Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι πρόσφυγες δεν έμειναν τελικά στα Γιαννιτσά


Η αναλογία είχε ως εξής: στα Γιαννιτσά, στην πόλη των 30.000 κατοίκων, θα μισθώνονταν μέσω προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες 14 διαμερίσματα για να φιλοξενήσουν 60 ανθρώπους – στις περισσότερες περιπτώσεις οικογένειες με παιδιά. Οι νέοι ένοικοι όμως δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν πάνω από ένα μήνα στα διαμερίσματά τους. Λόγω αντιδράσεων, οι μισοί μεταφέρθηκαν ήδη στην Κατερίνη και μέχρι τα τέλη Μαΐου θα τους ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.

«Υπάρχει πάντα μια διαδικασία ενημέρωσης των δήμων για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις και στα Γιαννιτσά έγιναν συναντήσεις με τη δημοτική αρχή», λέει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Βασίλης Μίγκος, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη Βόρεια Ελλάδα. «Δεχόμαστε ότι ο κόσμος μπορεί να μην είναι πάντα έτοιμος ή ότι μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις. Στόχος μας είναι η ομαλή συνύπαρξη και επ’ ουδενί δεν θα φέρναμε τους πρόσφυγες σε αντιπαράθεση με κάποια τοπική κοινωνία».
Αυτές οι αντιδράσεις εκφράστηκαν στις 25 Απριλίου, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πέλλας. Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Γρηγόρης Στάμκος ενημέρωσε τους συναδέλφους του για το ζήτημα και υποστήριξε ότι είναι «αντίθετος να λειτουργήσουν διαμερίσματα ως κέντρα διερχομένων», λέγοντας ότι θα διαταραχθεί η ηρεμία της πόλης. Ακόμη ανέφερε ότι ο δήμος έβαλε πλάτη τόσο καιρό βοηθώντας, αλλά και ότι «δεν είμαστε εμείς που θα λύσουμε το προσφυγικό ζήτημα».

Ακολούθησαν παρόμοιες τοποθετήσεις από δημοτικούς συμβούλους. 
Κάποιος αναρωτήθηκε «πώς επιτρέπεται από την πολιτεία να μπουν μαζικά στις πόλεις» και άλλος μίλησε για «σχέδιο αφομοίωσης πληθυσμού και όχι προσωρινής τοποθέτησης». Μια δημοτική σύμβουλος, ωστόσο, υπενθύμισε ότι αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται εδώ και καιρό σε άλλες πόλεις. «Με αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε», είπε.

Δέσμευση της Ελλάδας και της Ύπατης Αρμοστείας

Όπως σημειώνει η εφημερίδα στο ίδιο ρεπορτάζ, η προσωρινή στέγαση προσφύγων σε μισθωμένα διαμερίσματα αποτελεί δέσμευση της Ελλάδας και της Ύπατης Αρμοστείας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις 25 Οκτωβρίου 2015. 

Τότε είχε συμφωνηθεί να διατεθούν 20.000 θέσεις υποδοχής σε όλη τη χώρα για αιτούντες άσυλο και υποψηφίους για μετεγκατάσταση ή οικογενειακή επανένωση. Όπως εξηγεί ο κ. Μίγκος, σε άλλες περιοχές υπάρχει ανταπόκριση. Δεκάδες διαμερίσματα μισθώνονται στο Κιλκίς και την Κατερίνη και τουλάχιστον 200 στη Θεσσαλονίκη. Σε κάποιες περιπτώσεις οι δήμοι και σε άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα.

«Ταλαιπωρημένο μέρος»

«Έχουμε δοκιμάσει όλες τις λύσεις. Και hotspot κάναμε και ξενοδοχεία νοικιάστηκαν», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος. «Είμαστε μικρό και ταλαιπωρημένο, λόγω της κρίσης, μέρος. Δεν μπορούν να γίνουν οι οικοδομές κέντρα διερχομένων».

