Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«Στέκια» ροδάκινων: Μια ανοιχτή «πληγή» που προάγει την παραοικονομία στην Πέλλα


Ένα διαχρονικό πρόβλημα για την Πέλλα και την Ημαθία, μια ανοιχτή «πληγή» για την οικονομία, είναι η λειτουργία των λεγόμενων «στεκιών» οπωροκηπευτικών. Το φαινόμενο της «μαύρης» διακίνησης των προϊόντων απευθείας από το χωράφι, με εικονικά παραστατικά και με μεγάλες υποτιμολογήσεις τους δεν κατάφερε να παταχθεί από καμία κυβέρνηση, γιατί πολύ απλά δεν υπήρχε πολιτική βούληση για να γίνει αυτό.

Κανένας πολιτικός, κανένα υπουργείο δεν αντιμετώπισε μέχρι σήμερα με αποφασιστικότητα, με σαφήνεια και με συγκεκριμένο τρόπο το μεγάλο αυτό ζήτημα που κοστίζει στην τοπική και όχι μόνο οικονομία της χώρας. «Μόνο με την πάταξη της μαύρης διακίνησης θα υπερασπιστούμε τους συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών και τους σοβαρούς εμπόρους», έλεγε πριν από δύο χρόνια ο βουλευτής Γιάννης Σηφάκης (και τότε, τον Απρίλιο του 2015, κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ)


Αναρωτιόταν τότε -και ορθά- ο κυβερνητικός βουλευτής της Πέλλας: «Όσον αφορά τα στέκια πρέπει να αποσαφηνιστεί τι πραγματικά είναι. Σημεία μεταφόρτωσης που πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και παραστατικά; Σημεία άσκησης εμπορικής δραστηριότητας που πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένες υποδομές και τιμολογήσεις;» και πρόσθετε: 
«Η πολιτεία οφείλει να δει κατάματα το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει αποτρέποντας πρακτικές παρανομίας, μαύρης διακίνησης αγροτικών προϊόντων και κυρίως πρακτικές που στόχο έχουν τον καθορισμό της τιμής των αγροτικών προϊόντων μακριά από τον αγρότη και τις οργανώσεις του». 


Σήμερα, δύο χρόνια μετά, το πρόβλημα παραμένει και ο Γιάννης Σηφάκης - η αλήθεια είναι εγκαίρως- με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί ότι «θα υπάρξουν άμεσα ριζικές ρυθμίσεις για τα ΄΄στέκια΄΄ (σημεία συγκέντρωσης) οπωροκηπευτικών». Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο βουλευτής, σε συνάντηση που είχε με την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη και τον Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκο Αντώνογλου για την διερεύνηση της τελικής λύσης, αποφασίστηκαν τα εξής: 

«Υπήρξε συμφωνία στην πρόταση να επιτραπεί η ίδρυση χώρων συγκέντρωσης οπωροκηπευτικών (΄΄Στέκια΄΄) μόνο ως φορολογικά υποκαταστήματα των μεταποιητικών βιομηχανιών (για τα προϊόντα που κατευθύνονται στην βιομηχανία) ή των εμπόρων (εγγεγραμμένων στο μητρώο εμπόρων) με ταυτόχρονη ύπαρξη χώρων αποθήκευσης και ψύξης (με μόνιμους ή φορητούς ψυκτικούς θαλάμους) ιδιοκτησίας του εμπόρου για τα νωπά προϊόντα που προορίζονται για εμπόριο. Παράλληλα να οριστούν προδιαγραφές για τον χώρο, για τις συνθήκες υγιεινής, απασχόληση ειδικών κλπ.» 

Αποφασίστηκε επίσης η συνεργασία Υπουργείου Οικονομικών, Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Υπουργείου Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Εμπορίου) για την άμεση προώθηση κοινής υπουργικής απόφασης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


«Η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης θα συνέχιζε την παράνομη λειτουργία χώρων χωρίς άδειες, χωρίς εγκεκριμένες συνθήκες υγιεινής, χωρίς ελέγχους, και θα αποτελούσε αντικίνητρο στην ίδρυση οργανώσεων παραγωγών αφού δεν θα εξασφάλιζε τον υγιή και ισότιμο ανταγωνισμό εκτρέφοντας παράλληλα την μαύρη διακίνηση αγροτικών προϊόντων», καταλήγει ο βουλευτής Πέλλας. 

Στον εισαγγελέα για την παράνομη λειτουργία

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2015, από τον Πρόεδρο της ΕΚΕ, κ. Κώστα Αποστόλου, κατατέθηκε στον Εισαγγελέα Βέροιας κατάλογος με 25 σημεία παράνομης συγκέντρωσης συμπύρηνων ροδάκινων, (στέκια), από τον οποίο μάλιστα ζητήθηκε η άμεση παρέμβασή του, προκειμένου να προστατευτεί η νομιμότητα και να αποκατασταθεί η τάξη. 

