πώς ο πρωτόγνωρα δριμύς χειμώνας που είχαμε θα επηρεάσει τους πληθυσμούς των κουνουπιών στη συνέχεια. 
Αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. 

Από τη μια μεριά, υπάρχει η άποψη ότι μπορεί οι χαμηλές θερμοκρασίες να περιορίσουν πληθυσμούς εντόμων τον χειμώνα και από την άλλη διατυπώνεται η θέση ότι μπορεί να επιβιώσουν ισχυροί γενότυποι, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την μεγάλη αναπαραγωγή κουνουπιών. Όλα αυτά θα τα παρακολουθήσουμε τους επόμενους μήνες» αναφέρει ο κ. Κωβαίος.

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Μουρελάτος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Οικοανάπτυξη, που συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χαρακτηρίζει πολύ ενδιαφέρον το θέμα αυτό και αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «θα δούμε αν και κατά πόσο ο βαρύς χειμώνας που πέρασε θα έχει επίπτωση ειδικά στην κατηγορία του κουνουπιού - τίγρη και αν φέτος θα έχουμε μικρότερους πληθυσμούς του είδους αυτού, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν. 

Πάντως, τα υπόλοιπα είδη κουνουπιών είναι πλήρως προσαρμοσμένα στις καιρικές συνθήκες, συνεπώς δεν νομίζω ότι ένας βαρύς χειμώνας θα έχει μεγάλη επίδραση στους πληθυσμούς τους».

Σε κάθε περίπτωση εκτιμά ότι φέτος οι παρεμβάσεις στο πεδίο για την καταπολέμηση των κουνουπιών θα ξεκινήσουν πιο νωρίς από ποτέ. 
«Αυτή τη στιγμή η διαδικασία για το καινούριο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία το οποίο θα είναι τριετές βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο. 
Από πλευράς προσυμβατικών ελέγχων είμαστε πανέτοιμοι. 

Είμαστε στην τελευταία φάση της ανάδειξης αναδόχων, που θα ολοκληρωθεί σε δέκα μέρες» γνωστοποιεί ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφοκλής Κουρτίδης.

Μιλώντας για το χρόνο έναρξης των παρεμβάσεων στο πεδίο σημειώνει: «παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελάχιστοι έως μηδενικοί πληθυσμοί κουνουπιών. Συνήθως οι προϋποθέσεις για την έναρξη παρεμβάσεων που έχουν σχέση με τους πληθυσμούς των εντόμων, τη θερμοκρασία του νερού και άλλους παράγοντες, πληρούνται στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου. Μέχρι τότε θα είμαστε πανέτοιμοι».

AΠΕ-ΜΠΕ


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Ναι πολύ ωραία!!! Εμφανίζετε και φωτογραφία ψεκασμού με ανθρώπους πειραματόζωα??? Πού είναι η στολή ψεκασμού ή έστω η μάσκα προφύλαξης το ανθρώπου που ψεκάζει?? Ή μήπως είναι φωτογραφία του πρόπερασμένου αιώνα?? Τουλάχιστον αποφύγετε σας παρακαλώ τέτοια λάθη προκειμένου να μην αντιγραφούν τέτοιες γραφικότητες από τα παιδιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.