Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο δήμος Έδεσσας στους 51 δήμους που δεν ανταποκρίθηκαν στην κατάθεση υποβολής των σχεδίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων


Στους 51 δήμους όλης της χώρας που μέχρι σήμερα δεν έχουν ανταποκριθεί στην κατάθεση υποβολής των σχεδίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, συμπεριλαμβάνεται ο δήμος Έδεσσας.

Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, έδωσε χθες στη δημοσιότητα μέσω επιστολής του στην ΚΕΔΕ, τους 51 δήμους που δεν ήταν συνεπείς στην κατάθεση υποβολής των σχεδίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων.
Οπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, μόλις 4 στους 10 ΟΤΑ μερίμνησαν να καταθέσουν εντός χρονικών πλαισίων τα όρια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέχρι πρότινος οι πολίτες να αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους. Σύμφωνα με έρευνα του «Ελεύθερου Τύπου», διαπιστώθηκε πως οι δήμοι αποδίδουν τις καθυστερήσεις τους τόσο στην υποστελέχωση προσωπικού όσο και στην κακή συνεννόηση με το υπουργείο.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο κ. Φάμελλος επισημαίνει ότι παρότι έληξε χθες η χρονική παράταση που είχε δοθεί με τον νόμο 4467/17 (σ.σ.: δόθηκε καινούργια έως τις 27 Ιουλίου), διαπιστώνεται ότι το 42,5% των δήμων που τους αφορά το θέμα δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες νομοθετημένες, εδώ και έναν χρόνο, υποχρεώσεις τους για το έργο των δασικών χαρτών. Με βάση λοιπόν την ανάλυση που έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαπίστωσε ότι μέχρι την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 το 57,5% των δήμων με ανάρτηση δασικού χάρτη (69 δήμοι) είχε ολοκληρώσει την ανάρτηση των σχεδίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, όπως προβλέπεται από τον Μάιο του 2016, μετά την ψήφιση του νόμου 4389/2016. Οι υπόλοιποι 51 δήμοι δεν είχαν προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται και οι οποίες διασφαλίζουν την κατοικία των δημοτών τους σε περιοχές εντός σχεδίου και σε περιοχές οικιστικών πυκνώσεων.

Έλλειψη προσωπικού

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης απαντά στον «Ελεύθερο Τύπο» πως η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού και στην άρνηση της κυβέρνησης να ανοίξει θέσεις εργασίας σε ένα έργο τόσο σημαντικό για τη χώρα. Ωστόσο, επεσήμανε πως μέχρι τις 27 Ιουλίου θα έχουν καταθέσει και οι υπόλοιποι δήμοι τις οικιστικές πυκνώσεις.

Την άποψη αυτή ασπάζονται στην πλειονότητά τους και οι δήμαρχοι, όπως για παράδειγμα ο δήμαρχος της δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων στον «Ε.Τ.» πως ο κ. Φάμελλος είναι γνώστης ότι στην περιοχή δεν υπάρχει πολεοδομία. Αλλωστε, όπως εξηγεί, υπάγονται στον δήμο Καλαμάτας, με αποτέλεσμα τα πράγματα να γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για τους δημότες του. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί ότι ο δήμαρχος δεν γνωρίζει ακόμη τα όρια οικισμού, αν και στη Μάνη υπάρχουν 65 οικισμοί και περίπου 20 διάφορες πυκνώσεις που όμως δεν έχουν οριοθετηθεί.

Λάθος κωδικός

Επ’ αυτού τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος εξήγησε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος απέστειλε λάθος κωδικό στην πολεοδομία τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν στο σύστημα και να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες. Μετά από συνεχή επικοινωνία με το ΥΠΕΝ, στάλθηκε νέος κωδικός και εκτιμά, όπως είπε στον «Ελεύθερο Τύπο», ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουν κατατεθεί τα όρια τόσο για την Καλαμάτα όσο και για τις υπόλοιπες περιοχές που υπάγονται στον δήμο του.

Ο κ. Φάμελλος στην επιστολή του επαναλαμβάνει στους δημάρχους ότι η οριοθέτηση στον χάρτη εκ μέρους του δήμου των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως συνεπάγεται αυτόματα τη μη κατάρτιση δασικού χάρτη εντός αυτών των ορίων, ενώ η οριοθέτηση άλλων σχεδίων πόλεως και οικιστικών πυκνώσεων συνεπάγεται αυτόματα τη μη ανάρτηση του δασικού χάρτη εντός αυτών των ορίων και τη μετάθεση της επίλυσης των προβλημάτων δόμησης εντός δασικού χαρακτήρα εκτάσεων σε επόμενο στάδιο.

Με την επιλογή της καθυστέρησης και της άρνησης συνεργασίας οι Δήμοι δεν διασφαλίζουν 
τα δικαιώματα των πολιτών τους και τους ωθούν στον δρόμο της υποβολής αντιρρήσεων, υποχρεώνοντάς τους και στην καταβολή διαφόρων ποσών για τις αντιρρήσεις, τα οποία, εφόσον είχαν οριοθετηθεί οι οικισμοί και οι πυκνώσεις, δεν θα ήταν αναγκαία.
Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε πρόσφατα τροπολογία στη Βουλή, δίνοντας νέα και τελευταία παράταση για την περίοδο ανάρτησης των δασικών χαρτών, έως 27 Ιουλίου 2017.

Οι ΟΤΑ που δεν ανταποκρίθηκαν

Μέχρι σήμερα δεν έχουν ανταποκριθεί οι δήμοι Αλεξανδρουπόλεως, Ανατ. Μάνης, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας, Βοΐου, Βόρειας Κυνουρίας, Βόρειων Τζουμέρκων, Γορτυνίας, Δέλτα, Δοξάτου, Δυτ. Μάνης, Δωδώνης, Εδέσσης, Ελαφονήσου, Εορδαίας, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Ζαγορίου, Ζαχάρως, Ιλίου, Ιστιαίας-Αιδηψού, Καβάλας, Καλαμάτας, Κασσάνδρας, Κέρκυρας, Κιμώλου, Κομοτηνής, Κόνιτσας, Μεσσήνης, Μετσόβου, Μήλου, Μυκόνου, Ναυπλιέων, Νέας Προποντίδας, Νότιας Κυνουρίας, Νότιου Πηλίου, Οιχαλίας, Περιστερίου, Πρεβέζης, Πύλου-Νέστορος, Πύργου, Σιθωνίας, Σίφνου, Σκοπέλου, Σπάρτης, Σπετσών, Σύρου-Ερμούπολης, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Χίου και Ωραιοκάστρου.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. ΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ΠΟΛΥ Η ΛΑΓΚΑΔΙΑ
    ΑΛΜΩΠΊΑΣ ΠΕΡΙΜΈΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΎΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΉ ΧΑΡΆ ΤΗΝ ΖΗΤΆΕΙ ΕΔΏ ΚΑΙ
    ΧΡΌΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο άχρηστος δήμος που αναγκάζει τους εργαζόμενους του και τους νέους να φεύγουν από τον τόπο τους, δώστε τους και μια παιδική χαρά στο δημαρχείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.