Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ποιοι μίλησαν στο διήμερο για τα «50 χρόνια από την επιβολή της χούντας στην Ελλάδα» στα Γιαννιτσά


Με στόχο την αντιδικτατορική μνήμη και τον αναστοχασμό μετά την συμπλήρωση 50 χρόνων από την επέτειο της 21ης Απριλίου του 1967, φορείς και σωματεία διοργάνωσαν στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, ένα διήμερο καταγραφής και κατάθεσης της πραγματικότητας γύρω από την επταετία στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. 

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών, το Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και η Ένωση Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας, συνδιοργάνωσαν μια ξεχωριστή εκδήλωση το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Απριλίου, με ομιλητές που αναφέρθηκαν σε κάθε πτυχή της ιστορίας που κράτησε στο σκοτάδι την Ελλάδα και την δημοκρατία για 7 ολόκληρα χρόνια. 

Σε ένα γεμάτο από κάθε ηλικία Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, η διημερίδα ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου με πρόεδρο της συνεδρίας τον κ. Αδάμ Δράγα, μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Σάββατο 22/4/2017

Η διημερίδα ξεκίνησε με την εισήγηση του Γιώργου Ατματζίδη, συνταξιούχου τραπεζικού με θέμα «Το οικονομικό “θαύμα” της χούντας. Πλάνη ή μύθευμα;». O Zήσης Τριανταφυλλίδης, δικηγόρος, ανέπτυξε το θέμα «Οι περιπέτειες της Δικαιοσύνης την περίοδο της δικτατορίας». 

Εισήγηση με θέμα: «Αποφασίζομεν και εκπαιδεύομεν» έκαναν στη συνέχεια οι   δασκάλες Μαρία Γκίλη και Στέλλα Δαναβασίλη.

Ο δάσκαλος και συγγραφέας  Γιάννης Πετρόπουλος στην εισήγησή του με τίτλο «Τα Δεκαοχτώ Κείμενα που θα ΄ταν … Δεκαεννιά» σκιαγράφησε τη λογοκρισία στη διάρκεια της δικτατορίας και τη θέση των συγγραφέων απέναντί της, με αφορμή την ιστορική έκδοση των «Δεκαοχτώ Κειμένων». 

Στην εισήγησή του με τίτλο «Τα γλωσσικά μιάσματα της χούντας», ο εκπαιδευτικός και πεζογράφος Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης αναφέρθηκε στη γλωσσική πολιτική που ακολουθήθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας. 

Ο τίτλος της εισήγησης του Ανανία Καπουρκατσίδη, φοιτητή Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ, ήταν «Η καθημερινότητα της νεολαίας την περίοδο της δικτατορίας». 

Η δημοσιογράφος Άννα Μαρία Σαββίδου, μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, μίλησε στην εισήγησή της για «την "ελευθερία" του Τύπου την περίοδο της επταετίας», αναφέροντας τις αποφάσεις του καθεστώτος από την πρώτη στιγμή, που, πέρα από τις συλλήψεις χιλιάδων δημοκρατικών πολιτών, περιελάμβαναν συλλήψεις δημοσιογράφων, κλείσιμο εφημερίδων και νόμο λογοκρισίας σε κάθε ελεύθερο έντυπο. 


Την Κυριακή το πρωί την προεδρία της συνεδρίας είχε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών Αθανάσιος Ξυνίδης. 

Την δεύτερη μέρα χαιρέτισε ο κ. Βασίλης Δεμουρτζίδης, συνταξιούχος δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.
Κυριακή 23/4/2017

Πρώτος ομιλητής ο Θέμης Αχτσιόγλου, δικηγόρος, μίλησε με θέμα «Εκκλησία και 21η Απριλίου: Καιρός για μια συγγνώμη». 

Η εισήγηση της Θεανώς Ζουρνατζίδου, Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών, είχε τίτλο «Ο συνδικαλισμός στο γύψο». 

Ο Γιώργος Δημητριάδης, ιατρός-ρευματολόγος και Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας, εισηγήθηκε το θέμα: «Η χειραγώγηση του λαού από την δικτατορία μέσω του ποδοσφαίρου». 

Το θέμα της εισήγησης του Γιάννη Ανδρόνογλου, σολίστ κιθάρας και μουσικολόγου, ήταν: «Επιπτώσεις της χούντας στη νεοελληνική μουσική δημιουργία». 

Ο Μάκης Τσακμακίδης, εκπαιδευτικός, μίλησε για την αντίσταση στη Χούντα. Ο τίτλος της εισήγησής του ήταν «Πάλης ξεκίνημα». 

Τέλος, η ομιλία του Χρήστου Σαχπατζίδη, δικηγόρου, είχε ως θέμα «Μεταπολίτευση: Το μετέωρο βήμα της αποχουντοποίησης». 

Και τις δυο ημέρες αμέσως μετά τις ομιλίες ακολούθησε διάλογος στον οποίο συμμετείχε το κοινό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. κι όμως έχει ακόμα αμετανόητους που λένε ''μια χαρά ήταν η χούντα''.Γιατρός? άγνοια?μπαμπάς που επέβαλλέ με το ζόρι τη γνώμη του στα παιδιά? όλα παίζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην χουντα καποιοι περασαν καλα μην το ξεχνας... ρουφιανοι, ασφαλητες, φιλοι του καθεστωτος.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.