VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ομόφωνο ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας για τις ζημιές στις κερασοκαλλιέργειες

Η κερασοκαλλιέργεια στον Δ.Αλμωπίας καταλαμβάνει εξέχουσα θέση ξεπερνώντας τα 33.000 στρ., κατατάσσοντας τον στις κορυφαίες θέσεις σε παραγωγή κερασιών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο κύριος παραγωγικός όγκος είναι επικεντρωμένος στις ορεινές περιοχές του Δήμου, με τις κοινότητες Αρχαγγέλου και Σαρακηνών να καταλαμβάνουν σχεδόν τις μισές εκτάσεις του, με πάνω από 16.000 στρ., αλλά και η πεδιάδα της Αλμωπίας αποτελεί τα τελευταία χρόνια πεδίο συνεχών νέων επενδύσεων στην εν λόγω καλλιέργεια.
Ο συνδυασμός των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών συνθηκών της περιοχής, της καλλιεργητικής παράδοσης αλλά και των διαρκών επενδύσεων έχουν αναδείξει το κεράσι Αλμωπίας σε Ελλάδα και εξωτερικό ταυτίζοντας το πλέον με την περιοχή.

Η συμβολή της κερασοκαλλιέργειας στην οικονομία της περιοχής είναι τεράστια αν αναλογιστούμε ότι καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο σύνολο των δενδροκαλλιεργειών του Δήμου Αλμωπίας και σε συγκεκριμένες Τοπικές Κοινότητες αποτελεί πρακτικά μονοκαλλιέργεια.

Κατά την περίοδο δύο συνεχόμενων νυχτών, 21 & 22 Απριλίου, οι πολύ χαμηλές αρνητικές θερμοκρασίες διάρκειας αρκετών ωρών προκάλεσαν την απόλυτη καταστροφή της παραγωγής (παγετός στο στάδιο του καρπιδίου), αλλά και σοβαρές ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο.

Η έκταση των ζημιών είναι τεράστια μην έχοντας ιστορικό συγκρίσιμο.
Η καταστροφή της παραγωγής σε έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της τοπικής οικονομίας είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει αρνητικές αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ήδη ταλαιπωρημένη από τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες τοπική κοινωνία, με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα.

Η απόγνωση είναι η λέξη που κυριαρχεί στο σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής οι οποίες εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τα οικονομικά αποτελέσματα της κερασοκαλλιέργειας.

Οι αρνητικές συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται με το σύνολο των παραγωγών χωρίς εισόδημα για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, κάτι που ισχύει και για τους υπόλοιπους συνδεδεμένους με αυτούς κλάδους της τοπικής οικονομίας, έρχονται να προστεθούν στα ήδη μεγάλα προβλήματα της γενικότερης οικονομικής κρίσης και δημιουργούν συνθήκες εκτάκτου ανάγκης.

Με δεδομένο ότι η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης απαιτεί την συντονισμένη και πολυεπίπεδη παρέμβαση, απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.

Σε αυτό το πλαίσιο η κήρυξη του Δήμου Αλμωπίας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της ανείπωτης καταστροφής που υπέστη το σύνολο της κερασοπαραγωγής, αποτελεί μονόδρομο και το πρώτο καθοριστικό βήμα προκειμένου να κατορθώσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα προκύψουν στην τοπική
οικονομία και στην κάθε οικογένεια ξεχωριστά.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

2 σχόλια:

 1. Μπορεί τα κερασια μας να πάγωσαν
  Αλλά οι καρδιές εστανθηκαν
  Ικανοποίηση και συγκίνηση για
  Το ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίηση αρκετων Πολιτών
  με αναρτήσεις συμπαράστασης
  για τα παιδάκια της Λαγγαδιας
  Υπάρχουν ακόμη στον κόσμο
  συναίσθημα ανθρωπιάς. Φιλοι όλους
  σας ευχαριστούμε και ελπίζουμε
  να γίνει πράξη η πολυσυζητημένη καινούργια παιδική χαρά της Λαγκαδιας

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…