Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέλλα: Εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια του Ι.Ν. των Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (βίντεο)


Ξεκίνησαν χθες Πέμπτη 29 και ολοκληρώνονται σήμερα Παρασκευή 30 Ιουνίου, οι πανηγυρικές εκδηλώσεις στην Πέλλα, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του εορτασμού του Ιερού Ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου. 

Χθες το βράδυ, από τον Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου, τον Μορφωτικό Περιβαλλοντικό Όμιλο «Η Αρχαία Πέλλα», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέλλας «Ανατολική Ρωμυλία» και την ΔΗ.Κ.Ε.Π.ΑΠ., πραγματοποιήθηκαν έξω από τον προαύλειο χώρο της εκκλησίας και μπροστά από τον αναπλασμένο χώρο του Μνημείου Ηρώων, οι επετειακές και θρησκευτικές εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια λειτουργίας του Ιερού Ναού.

Συγκεκριμένα, μετά την λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά που βρίσκεται μόνιμα στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα στο Μεσιανό και θα βρίσκεται στην Πέλλα μέχρι την Κυριακή 2 Ιουλίου, που έγινε με την συνοδεία της φιλαρμονικής μπάντας του δήμου Πέλλας, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις με τραγούδια από την Μικτή Χορωδία της Πέλλας και την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής Γιαννιτσών, υπό την διεύθυνση του μουσικού Στέφανου Καλλιωτάκη, ο οποίος συνόδευε τα τραγούδια με ακορντεόν.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί με τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Περιβαλλοντικού Ομίλου «Η Αρχαία Πέλλα» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέλλας «Ανατολική Ρωμυλία».

Ο δήμαρχος Πέλλας

Στην επετειακή εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, ο οποίος, σε ότι αφορά τον επετειακό εορτασμό των 150 χρόνων από την κατασκευή της τοπικής ιστορικής εκκλησίας, το ανακαινισμένο μνημείο Ηρώων στους αγώνες του Έθνους που βρίσκεται στο προαύλειο, την πολιτιστική προσφορά των συλλόγων αλλά και για την ίδια την σημαντική και πλούσια ιστορία της Πέλλας, τόνισε: «Όλα αυτά είναι ίσως το μεγαλύτερο κομμάτι του αξιακού μας πλέγματος. Είναι η παράδοσή μας. Πρέπει να τα πιστεύουμε και να τα μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές. Όλα αυτά τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η Ελλάδα, όσες δυσκολίες και αν περάσει, θα τις ξεπεράσει. Πρέπει κι εμείς όμως να συμμετέχουμε, να μην περιμένουμε οι πολλοί από λίγους, αλλά όλοι μαζί να βάλουμε το λιθαράκι μας για να ανεβάσουμε την Πέλλα και τον δήμο Πέλλας ακόμη πιο ψηλά γιατί νομίζω ότι η ιστορία της Πέλλας αξίζει πολλά και ο πολύς κόσμος δεν τη γνωρίζει. Θέλουμε την συμμετοχή όλων γιατί και οι στόχοι μας είναι υψηλοί», κατέληξε ο κ. Στάμκος.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πέλλας, Βασίλης Στεργιούλας, αφού αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία να εορτασθούν τα 150 χρόνια της εκκλησίας με την συγκεκριμένη εκδήλωση, επισήμανε ότι «είναι επιβεβλημένο, ως ιερή υποχρέωσή απέναντί τους, να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους προγόνους μας, που κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, με τα πενιχρά οικονομικά μέσα της εποχής, κατάφεραν να φέρουν σε πέρας την δημιουργία ενός ναού, που τηρουμένων των αναλογιών, δεν θα ήταν υπερβολή να τον χαρακτηρίσουμε εκπληκτικό».
Κλείνοντας ο κ. Στεργιούλας αναφέρθηκε στην κοινή επιθυμία όλων που είναι η δημιουργία και κατασκευή ενός νέου Ιερού Ναού που θα ικανοποιεί πλήρως τις αυξημένες ανάγκες της ενορίας της Πέλλας.

Για τον μεγάλο αυτό στόχο, αλλά και για την ιστορία του Ιερού Ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Πέλλα, μίλησε αμέσως μετά ο εφημέριος του Ναού, π. Βασίλειος Παρασκευόπουλος.

Στη χθεσινή πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, εκτός από τους παραπάνω ομιλητές, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: οι βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώργος Καρασμάνης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πέλλας Χρήστος Πασσαλής, ο αντιδήμαρχος Πέλλας Νίκος Σαμόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ Απόστολος Φάκκας, ο πρόεδρος του ΚΕΚΑΠΠΑ Νίκος Βαλνάρης, ο αντιδήμαρχος Τ.Ε. Παναγιώτης Κερασόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Στεργιούλας και Νίκος Σκορδής, η διευθύντρια του Γυμνασίου Πέλλας Κατερίνα Οικονομίδου, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Πέλλας Άρης Μπουλουσάκης, ο πρώην βουλευτής Διονύσης Σταμενίτης, τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, κ.α. 

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή, στις 11.00 το πρωί,  στον προαύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και στις 9.00 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Πέλλας (άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου). 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις επετειακές εκδηλώσεις μέσα από την κάμερα της ΗΕ karatzova.com:

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.