Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Καταγγελία για συνεχόμενες απουσίες συμβούλων από συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Πέλλας


Είναι διαχρονικά πολύ συνηθισμένο σε πολλούς δήμους το φαινόμενο δημοτικοί σύμβουλοι να απουσιάζουν συνεχόμενα από τις συνεδριάσεις και η απουσία τους, για το προεδρείο, να ταλαντεύεται μεταξύ  «δικαιολογημένης» ή «αδικαιολόγητης». 

Τις περισσότερες βέβαια φορές, η «ζυγαριά» γέρνει προς τους «δικαιολογημένους» και αυτό διότι ανακύπτουν θέματα… συναδελφικότητας. Μεγαλύτερο όμως πρόβλημα υπάρχει όταν δεν συγκεντρώνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία για τη διεξαγωγή συνεδριάσεων.

Δεν είναι όμως καθόλου συνηθισμένο (αν και θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο) αυτό να καταγγέλλεται επισήμως και εγγράφως από πολίτη και δη από… πρώην Δήμαρχο και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές!
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Δήμο Πέλλας «Δημοτική Ενότητα» και πρώην Δήμαρχος Καποδιστριακού Δήμου, προέβη πριν από λίγες ημέρες σε καταγγελία προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης για τις συνεχόμενες απουσίες από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας τεσσάρων Δημοτικών Συμβούλων, τριών από την παράταξη στην οποία ανήκει και ενός από την πλειοψηφούσα παράταξη «Πέλλα 2020», του Δημάρχου Γρηγορίου Στάμκου. 

Την καταγγελία κοινοποίησε στο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας Χρήστο Πασσαλή, τον οποίο κάλεσε να πάρει τα μέτρα που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.


Το ζήτημα πάντως συνεχόμενων απουσιών Δημοτικών Συμβούλων από συνεδριάσεις είναι σε γνώση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και του ΥΠ.ΕΣ.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ένα περιστατικό που σημειώθηκε σε μεγάλο Δήμο της Αττικής. Εκεί, υπήρξε παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που μέσω επιστολής που έστειλε στο προεδρείο, ζήτησε ΑΥΣΤΗΡΑ οι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν μπορούν να παρευρίσκονται σε συνεδρίαση του Δ.Σ., να γνωστοποιούν τη δικαιολογία της απουσίας τους, όχι απλώς προφορικά, αλλά στέλνοντας fax ή e-mail στο προεδρείο, πριν από την έναρξή της.

Να σημειωθεί, ότι με βάση τον «Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας Δημοτικών Συμβουλίων» αν ένας σύμβουλος απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις συνεχείς συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ο Πρόεδρος οφείλει να ενημερώσει για αυτό το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, ο οποίος μπορεί να τον θέσει σε αργία με απόφαση του και, σε περίπτωση υποτροπής, να τον κηρύξει έκπτωτο. 

Επίσης, εάν ένας σύμβουλος δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις συνεχείς μήνες μέσα στο έτος, χωρίς την άδεια του δημοτικού συμβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας τον κηρύσσει, επίσης, έκπτωτο.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Εδώ ο ΓΑΠ-ως βολευτης- ήταν για μήνες(!!!) στις Αμερικες λόγω συναδέλφικης αλληλεγγύης.... Τώρα στο δήμο Πέλλας έγινε θέμα ? Σιγά... Αφου ζούμε στην χώρα του "ότι γουστάρω κάνω"... Με τις υγείες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΡΕ Ο ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΤΙ ΣΥΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ.ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ.ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.ΑΑΑΑΑΑ ΡΕ ΑΠΟ ΔΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καθιστε ησυχα ρε παιδια ,οι περισσοτεροι συμβουλοι ειναι και μεγαλοαγροτες! τωρα ειναι και στις φουριες! φυτεια ,ποτισματα,φρεζακια ,ραντισματα!ετσι κι αλλιως πολλα γραμματα δεν ξερουν,οτι τους πουν οι κομματαρχες -αρχηγοι θα το ψηφισουν,ουτως η αλλως και να τα διαβασουν τι θα καταλαβουν;εχονται δεν ερχονται στις συνεδριασεις ,στα π@π@ρια τους! τι χολοσκαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.