Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Υπηρεσία Διακοπής καπνίσματος στο φαρμακείο - Ξεκινάει καμπάνια ο Φ.Σ. Πέλλας!


31 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος!

Η απόφαση για την καθιέρωση της συγκεκριμένης ημέρα πάρθηκε το 1988 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σκοπός της είναι η ενημέρωση για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος.

Τη δεκαετία του 1920, Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία, αλλά η παγκόσμια κοινότητα αναγνώρισε το πρόβλημα σταδιακά μόνο μετά το 1950.

Στα επόμενα χρόνια, έγινε κατανοητό ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο (του πνεύμονα αλλά και άλλες μορφές καρκίνου) καθώς και άλλα προβλήματα υγείας.

Τα κράτη έλαβαν μέτρα για το κάπνισμα και ανάλογα με τη χώρα τα μέτρα για τη συνήθεια του καπνίσματος μπορεί να περιλαμβάνουν απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού, απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί το παθητικό κάπνισμα, υποχρεωτική σήμανση στα προϊόντα καπνού και άλλα.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει:
τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα
oικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας:
Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.
Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.

Το 2009 η Ελλάδα είχε τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ άλλες χώρες – ακόμα και πολλές που θεωρούνται λιγότερο ανεπτυγμένες – είχαν επιτύχει μείωση του ποσοστού των καπνιστών. Ως αποτέλεσμα, είναι χαρακτηριστική η συμφωνία πολιτικών πάνω στο θέμα.

1o Συνέδριο Υπηρεσιών Υγείας στο Λουτράκι Αλμωπίας

Να σημειωθεί ότι ο Φ.Σ. Πέλλας θα ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια για την διακοπή του καπνίσματος στο φαρμακείο. Στο πλαίσιο αυτό στις 2 & 3 Σεπτεμβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί το 1ο Εθνικό Συνέδριο Υπηρεσιών Υγείας Φαρμακείου στο Λουτράκι Αριδαίας, υπό την αιγίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας. 

Στο συνέδριο θα αναλυθούν εκτενώς οι διαδικασίες που μπορούν να διεξαχθούν στο χώρο του φαρμακείου, ο ρόλος του φαρμακείου ως εργαλείο μείωσης κόστους για την πολιτεία, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της αγωγής των ασθενών με την διαχείριση της φαρμακοθεραπείας τους, ο ρόλος του φαρμακείου ως σημείο συλλογής φαρμακοεπιδημιολογικών δεδομένων για φαρμακευτικές εταιρίες και δημόσιο. 

Θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων η διακοπή καπνίσματος, η  διαχείριση φαρμακοθεραπείας και καθοδήγηση των ασθενών στη χρήση των φαρμάκων τους. 

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πέλλας Πάνος Ζαρογουλίδης πραγματοποίησε και παρουσίασε έρευνα για το κάπνισμα στο περιοδικό «Φαρμακευτικός Κόσμος». 

Διαβάστε την έρευνα του Πάνου Ζαρογουλίδη:


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.