Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έλεγχοι γεωπόνων ΠΕ Πέλλας σε περιοχές του Δήμου Αλμωπίας που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις


Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά: «Παρακολουθούμε και επεμβαίνουμε για την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών της Πέλλας»

Μετά τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας δόθηκε εντολή από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου –Αηδονά για επιτόπιους ελέγχους από τους γεωπόνους της αρμόδιας υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη, 30 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του γεωπόνου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας  Σ. Μαρνασίδη, συνοδεία του Αντιδημάρχου Αλμωπίας Σ. Αβραμίκα και του γεωπόνου του οικείου Δήμου Π. Λαμπρίδη στα αγροκτήματα Σαρακηνών, Μεγαπλατάνου, Πολυκάρπης, Λουτρακίου, Όρμας, Φιλώτειας και Ίδας του Δήμου Αλμωπίας.

Πρόκειται για περιοχές που δεν είχαν ζημιωθεί σημαντικά από τον παγετό της προηγούμενης περιόδου. Κατά την αυτοψία που έγινε σε διάφορα αγροτεμάχια παρουσία των παραγωγών, διαπιστώθηκε ότι οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών του Μαΐου κατέστρεψαν τους καρπούς των κυριοτέρων παραγωγικών ποικιλιών, καθιστώντας τους μη εμπορεύσιμους.

Συγκεκριμένα, οι καρποί της ποικιλίας «Τσολακέϊκο» που καταλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις φυτεύσεων την τελευταία 15 ετία και τη φετινή χρονιά είχε υψηλό ποσοστό καρπόδεσης και μεγάλη παραγωγή, εμφάνισαν κατά την ωρίμανση σχίσιμο πλησίον του ποδίσκου και στην κορυφή τους και μαλάκωμα, σε ποσοστό 80-100%. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε σε όλες τις μεγαλόκαρπες ποικιλίες μέσης εποχής ωρίμανσης όπως οι «Giant Red», «Black Star», «Μπακιρτζέϊκα», «Φεροβία» αλλά και σε άλλες ποικιλίες όπως «crystalina», «Lapins» κ.α. Στις πρώϊμες ποικιλίες οι οποίες δεν συγκομίστηκαν λόγω της κακοκαιρίας, διαπιστώθηκε επίσης ολική καταστροφή των καρπών.

Επιπλέον, η διαλογή των καρπών στα διαλογητήρια είναι δύσκολη καθώς αυτοί εμφανίζουν και μετασυλλεκτικά προβλήματα με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η διάθεση του προϊόντος. Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και στις υπόλοιπες πεδινές περιοχές με κερασοκαλλιέργεια του δήμου Αλμωπίας, με αποτέλεσμα, μετά και τις ζημιές από παγετό στα ημιορεινά και ορεινά, η απομένουσα παραγωγή που θα παραχθεί αποκλειστικά από ποικιλίες όψιμης ωρίμανσης, να εκτιμάται σε 10-20% της δυναμικότητας του δήμου.

Μετά την αυτοψία των στελεχών της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής η Αν. Αντιπεριφερειάρχης κυρία Αηδονά απέστειλε επιστολή στον ΕΛΓΑ για τις ενέργειες του Οργανισμού προς άμεση καταγραφή και αποζημίωση των παραγωγών.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.