Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Τζάκρη: Λύση στο αδιέξοδο δεκάδων χιλιάδων δικαιούχων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας


Δόσεις που φτάνουν και τις 360, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής ως και 3 χρόνια και κούρεμα ως και 50% του τιμήματος παραχώρησης και των τόκων υπερημερίας δίνουν λύση στο αδιέξοδο δεκάδων χιλιάδων δικαιούχων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που έτυχαν Εργατικής Κατοικίας σε Οικισμούς ανά την Επικράτεια 

Με ενιαία τιμή μονάδος κατοικίας που ανέρχεται στα 304,41 ευρώ το τ.μ. θα γίνει ο επανυπολογισμός  του συνολικού τιμήματος παραχώρησης για όλες τις κατοικίες στους οικισμούς του πρώην ΟΕΚ 

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη παρέστη σε εκδήλωση που διοργάνωσε το  Εργατικό Κέντρο Έδεσσας και Αλμωπίας και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 κατά την οποία ο κ. Μάριος Μουζάλας σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Ανδρέα Νεφελούδη και ο κ. Π. Παπαντωνάκος σύμβουλος της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ κ. Καραμεσίνη παρουσίασαν τις νέες ρυθμίσεις της Υπουργικής Απόφασης  που δίνουν λύση στο αδιέξοδο δεκάδων χιλιάδων δικαιούχων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που έτυχαν Εργατικής Κατοικίας σε Οικισμούς ανά την Επικράτεια.
Η κ. Τζάκρη κατά την παρέμβασή της στην εκδήλωση ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Στην Υπουργική Απόφαση που θα παρουσιαστεί σήμερα από τα δύο στελέχη του Υπουργείου Εργασίας συμπεριλαμβάνονται σημαντικές ρυθμίσεις που δίνουν λύση στο αδιέξοδο δεκάδων χιλιάδων δικαιούχων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις που αντιστοιχούν στο τίμημα της παραχώρησης της εργατικής κατοικίας που απέκτησαν από τα αποθεματικά του τ. ΟΕΚ. 

Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδιάφορη απέναντι στο πρόβλημα αυτό, καθώς σήμερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 32.000 περίπου δικαιούχοι οικιστές δεν αποπληρώνουν το σύνολο της δόσης τους και επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας και πρόσθετες προσαυξήσεις που αθροίζονται στις οφειλόμενες δόσεις, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της υπερχρέωσης και να κινδυνεύουν με απώλεια της πρώτης κατοικίας τους.

Σημειώνεται επίσης ότι έχει ήδη ψηφιστεί και δημοσιευτεί σε ΦΕΚ από τις 30 Οκτωβρίου του 2016 ειδική ρύθμιση που αφορά μόνο τους άνεργους οικιστές, η οποία ενεργοποιείται με την ίδια υπουργική απόφαση. Από την ρύθμιση αυτή προβλέπεται ότι ο άνεργος δανειολήπτης μπορεί με αίτησή του προς τον ΟΑΕΔ να ζητήσει την αναστολή της πληρωμής των μηνιαίων δόσεων του άληκτου κεφαλαίου του δανείου του για 12 μήνες, με δυνατότητα παράτασης της αναστολής για επιπλέον 12 μήνες.

Από τις ρυθμίσεις που θα παρουσιαστούν σήμερα προβλέπονται περισσότερες δόσεις που φτάνουν μέχρι και τις 360, αλλά και λοιπές διευκολύνσεις όπως η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των οφειλομένων μέχρι και 3 χρόνια για τους άνεργους, μακροχρόνια άνεργους ή ασθενείς δικαιούχους, καθώς επίσης και σημαντική απομείωση - κούρεμα του τιμήματος παραχώρησης της κατοικίας σε περιπτώσεις ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και πιο συγκεκριμένα κατά 50% σε πολύτεκνους με 5 παιδιά και κατά 20% στους λοιπούς πολύτεκνους, τρίτεκνους, συνταξιούχους, οικογένειες έχουσες προστατευόμενο μέλος, Αμεα ή άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 67% ή σε περίπτωση χηρείας κλπ, πάγιες ρυθμίσεις ανάλογα με το ποσοστό αποπληρωμής του οφειλόμενου τιμήματος κοκ.

Θα ήθελα  όμως να επισημάνω και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Την έκδοση της Υ.Α. 3153/17-2-2017 με την οποία προσδιορίζεται ενιαία τιμή μονάδος κατοικίας που ανέρχεται στα 304,41 ευρώ το τ.μ. για όλες τις οικίες  σε οικισμούς του πρώην ΟΕΚ βάσει της οποίας θα γίνει ο επανυπολογισμός του συνολικού τιμήματος παραχώρησης και για τις περιπτώσεις στις οποίες δεν έχει εκδοθεί ακόμη το οριστικό παραχωρητήριο και για τις περιπτώσεις στις οποίες  αυτό έχει εκδοθεί αλλά ισχύει μεγαλύτερη τιμή ανά τ.μ. κατοικίας, έτσι  ώστε αν έχει  καταβληθεί το 60% του συνολικού τιμήματος, το υπόλοιπο 40% να διαγράφεται κι αν καταβληθεί μεγαλύτερο ποσοστό από το 60% του συνολικού τιμήματος σύμφωνα πάντα με τον νέο υπολογισμό αυτό να επιστρέφεται μέσα σε μία πενταετία. Μάλιστα αν έχουν παρέλθει 5 χρόνια από την έκδοση του παραχωρητηρίου και έχει καταβληθεί το 50% του συνολικού τιμήματος να διαγράφεται αυτόματα το υπόλοιπο 50% κι αν έχει καταβληθεί περισσότερο από αυτό θα επιστρέφεται μέσα σε 5 χρόνια στους δικαιούχους. 

Με τις ρυθμίσεις  αυτές, οι  οποίες έρχονται να προστεθούν στον αναθεωρημένο  νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή, υπάρχει πλέον ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διατάξεων με τις οποίες προστατεύονται το υπερχρεωμένο νοικοκυριό και ο επιχειρηματίας που σώρευσαν χρέη εξαιτίας της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα τελευταία 8 χρόνια την πατρίδα μας, ώστε να διασώσει την πρώτη κατοικία του  ή την επιχείρησή του με όφελος τόσο για τον ίδιο, όσο και για την ελληνική κοινωνία και οικονομία ευρύτερα».  

Τα κύρια σημεία της Υ.Α. 13097/661/2017:


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Καλη μου δεν πατε κανενα ταξιδακι αγαπης με την Σηφακη να αγαπηθητε τρελα? Σας ενώνουν πολλά και οι υπογραφές καινε στα χερια σας.. Μας κουρασατε μια ο ενας μια ο αλλος. Τι μας δειχνετε τωρα? Κοινωνική πολιτική? αντιμετρα?
    Καλά είπε ο σύντροφος σας Ζαχαριάδης: " Η τρόικα μας πιάνει το χέρι και μας γράφει το νομοσχέδιο".... Ταξιδάκι και σιωπη στην αντοχή μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Μπουκόφσκι ειπε:
    ” Οι έξυπνοι είναι γεμάτοι αμφιβολίες. Οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση…”

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.