Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έλληνας chef από τα Γιαννιτσά έκανε τους Γερμανούς φέτα να λένε και να... κλαίνε από απόλαυση!


Ένας chef από τα Γιαννιτσά έκανε τους Γερμανούς να γλείφουν τα δάχτυλα τους! Ο Γιάννης Λιάκης, αν και είναι μόνο 31 ετών, έχει βιογραφικό γεμάτο από μαγειρικές εμπειρίες στα καλύτερα ξενοδοχεία της Ελλάδας, ενώ τα τελευταία χρόνια επιμελείται το μενού σε δύο εστιατόρια, ένα από τα οποία ανήκει στην ιδιοκτησία του. Η αγάπη του για την κουζίνα είναι τόσο μεγάλη που φτάνει από την Μακεδονία μέχρι την… Γερμανία, όπου προσπαθεί να ξεχωρίσει, παίρνοντας μέρος σε διάφορα φεστιβάλ γαστρονομίας.

Τον συναντήσαμε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που επέστρεφε από το φεστιβάλ ‘’Ελληνικής Κουζίνας’’ το οποίο πραγματοποιήθηκε από 18-21 Μαΐου στο Τύμπιγκεν της νοτιοδυτικής Γερμανίας, της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Έχοντας στις βαλίτσες του... τα μυστικά και τα όνειρα του, ο chef μίλησε στο star.gr για την επαφή του με τους Γερμανούς και την διατροφική επανάσταση που φιλοδοξεί να φέρει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Γιαννιτσά. Από εκεί δηλαδή που ξεκίνησαν όλα... 

"Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Γιαννιτσά. Αγαπώ πολύ την πόλη μου. Παρόλο που εργάστηκα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όνειρο μου από τότε που ξεκίνησα τη σχολή περίπου πριν 12 χρόνια, ήταν να επιστρέψω στον τόπο μου και να κάνω κάτι διαφορετικό", λέει ο ίδιος.

Αν και μετά το Λύκειο σκεφτόταν να γίνει κουρέας, κάνοντας μάλιστα εγγραφή σε σχετική σχολή, η μοίρα έφερε στο δρόμο του κατσαρόλες και τηγάνια, αντί για ψαλίδια και χτένες. 

"Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που αποφάσισα πως θέλω να γίνω chef. Είχα πάει σε σχολή για να γίνω...  κουρέας, μια μέρα, ενώ ανέβαινα το ασανσέρ κατά λάθος άνοιξε μπροστά μου μια πόρτα από τμήμα μαγειρικής! Είδα στο βάθος παιδιά να μαγειρεύουν και να πειραματίζονται και ενθουσιάστηκα. Τότε μέσα μου είπα "αυτό θέλω να κάνω", προσθέτει ο Γιάννης. Και αυτό έκανε.

Άλλαξε σχολή, άλλαξε τμήμα, φόρεσε ποδιά και αφού απέκτησε μεγάλη εμπειρία σε βραβευμένες κουζίνες γνωστών εστιατορίων και ξενοδοχείων σε Πάτμο, Σαντορίνη, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Καϊμακτσαλάν επέστρεψε στα Γιαννιτσά για να δώσει gourmet αέρα στην πόλη.

Εκεί, μετονομάζει την γνωστή ταβέρνα της πόλης "η καλύβα του Μπαρμπαγιάννη" σε... "Έμπνευση", κάνει "extreme make over" στο μενού, και ενθουσιάζει τους πελάτες. Στο μεταξύ, παντρεύεται και αποκτά ένα παιδάκι. Όντας ανήσυχο πνεύμα και βλέποντας την δίψα του κόσμου για σύγχρονη κουζίνα, γυρνά σελίδα, και φτιάχνει από την αρχή, έναν δικό του χώρο, έτσι όπως τον είχε φανταστεί. 

Στο cafe bar restaurant "Λωτός" κανένας δεν μένει... νηστικός, γι' αυτό και δεν βρίσκεις εύκολα τραπέζι! "Το ονομάσαμε έτσι, γιατί ο... λωτός συμβολίζει την αναγέννηση, την εξέλιξη" εξηγεί ο chef,  χαμογελώντας. 

Γρήγορα οι Γιαννιτσώτες -και όχι μόνο- από τις κλασικές χωριάτικες σαλάτες, τους γύρους και τα παϊδάκια, άρχισαν να τρώνε γεμιστό ψαρονέφρι με σύκο και καμένο κατσικίσιο τυρί, γεμιστό κοτόπουλο με κρέμα τυριού και μαρμελάδα λιαστής ντομάτας σε κρούστα μυρωδικών, hot dog σπετσοφάι και άλλα ξεχωριστά πιάτα, που ταξίδεψαν στην Γερμανία! 

"Ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά εστιατόρια της Γερμανίας, το Meze Academy διοργάνωσε το φεστιβάλ ‘’Ελληνικής Κουζίνας’’ στο Τύμπιγκεν, όπου κλήθηκαν δεκάδες chefs  από όλη την Ελλάδα να εκπροσωπήσουν τον νομό τους και να αναδείξουν τα πιάτα της περιοχής τους. Με κάλεσαν λοιπόν να εκπροσωπήσω τον νομό Πέλλας. Χωρίς δεύτερη σκέψη, πήγα μαζί με την βοηθό μου Ματίνα Βαφειάδου. Ήταν μια φανταστική εμπειρία. Για μια εβδομάδα, το εστιατόριο σέρβιρε τα πιάτα μας και ήταν μεγάλη τιμή για μας, να βλέπουμε τους Γερμανούς να απολαμβάνουν τις γεύσεις μας και να επικροτούν την προσπάθεια μας", λέει συγκινημένος, τονίζοντας την αγάπη του γερμανικού λαού για τους Έλληνες. 



"Οι Γερμανοί λατρεύουν την ελληνική κουζίνα. Μου έκαναν φοβερή εντύπωση αυτά που άκουγα να λένε για την Ελλάδα, παρά την κρίση, τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις και τις διαφορές μας" συνεχίζει, δείχνοντας μας αποκόμματα γερμανικών εφημερίδων που έγραψαν για το φεστιβάλ ‘’Ελληνικής Κουζίνας’’.

Τα υπέροχα πιάτα του "άνοιξαν" νέους δρόμους. Δέχτηκε επαγγελματικές προτάσεις από Γερμανούς, ενώ του πρότειναν να γίνει συνεταίρος σε εστιατόριο στην Ζυρίχη. Αν και δεν απορρίπτει τίποτα, προς το παρόν, δίνει όλο του "το είναι" στον Λωτό, όπου παντρεύει αρμονικά το παραδοσιακό με το μοντέρνο,  και μας προσκαλεί για καφέ, κοκτέιλ και νόστιμο φαγητό!

Πηγή: star.gr



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Μπράβο στον Γιάννη, έχει κάνει τη διαφορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΣΤΕ ΒΡΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ...ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΑ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ "ΤΟΥΣ", ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ (ΑΓ-)ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ "ΤΟΥΣ", ΑΛΛΑ ΜΙΣΟΥΝΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ!!! ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΒΑΛΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΕΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ...ΣΤΡΥΧΝΙΝΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.