Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Με εμπόδια οι εξαγωγές, στα όρια η αποχή γεωτεχνικών - Έντονο πρόβλημα στην Ημαθία, πιο ήπιο στην Πέλλα


Παρενέργειες στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών προς τρίτες χώρες, που όσο η συγκομιδή της παραγωγής περνά στην περίοδο της αιχμής γίνονται όλο και πιο σοβαρές, φέρνει η απόφαση των ελεγκτών γεωπόνων του δημοσίου να απέχουν από την υπερωριακή απασχόληση και την εργασία τα Σαββατοκύριακα, με σκοπό τη διεκδίκηση συσσωρευμένων οφειλόμενων για εργασία εκτός ωραρίου.

Πίσω από την αρνητική αυτή εξέλιξη βρίσκεται η τραγική ολιγωρία του ΥπΑΑΤ, το οποίο εδώ και 2,5 χρόνια (σ.σ. όλο το 2015 και το 2016 και το διανυθέν διάστημα του 2017) δεν έχει αποδώσει ούτε σεντς στους δικαιούχους γεωπόνους, οι οποίοι θεωρούν πως ο κόμπος έφτασε στο χτένι και «βγήκαν στα κάγκελα», στέλνοντας σχετικό εξώδικο στο υπουργείο από τις 15 Μαΐου.
Στη δίνη του κυκλώνα έχουν βρεθεί όλοι οι νομοί που εξάγουν αγροδιατροφικά προϊόντα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το πρόβλημα φαίνεται πως είναι πιο οξύ στην περιφερειακή ενότητα της Ημαθίας, όπου η κινητοποίηση γνωρίζει 100% συμμετοχή, σε αντίθεση με την Πέλλα, στην οποία τουλάχιστον ένας από τους τοπικούς γεωπόνους πηγαίνει μεν στη δουλειά του, πλην όμως και εκεί οι δυνατότητες εξυπηρέτησης των εξαγωγών, αντικειμενικά, είναι περιορισμένες.

Το εξοργιστικό στην υπόθεση είναι ότι το «μάρμαρο» αυτής της «κόντρας» στην πραγματικότητα το πληρώνουν συνεταιρισμοί και ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς όχι μόνο υφίστανται ζημιές χωρίς να φταίνε, αλλά πολύ περισσότερο τους έχει παρακρατηθεί ήδη το ποσό που διεκδικούν οι ελεγκτές γεωπόνοι, από εξαγωγές που πραγματοποίησαν στις συγκεκριμένες αγορές την επίμαχη χρονική περίοδο.

Για το λόγο αυτό, μολονότι χαρακτηρίζουν δίκαιη την απαίτηση των γεωπόνων, προειδοποιούν ότι εφόσον δεν βρεθεί έγκαιρα μια λύση, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στην εξαγωγική δραστηριότητα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξετάσουν ακόμη και την προοπτική της προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Πηγή: Agronews


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Βρηκανε τωρα πάτημα τους γεωπονους και τριχες κατσαρες, για να κρατανε τις τιμες των αγροτικών προϊόντων στον πατο. Καθε χρονο το ιδιο παραμύθι η έναρξη δεν θα γίνει πανω απο 0,18-0,20 το κιλο. Ολοι ειναι συννενοημενοι για να πατουν τους αγρότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.