Οι οργανωμένοι φορείς που μετέχουν στην αλυσίδα παραγωγής του ροδάκινου κομπόστας - χυμού - κατάψυξης δημιούργησαν μάλιστα επιτροπή με στόχο την υποβοήθηση του έργου των ΔΑΟΚ κάθε Αντιπεριφέρειας για τον εντοπισμό και αναφορά συγκεκριμένων χώρων στους οποίους γίνεται διακίνηση κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι τον ίδιο μήνα (Ιούλιος του 2015) το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε εκδώσει απόφαση με θέμα «Λειτουργία των Κέντρων Συγκέντρωσης Ροδακίνων και Νεκταρινιών» όπου προβλεπόταν  συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για τη δημιουργία αλλά και λειτουργία των κέντρων αυτών, μεταξύ των οποίων και η χορήγηση κωδικού από την αρμόδια ΔΑΟΚ. 

Δυστυχώς όμως, παρά την ύπαρξη της απόφασης, τυχάρπαστοι διακινητές συμπύρηνου ροδακίνου επιχείρησαν, χωρίς να πληρούν καμία από τις προϋποθέσεις που τάσσει ο νόμος και οι υπουργικές αποφάσεις, τη συγκέντρωση ροδακίνων, δημιουργώντας τα γνωστά «στέκια» όπου λυμαίνονται το προϊόν.

Οι οργανωμένοι φορείς που μετέχουν στην αλυσίδα παραγωγής του ροδάκινου κομπόστας – χυμού – κατάψυξης, είχαν δημιουργήσει επιτροπή με στόχο την υποβοήθηση του έργου των ΔΑΟΚ κάθε αντιπεριφέρειας δια του εντοπισμού και αναφοράς συγκεκριμένων χώρων στους οποίους γίνεται διακίνηση κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. 

Όροι λειτουργίας των Κέντρων Συγκέντρωσης

Μάλιστα τότε είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένοι όροι λειτουργίας των Κέντρων Συγκέντρωσης των οπωροκηπευτικών, όπως π.χ. έκταση τουλάχιστον 1.500 τμ., περίφραξη με συρμάτινο πλέγμα, ασφαλτόστρωση, γεφυροπλάστιγγα, ανυψωτικό μηχάνημα, πινακίδα με τα στοιχεία του φυσικού προσώπου και τουαλέτα κ.λ.π., με απόφαση την οποία είχε υπογράφει ο τότε αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Γελαλής.

Τα ερωτήματα πολλά:

- Ισχύουν ακόμη εκείνοι οι όροι λειτουργίας των Κέντρων Συγκέντρωσης;
- Θα υπάρξουν -έστω από φέτος- οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για το παρανόμως λειτουργούντα στέκια οπωροκηπευτικών προϊόντων; 
- Τι έγινε με την καταγγελία στον Εισαγγελέα του Προέδρου της ΕΚΕ, Κώστα Αποστόλου;

Ιδού η μεγάλη ευκαιρία για την κυβέρνηση, που φαίνεται ότι θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά  με τα στέκια οπωροκηπευτικών, να αποδείξει ότι έχει πραγματικά την πολιτική βούληση να το κάνει. Αλλιώς κάθε χρόνο θα «αναμασάμε» τις ίδιες ανακοινώσεις, τις ίδιες υπουργικές αποφάσεις, θα γίνονται οι ίδιες καταγγελίες και θα διατυπώνουμε το ίδια ερωτήματα…


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 comments:

  1. ΣΤΑ ΣΤΈΚΙΑ ΠΛΗΡΏΝΟΥΝ ΌΜΩΣ ΤΑ ΕΡΓΩΣΤΑΣΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΊ ΚΛΈΒΟΥΝ ΟΛΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι εγινε κοπηκε η μασα και βγαζουμε ανακοινωσεις,για να ελεγχθουν οσοι περασαν απο Δ.Σ συναιτερισμων και οι υπαλληλοι αυτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ασε ρε Σηφακη που σε πειραξαν τα στεκια;;;;Γινε αγροτης και πανε τα ροδακινα σε συναιτερισμο και για τις ευπαθεις ομαδες να πληρωθεις 31 Φεβρουαριου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί ορισμένοι συνεταιρισμοί έχουν καλύτερες εγκαταστάσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τα στεκια πληρωνουν αμεσωσ η μονη λυση ολοι στα στεκια ο βουλγαροσ το καλοκαιρι θα παιρνει συμπυρινα 0,33 λεπτα οχι στουσ λιντσαριστεσ αγροτοπατερεσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και μετά γκρινιάζει ο (ταλαίπωρος) αγρότης .Για να στρωσεις κάθε μέρα θέλεις το σδοε διπλα στο χωράφι σου

      Διαγραφή
  6. κονεξ κρονος και λπ θελουν να ελενχουν την παραγωγη και κυριος της εξεφτιληστικες τιμες που δινουν φυσικα μεσα στο κολπο ειναι και καποιες ομαδες παραγωγον σε μας τους αγροτες οσοι περισοτεροι περνουν συμπιρυνα τοσο το καλυτερο κυριε βουλευτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΟ ΣΔΟΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.