Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πώς και πότε θα καταβληθούν στους αγρότες οι αποζημιώσεις του 2016


Δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να τακτοποιήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους έως τις 30 Ιουνίου ώστε να μη χάσουν τις αποζημιώσεις.

Τον Ιούνιο θα ολοκληρωθούν οι καταβολές των αποζημιώσεων από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), οι οποίες θα ξεπερνούν συνολικά τα 105 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, τη Μεγάλη Πέμπτη θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών τα πρώτα 15 εκατ. ευρώ. Αφορούν ζημιές που έγιναν το 2016 σε διάφορες καλλιέργειες –κυρίως σε δενδρώδεις, αλλά και σε κηπευτικά– εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών (παγετός, πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις κ.ά.) σε πολλές περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές, βασικός στόχος είναι η ολοκλήρωση της αποπληρωμής όλων των αποζημιώσεων που οφείλονται σε παραγωγούς για τις ζημιές στην παραγωγή τους, κατά το προηγούμενο έτος, με διαδικασίες εξπρές.

Ετσι, εκτός από τα 15 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν την επόμενη εβδομάδα, τα υπόλοιπα 90 εκατ. ευρώ προγραμματίζεται να εξοφληθούν σε δόσεις έως το τέλος Ιουνίου.
Παράταση

Ο ΕΛΓΑ, όπως ανέφερε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Εβρου Αναστάσιου Δημοσχάκη, έχει ήδη πραγματοποιήσει τέσσερις πληρωμές, δύο τον Δεκέμβριο του 2016, μία τον Ιανουάριο του 2017 και μία πληρωμή στις αρχές Μαρτίου. Το ποσό που έχει συνολικά καταβληθεί ανέρχεται στα 33 εκατ. €.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Κουρεμπές, θα είχαν καταβληθεί μεγαλύτερα ποσά, αλλά αρκετοί δικαιούχοι αγρότες δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι καθώς εμφανίζονται να έχουν οφειλές στον ΕΛΓΑ. «Οπότε δεν μπόρεσαν να πληρωθούν» λέει χαρακτηριστικά.
Για τη διευκόλυνση των αγροτών το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ έλαβε την απόφαση –εκτιμώντας ότι για αντικειμενικούς λόγους υπήρξαν παραγωγοί που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που έληγε στις 31 Μαρτίου 2017– να δώσει παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2017.
Ετσι, δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να τακτοποιήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους χωρίς να χάσουν τη δυνατότητα να καταστούν δικαιούχοι των αποζημιώσεων που τους αναλογούν.

Πάντως, μετά τις 30 Ιουνίου 2017 δεν μπορεί να δοθεί άλλη παράταση, οπότε όσοι δεν εξοφλήσουν τις οφειλές τους δεν θα μπορέσουν να αποζημιωθούν.

Ο τρόπος υπολογισμού του τελικού κονδυλίου αποζημιώσεων για τις ζημιές στη φυτική παραγωγή καθορίζεται με τις διατάξεις του Κανονισμού Ασφάλισης, ο οποίος είναι ίδιος με τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι αδύνατη η δυνατότητα κάλυψης 100% της ζημίας, καθώς υπάρχει καθορισμένο πλαφόν κάτω από το οποίο οι παραγωγοί δεν αποζημιώνονται.

Το σκεπτικό του νομοθέτη για το μη καλυπτόμενο ποσοστό ζημίας, τη λεγόμενη «απαλλαγή», είναι να λειτουργεί ως κίνητρο ώστε ο ίδιος ο ασφαλισμένος να προστατεύει την παραγωγή του με προληπτικά μέτρα.

Τα έσοδα του ΕΛΓΑ, τα οποία προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών, ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 155 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο Οργανισμός παραμένει βασικός εγγυητής αποπλήρωσης του απολεσθέντος εισοδήματος των αγροτών από τις ζημιές που προξενούνται στις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.
Πηγή: Έθνος


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 comments:

  1. Αντε να δουμε. Αυτα που θα δωσουν αφορα μονο παγετο οχι χαλαζι. Το σιγουρο ειναι παντως πως πολλοι αγροτες θα βρεθουν προ εκπληξεων. Θα βγουν πολλες περιοχες εκτος αποζημιωσης διοτι θα απαζημιωθουν οι περιοχες θυλακες παγετου. Δυστυχως πολλοί θα ανεβασουν πιεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΠΈΡΣΥ ΕΓΙΝΕ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΤΩΝ ΚΕΡΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΈΣ ΒΡΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΡΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στις καρτες σιτησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα νουμερα δεν βγαινουν και τα χρηματα δεν φτανουν και αρχισαν να βγαζουν περιοχες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αγρότες! Το μόνο επάγγελμα που προστατευεται επειδη έπαθαν ζημία.Όλοι οι άλλοι την πληρώνουν απ την τσέπη τους τη ζημία τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμεις ομως ρε μεγαλε πληρωνουμαι και συντηρουμαι το ταμειο για να μας καλυπτει στην ζημία. Ο ΕΛΓΑ συντηρηται καθαρα και μονο απο τους αγροτες. Εχουμε δεν εχουμε ζημια εμεις πληρωνομαι τον ΕΛΓΑ. Εσυ πληρωνεις σε ασφαλεια για να σε αποζημιωση;;; Κοψτω σε πειράζει και σε χαλαει. Γιατι!!!!!

      Διαγραφή
  6. τοσο ασχετος αν δεν ξερεις βουλωσε το αυτα τα ψιχουλα που περνουμε απο τον ελγα ειναι δικα μας χρηματα που καταβαλουμε στον ελγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όπως ασφαλίζεις το αυτοκίνητό σου και αποζημιώνεις και αποζημιώνεσαι αν πάθεις ατύχημα, έτσι ασφαλίζεις και την παραγωγή σου και αποζημιώνεσαι αν πάθεις ζημιά (παγετός, χαλάζι, βροχές για τα κεράσια, κτλ)!
    Για όσους αγνοούν την πραγματικότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.