VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ειδικός αγορητής ο Γιάννης Ανδρίστος στην ψήφιση του Απολογισμού της Περιφ. Κεντρ. Μακεδονίας

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σήμερα στις 24/5/2017 για την ψήφιση του Απολογισμού οικονομικού έτους 2016 ο ειδικός αγορητής Γιάννης Ανδρίτσος υπογράμμισε ότι ο σημερινός  Απολογισμός αποκαλύπτει τις πτυχές εκτέλεσης του προϋπολογισμού και καταδεικνύει το εάν και κατά πόσο καλύφθηκαν οι στόχοι που τέθηκαν με τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου έτους. 

Ειδικότερα :
Κύριε Πρόεδρε,  Αξιότιμοι συνάδελφοι,
Ως γνωστόν, ο απολογισμός ενός οικονομικού έτους αποκαλύπτει τις πτυχές εκτέλεσης του προϋπολογισμού και καταδεικνύει το εάν και κατά πόσο καλύφτηκαν οι στόχοι που τέθηκαν με τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου έτους.


Η υπηρεσιακή εισήγηση είναι αποθετήριο αριθμών οι οποίοι σαφώς δείχνουν κατά απόλυτο τρόπο την οικονομική κατάσταση. Πλην όμως, δεν υπάρχει πολιτική εισήγηση, μία εισήγηση που θα έδινε πνοή και λαλιά στους αριθμούς, που θα εξηγούσε τυχόν αυτά που κρύβονται πίσω από αυτούς.

Το λέμε συνέχεια, το είπαμε και στην συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού έτους 2017. Φέρτε μας  και συγκριτικά στοιχεία. Τι φοβάστε; Την αποκάλυψη μιας πτωτικής πορείας; Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στην στήλη με το πλεόνασμα ή το έλλειμμα έτους 2016 να βλέπαμε και το αντίστοιχο του έτους 2015. Ακόμα πιο χρήσιμο θα ήταν να μπορούσατε να μας αιτιολογήσετε πολιτικά τις όποιες αποκλίσεις. Με άλλα λόγια που ήμασταν και που πάμε ή μάλλον που μας πάτε.

Επί της ουσίας. Στον φετινό απολογιστικό ισολογισμό διαπιστώνεται πλεόνασμα. Μας δημιουργείται το ερώτημα γιατί άλλες Περιφερειακές Ενότητες παρουσιάζουν μεγάλο πλεόνασμα και άλλες μικρό ; Δηλαδή άλλες τρέχουν περισσότερο και άλλες λιγότερο; Ενιαίος σχεδιασμός υπάρχει ; Αποδίδονται ως πρέπει τα έσοδα στις ενότητες;  
Βεβαίως δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς μεγάλο και ουσιαστικό ρυθμό απορρόφησης, όταν στα έξοδα υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι (περίπου 2 εκατ. Ευρώ) σε υποχρεωτικές δανειακές καταβολές. Αυτό βέβαια δεν είναι Ανάπτυξη!!

Το σημαντικότερο όμως από αυτά που μπορεί κανείς να διαβάσει από τους αριθμούς, μιας και εσείς δεν μας το λέτε, είναι το μεγάλο ταμειακό υπόλοιπο, δηλαδή το πραγματικό χρήμα που διαθέτει η περιφέρειά μας. Αυτό δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει:
1. Ή ότι υπάρχουν πολλές ληξιπρόθεσμες οφειλές με όποιον κίνδυνο επιφυλάσσει ή μη έγκαιρη εξόφληση τους για την περιφέρεια (τόκοι υπερημερίας κ.τ.λ.) 
2. Ή ότι υπάρχει αδυναμία απορρόφησης των εσόδων μας το οποίο είναι συνέπεια κακού σχεδιασμού.
Και στις δύο περιπτώσεις φέρετε τεράστια ευθύνη.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ενημερώσετε το σώμα εάν εξακολουθεί να συντρέχει ο κίνδυνος των προηγούμενων χρόνων όπου η κεντρική κυβέρνηση αναζητούσε να πάρει τα ταμειακά διαθέσιμα των λοιπών φορέων. Αν ναι, ποιες είναι οι ενέργειές σας για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, όταν αύριο θα βγει στην διαύγεια η ψηφισμένη απόφαση του περιφερειακού μας συμβουλίου με το μαμούθ για τις μέρες μας ποσό του ταμειακού διαθεσίμου ύψους 121  εκατομμυρίων ευρώ έναντι του περσινού ύψους των 108  εκατομμυρίων Ευρώ!!!

 Ανδρίτσος  Ιωάννης 
 Περιφερειακός  Σύμβουλος


Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

2 σχόλια:

 1. ΝΑ ΚΑΙ ΈΝΑΣ ΣΩΣΤΌΣ Κ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΆΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑ ΕΤΣΙ ΡΕ ΜΆΓΚΑ ΣΩΣΤΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΛΑ ΡΕ ΓΙΑΝΝΗ ΜΗ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΣΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ.ΒΓΕΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΣΕΝΑ.

   Διαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…