Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σε ένα μήνα η ρύθμιση χρεών στον ΟΓΑ ως 20.000 ευρώ


Την έναρξη στο τέλος Ιουνίου της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μεταξύ αυτών και του ΟΓΑ, προανήγγειλε, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. Η ρύθμιση θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες συντελεστές της αγροτικής παραγωγής να ρυθμίσουν τυχόν χρέη μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ, που διατηρούν προς τον ΟΓΑ, πρόκειται να δώσουν τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας) προσεχώς.

Σύμφωνα µε πληροφορίες, οι οφειλέτες θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις, µε κούρεμα των προσαυξήσεων.
Η ρύθμιση αναμένεται να «τρέξει» ξέχωρα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, για τον οποίο οι αιτήσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται από τον ερχόμενο Αύγουστο.
Σύμφωνα µε όσα έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα, οι οφειλέτες θα μπορούν  να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις, µε κούρεμα των προσαυξήσεων.
Όσο λιγότερες είναι οι δόσεις, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κούρεμα, ενώ υπό προϋποθέσεις θα προβλέπεται ακόμη και διαγραφή της βασικής οφειλής.

Στη ρύθμιση αυτή αναμένεται ότι θα υπάγονται οι ακόλουθες κατηγορίες:
  Ελεύθεροι επαγγελματίες – χωρίς περιορισμό.
 Έμποροι, ατομικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα µε συνολικές οφειλές έως 20.000 ευρώ.
Τι ρυθμίσεις μπορούν να έχουν:
1) Αποπληρωμή χρέους σε δόσεις (έως 120)
2) Κούρεμα προσαυξήσεων ως εξής:

 εφάπαξ καταβολή µε ολική διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων (100%)
 60 δόσεις µε μείωση κατά 75% των προσαυξήσεων
 120 δόσεις µε μείωση κατά 35% των προσαυξήσεων.

Δεν θα υφίσταται περιορισμός για ένταξη οφειλετών
Η ρύθμιση που βρίσκεται υπό επεξεργασία, θα αφορά οφειλές προς τον ΟΓΑ που δημιουργήθηκαν από αγρότες και κτηνοτρόφους, το αργότερο ως το τέλος του 2016, µε το σκεπτικό ότι αν η ρύθμιση επεκτείνονταν και το 2017, θα δημιουργούσε κίνητρο αθέτησης νέων οφειλών, οι οποίες σημειωτέον, μπορούν να ενταχθούν στα πάγια σχήματα ρυθμίσεων.

Το θετικό της νέας ρύθμισης, είναι ότι με βάση τον έως σήμερα σχεδιασμό των αρμόδιων υπουργείων, δεν θα υφίσταται περιορισμός στο να μπαίνουν στο νόμο όσοι έχουν ήδη ρύθμιση οφειλών. Μάλιστα, η ρυθμισμένη οφειλή (π.χ. 100 δόσεις) θα μένει ως έχει στο νέο σχήμα ρυθμίσεων και θα ρυθμίζονται οι υπόλοιπες οφειλές.

Υπενθυμίζεται πως τα χρέη των ασφαλισμένων (όχι μόνο των αγροτών) προς τα ταμεία ξεπέρασαν ήδη το δυσθεώρητο ποσό των 25 δις ευρώ και με τη ρύθμιση, ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι και τους οφειλέτες θα διευκολύνει και τα ταμεία του ΕΦΚΑ, θα τονώσει.

Πάνε καλά τα έσοδα, λέει ο Πετρόπουλος

Σύμφωνα με όσα είπε πάντως ο κ. Πετρόπουλος «μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2017 οι εισφορές που εισπράχθηκαν από τους αγρότες, ήταν περισσότερες κατά το άθροισμά τους από τις εισφορές που κατέβαλαν το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2016 στο σύνολό τους όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας, και αυτό δείχνει ότι όλα όσα λέγονταν για σφαγιασμό των αγροτών δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα».


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.