Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επείγουσα έκκληση Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στον ΥΠΑΑΤ για αποζημιώσεις των παραγωγών που επλήγησαν από τον παγετό


Επείγουσα επιστολή απέστειλε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών και καταβολής αποζημιώσεων σε δενδρώδεις καλλιέργειες της ΠΕ Πέλλας που επλήγησαν από ακραίες καιρικές συνθήκες και παγετό, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ. 

Η επιστολή συνοδεύεται από τις αναλυτικές εκθέσεις κλιμακίων γεωτεχνικών που πραγματοποίησαν αυτοψίες στις πληγείσες ημιορεινές και ορεινές περιοχές των Δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας στις οποίες γίνεται λόγος για εκτεταμένη, ακόμη και απόλυτη, καταστροφή σε αγροτεμάχια με δενδρώδεις καλλιέργειες (κυρίως κεράσια και ροδάκινα).

Η Αναπληρώτρια Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τους Περιφερειακούς Συμβούλους Πέλλας, τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής καθώς, επίσης, και το Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Βέροια για την παρακολούθηση της κατάστασης και την ακριβή αποτίμηση των ζημιών. Η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας των αποζημιώσεων είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία η οποία, ως γνωστόν, βασίζεται στα αγροτικά εισοδήματα. 

Ακολουθεί το κείμενο της Επιστολής: 

«Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας ενημερώνουμε για την πρόκληση σοβαρών ζημιών σε καλλιέργειες του ημιο-ορεινού και ορεινού όγκου των Δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας της Π.Ε. Πέλλας. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν ειδικά κλιμάκια της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, η εναλλαγή ακραίων καιρικών συνθηκών, ισχυρών βροχοπτώσεων και η επικράτηση παγετού είχαν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών ζημιών σε καλλιέργειες πυρηνόκαρπων. Καταγράφηκαν εκτεταμένες έως και καθολικές καταστροφές σε πλήθος αγροκτημάτων στο στάδιο της ανθοφορίας και, επίσης, αλλοίωση του πυρήνα και καταστροφή των καρπιδίων, κυρίως κερασιών, ροδακινιών και άλλων ποικιλιών. 


Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας τα αγροτικά εισοδήματα αποτελούν τη βάση της τοπικής οικονομίας, παρέχοντας ρευστότητα στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης και πολλές θέσεις εργασίας για κύριο και συμπληρωματικό εισόδημα. Οι περιοχές που επλήγησαν είναι γνωστές για την παραγωγή υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων και οι αναμενόμενες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, από την μη έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών αποζημιώσεων, θα είναι δραματικές. Η αγροτική παραγωγή στήριξε και στηρίζει την τοπική αγορά της Πέλλας καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης και στην ανάδειξη και αξιοποίησή της βασίζουμε την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας.  

Συνημμένα, επισυνάπτονται οι αναλυτικές εκθέσεις των έμπειρων γεωτεχνικών που καταγράφουν το μέγεθος των καταστροφών και τεκμηριώνουν ότι οι ζημιές εμπίπτουν στον κανονισμό αποζημιώσεων του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων. Οι υπηρεσίες μας παραμένουν στη διάθεσή σας για την παροχή συμπληρωματικών στοιχείων και διευκόλυνση στο έργο των εκτιμητών. 

Αναμένοντας την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου σας και, ειδικότερα, του μηχανισμού εκτιμήσεων και παροχής αγροτικών αποζημιώσεων, ευχόμαστε καλή επιτυχία και ευόδωση του έργου σας

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
Αθηνά Αηδονά - Αθανασιάδου».


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. ΆΝΤΕ ΡΕ ΘΈΑΤΡΑ ΌΛΟΙ ΑΚΌΜΑ ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΆ ΧΡΟΣΤΑΤΕ ΚΑΙ ΜΙΛΆΤΕ ΌΛΟ ΜΛΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυρία μου μας έκαψες. Είναι δυνατόν να λές ότι οι ζημιές οφείλονται: εναλλαγή ακραίων καιρικών συνθηκών, ισχυρών βροχοπτώσεων και η επικράτηση παγετού ........ στο στάδιο της ανθοφορίας .....
    μας χαντάκωσες. Μια είναι η αιτία, ο παγετός στο καρπίδιο. Χίλιες φορές να μην ασχολιόσουν με το θέμα. Τράβα στη Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αδερφε δεν είναι μια η αιτία είναι πολλές. Τα παγωμένα στο καρπίδιο η το άνθος είδη είναι εμφανή και διαπιστωμένα όπως και η ελλειματική παραγωγή κυρίως σε δαμάσκηνα από μειωμένη πτήση μελισσών και άλλων γνωστών σε εμάς προβλημάτων της εν λόγω καλλιέργειας .Μια απορία έχω κι εγώ τις ισχυρές βροχοπτώσεις που τις είδε η κυρία αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.