30.3.17

Η μαθητική διαρροή από τα σχολεία - Τα ποσοστά εγκατάλειψης στο Ν. Πέλλας


Σημαντική μείωση παρουσιάζει η μαθητική διαρροή στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Παρατηρητηρίου για τα θέματα καταγραφής και αντιμετώπισης της Μαθητικής Διαρροής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). 

Στο Ν. Πέλλας

Στο Ν. Πέλλας σύμφωνα με την μελέτη, δεν παρουσιάζεται υψηλός βαθμός εγκατάλειψης μαθητών από τα σχολεία τους.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την μελέτη:
- Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Α΄ μέχρι Γ΄ Τάξη) το ποσοστό εγκατάλειψης είναι 0,74%.
- Στην Κατώτερη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο) το ποσοστό διαρροής μαθητών είναι 1,72%.
- Στην Ανώτερη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γ.Ε.Λ.), το ποσοστό εγκατάλειψης φθάνει το 1,24%.
- Στην Τυπική Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΕΠ.Α.Λ.), το ποσοστό διαρροής των μαθητών είναι 7,9%.

Το 2008 διεξήχθη η τελευταία σχετική έρευνα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για τη σχολική διαρροή και αφορούσε τη γενιά των μαθητών και μαθητριών του 2003-2004. Έκτοτε, δεν υπήρξε άλλη απογραφική έρευνα με πρωτογενή δεδομένα από όλες τις βαθμίδες της ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, το Παρατηρητήριο για τα θέματα της μαθητικής διαρροής του ΙΕΠ μελετά την πορεία των μαθητών από το σχολικό έτος 2013-14 μέχρι και την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Τα βασικότερα συμπεράσματα της μελέτης εντοπίζονται στα εξής σημεία:

Η μαθητική διαρροή ως μέγεθος παρουσιάζει διαχρονικά σημαντική μείωση.
Η διαχρονική εξέλιξη του δείκτη της Πρόωρης Εγκατάλειψης του Σχολείου (ΠΕΣ) παρακολουθεί την τάση του δείκτη της μαθητικής διαρροής. Εμφανίζεται σαφής συμμεταβολή των δύο δεικτών, αλλά, για να τεκμηριωθεί με επάρκεια και να διερευνηθεί η φύση της σχέσης, απαιτούνται περισσότερα ερευνητικά δεδομένα και περαιτέρω μελέτη σε βάθος χρόνου.

Η έμφυλη διάσταση εμφανίζεται κυρίως στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου τα αγόρια εγκαταλείπουν το σχολείο με μεγαλύτερη συχνότητα από τα κορίτσια. Μεγαλύτερη ένταση του φαινομένου παρατηρείται στο Γυμνάσιο όπου τα αγόρια διαρρέουν με ποσοστό 35% περισσότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των κοριτσιών.

Οι αστικές περιοχές εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά διαρροής σε σχέση με τις ημιαστικές και τις αγροτικές, χωρίς όμως μεγάλες διαφοροποιήσεις.

Οι μαθητές/τριες που φοιτούν σε τάξη όχι ανάλογη της χρονολογικής τους ηλικίας ή/και μαθητές/τριες που μένουν και επαναλαμβάνουν μία ή περισσότερες φορές μία σχολική τάξη διαρρέουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό, το οποίο μπορεί να φτάσει το 80%. Επισημαίνεται, όμως, ότι κατά την απομάκρυνση από το «κανονικό» έτος φοίτησης μειώνεται ο απόλυτος αριθμός των μαθητών/τριών. Για τον λόγο αυτό, η ποσοτική διάσταση του φαινομένου δεν εμφανίζεται τόσο σημαντική όσο δείχνει η ποιοτική.

Σε απόλυτους αριθμούς και σταθερά για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, οι περισσότεροι μαθητές διαρρέουν στην Αττική, μιας και το 1/3 του μαθητικού πληθυσμού βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Για τον ίδιο λόγο ακολουθεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.


5 σχόλια:

  1. σημαντικο είναι να μας πουνε γιατι γινεται η διαρροη των μαθητων απο τα σχολεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί δεν γεννάνε οι Ελληνίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί να γεννήσουν οι Ελληνίδες τα λεφτά τα δίνουν σε άλλους γιαυτό γεννάνε αβερτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γιατί όλοι θέλουν τα παιδια να φοράνε φιρμες κι έχει μεγαλο κόστος το μεγαλωμα.Ο καλοπερασακιας εργενης-σα δυσκολα μπαινουν σε φαση ταλαιπωρίας.Το μεγαλωμα παιδιών ειναι σκίσιμο σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.