Στο παρελθόν οι αντιδράσεις των ντόπιων ήταν έντονες στο ενδεχόμενο εγκατάστασης προσφύγων. Τον Μάρτιο του 2016 όργωσαν με τρακτέρ χώρο όπου θα δημιουργούνταν κέντρο προσφύγων και μεταναστών. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ξεσπάσει φωτιά σε πρώην στρατόπεδο που επρόκειτο να αξιοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό. Τελικά, στήθηκε και λειτούργησε το κέντρο στα παλιά σφαγεία της περιοχής. Πριν από λίγους μήνες, λόγω ακαταλληλότητας, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν προσωρινά σε ξενοδοχείο της Πέλλας και άλλες δομές.
Σε άλλες πόλεις, πάντως, προχωράει το πρόγραμμα της μίσθωσης διαμερισμάτων. Πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας υπερψήφισε την εισήγηση του δημάρχου. Θετικό ήταν και το δημοτικό συμβούλιο Τρικάλων.
Καθημερινή


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

20 comments:

  1. Απόγονοι προσφύγων δεν θέλουν να ακούν την λέξη 'πρόσφυγες'!!!Επίσης στις αντιδράσεις πρωτοστατούν οι οι 'θρησκευόμενοι'.Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φτου στην πόλη και τους κατοίκους Της που με όχι δικα τηςέξοδα αλλά άλλων δεν μπορεί να φιλοξενήσει μερικού πρόσφυγες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Υπατη αρμοστια να παει να κανει νταβανζιλικι στην τουρκια και στο στο πως εκμεταλευονται τους μεταναστες αλλα βρηκε εδω τον πιο ηληθιο λαο της ευρωπης. Που υπηρξε ειρηνικη συμβιωση? βλεπε γερμανια σουηδια αγγλια αλλα και αθηνα εχουνε γινει γκετα, επειδη υπαρχει ενας πολεμος στην συρια πρεπςι να δεχθουμε τον καθε αφγανοπακιστανο αλγερινο... Οταν βλεπει ο κοσμος οτι υπαρχει κρατος μπορει να αλλαξει αποψη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είναι προσωρινή εγκατάσταση ....αλλά αναγκαστική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τα κρούσματα κλοπών από τους πρόσφυγες δε μιλά κανείς βλέπω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αλλη φορα στα γιαννιτσα ουτε για καφε δεν σταματαω . τελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χεστηκαμε
      Να πας στο Πακιστάν για καφε

      Διαγραφή
    2. Ρε συ μην τους το κανεις αυτο θα καταρρευσει η αγορα.....ρε δεν πατε καλα ρε

      Διαγραφή
  7. Τασος Α. Σαρηγιαννίδης15 Μαΐου 2017 στις 1:05 μ.μ.

    Πολύ ανωνυμία έπεσε. Ο σκοταδισμός πρέπει να μένει κρυμμένος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποναει που δεν περασε το δικο σας ε;Πως λεγεται βρε παιδι μου αυτο που οι λιγοι επιβάλλουν κατι στους πολλους;

      Διαγραφή
    2. Χούντα
      Σταλινισμός
      Δικτατορία

      Διάλεξε

      Διαγραφή
  8. χαχα... χαχαχα....χαχαχα....χαχαχα....χαχα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο δήμαρχος μετράει για ακομη μια φορα τις πληγές του.Μονος,αδύναμος και αποκομμένος απο ολους προσπαθεί να πιαστεί απο κάπου να σώσει οτι εχει απομείνει απο το τραυματισμένο του προφίλ.Αστοχες κινήσεις χωρις στρατηγική φέρνουν τα πάνω κατω σε μια ήδη ταλαιπωρημένη πόλη.Κριμα, λύπηση και αγανάκτηση προκαλούν οι αποφάσεις του δημαρχου που μετράει το ενα λάθος μετα το αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν ξέρω πόσο τραυματισμένο πιστεύεις ότι είναι το προφίλ του Στάμκου, το ανφάς όμως μια χαρά το βλέπω.
    Γι αυτό πάρτο απόφαση όσο κι αν προσπαθείς να τον πλήξεις, δεν πρόκειται να φας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τόση ξενοφοβία ενάντια σε πρόσφυγες πολέμου από μια πόλη της προσφυγιάς .... Κρίμα και ΝΤΡΟΠΗ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.