Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνέντευξη Δντή ΔΔΕ Πέλλας Κ. Κούγκα: "Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της μαθητικής ζωής αλλά δεν είναι το σημαντικότερο όλης της ζωής"


«Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της μαθητικής ζωής, αλλά δεν είναι το σημαντικότερο όλης της ζωής. Είναι μια από τις πολλές ΄΄μάχες΄΄ που θα κληθούν να δώσουν οι μαθητές στην πορεία της ζωής τους προκειμένου να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα». Αυτό το μήνυμα στέλνει μέσα από την Ηλεκτρονική Εφημερίδα μας ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας Δρ. Κωνσταντίνος Κούγκας.

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο κ. Κούγκας παραθέτει κάποια αριθμητικά στοιχεία για τους μαθητές και τα σχολεία της Πέλλας σχετικά με τις εξετάσεις που ξεκινούν την Τρίτη, και παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τονίζει ότι «η κατάργηση των Πανελλαδικών χρήσιμο είναι να γίνει με προσεκτικούς χειρισμούς και επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης από την ελληνική κοινωνία».

Για την παραπαιδεία (φροντιστήρια) ο επικεφαλής της ΔΔΕ Πέλλας σημειώνει: «Αδιαμφισβήτητα τα φροντιστήρια είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με οικονομικές συνέπειες για τις οικογένειες των μαθητών μας», προσθέτοντας όμως ότι «η αλλαγή παγιωμένων στάσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών δεν γίνεται εν μια νυκτί αλλά απαιτεί χρόνο και συντονισμένες δράσεις».
Σε ότι αφορά τα σχολεία της ΔΔΕ Πέλλας ενημερώνει ότι «δεν υπήρξαν υποβαθμίσεις, καταργήσεις –συγχωνεύσεις, ενώ αναφέρει συγκεκριμένα ποια νέα σχολεία ιδρύθηκαν την τελευταία διετία και σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι σχολικές κτιριακές υποδομές.

Τέλος, να σημειωθεί ότι μας καλεί να επισκεφτούμε στο τέλος Ιουνίου στην Αριδαία, την 2η Κατασκήνωση Πολιτισμού και Εκπαιδευτικών Δράσεων της ΔΔΕ Πέλλας.

Αναλυτικά η άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Κωνσταντίνου Κούγκα στην Η.Ε. Karatzova.com, έχει ως εξής:


Ερώτηση: Κε Κούγκα, με βάση την πολύχρονη εμπειρία σας, τι θα συμβουλεύατε σε μαθητές και γονείς ενόψει των Πανελληνίων Εξετάσεων; Ποιο είναι το μήνυμά σας για την κορυφαία αυτή διαδικασία- σταθμό στη ζωή των παιδιών; 

Απάντηση: Με αφορμή τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που ξεκινούν τις επόμενες μέρες για τους μαθητές των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, θέλω κατ΄ αρχήν να επισημάνω ότι η σκέψη μας βρίσκεται δίπλα τους. Μετά από δώδεκα χρόνια προσπάθειας, σε λίγο κορυφώνουν τον αγώνα τους. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της μαθητικής ζωής αλλά δεν είναι το σημαντικότερο όλης της ζωής. Είναι μια από τις πολλές «μάχες» που θα κληθούν να δώσουν οι μαθητές στην πορεία της ζωής τους προκειμένου να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Καθοριστικότατη βέβαια είναι και η παρουσία και υποστήριξη των γονιών, οι οποίοι φροντίζουν για την επίτευξη κλίματος ηρεμίας, γαλήνης και ιδιαίτερης φροντίδας τούτες τις μέρες. Τους μαθητές μας συντροφεύουν οι ευχές όλων μας, ώστε με φωτισμένο νου, υγεία, δύναμη, κουράγιο, να επιτύχουν τους στόχους τους. Εδώ είναι απαραίτητη υπηρεσιακή αλλά και ηθική υποχρέωση, να υπογραμμιστεί η συμμετοχή των εκπαιδευτικών μας, οι οποίοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης συμβάλλουν στην απρόσκοπτη και επιτυχή διενέργεια των εξετάσεων αυτών που συγκεντρώνουν την προσοχή και το ενδιαφέρον ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Ερ: Μένοντας στο θέμα των Πανελληνίων εξετάσεων, μπορείτε να μας δώστε κάποια χρήσιμα στοιχεία που αφορούν στα σχολεία (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας;

Απ.: Φυσικά. Θα λειτουργήσουν 8 Εξεταστικά Κέντρα ΓΕΛ, με 1.155 υποψηφίους και 2 Εξεταστικά Κέντρα ΕΠΑΛ, με 448 υποψηφίους. Για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες λειτουργούν: α. Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο στην Έδεσσα για τους μαθητές των ΓΕΛ β. Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο στην Θεσσαλονίκη για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.

Ερ: Θα ήθελα ένα συνολικό σχόλιο για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Βιώνουμε μια πρωτοφανή κρίση τα τελευταία χρόνια που ασφαλώς δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και τον νευραλγικό και ευαίσθητο χώρο της Παιδείας. Τι επιπτώσεις έχει η κρίση στο χώρο σας; Τι προβλήματα έχει δημιουργήσει και πως μπορούν να αντιμετωπισθούν μέσα σε αυτά τα στενά και ασφυκτικά πλαίσια;


Απ: Έχουν περιορισθεί τα κονδύλια προς την Εκπαίδευση. Οι επιχορηγήσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης προς τους Δήμους έχουν μειωθεί δραματικά. Επίσης η κάλυψη των κενών στα σχολεία, με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς συναντά προβλήματα δημοσιονομικής κυρίως φύσεως. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν - λόγω της κρίσης – οι ελληνικές οικογένειες μεταφέρονται και στο σχολείο επιβαρύνοντας την καθημερινή λειτουργία του. Σ’ αυτόν τον άξονα η ΔΔΕ Πέλλας προσπαθεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, να αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ συγχρόνως καλλιεργεί και ενισχύει την Αλληλεγγύη στην σχολική κοινότητα με το -ιδρυθέν από 4ετίας- Κοινωνικό Δίκτυο. Και επειδή η Αλληλεγγύη μαζί με τον Εθελοντισμό αποτελούν πεποίθηση των εκπαιδευτικών μας, σας καλούμε να επισκεφτείτε στο τέλος Ιουνίου στην Αριδαία, την 2η Κατασκήνωση Πολιτισμού και Εκπαιδευτικών Δράσεων της ΔΔΕ Πέλλας. Πιο αναλυτικά: για 2η συνεχή χρονιά καλούνται μαθητές από τα Γυμνάσια ευθύνης μας για μια βδομάδα στην Αριδαία. Η όλη δράση είναι εντελώς δωρεάν για τους συμμετέχοντες μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί παρέχουν εθελοντικά και αμισθί τις υπηρεσίες τους επί 24ωρης βάσης. Τα οικονομικά κόστη, π.χ. διαμονής, διατροφής κ.λ.π. καλύπτονται ασμένως από τον Δήμο Αλμωπίας και τις υπηρεσίες του και τον ευχαριστούμε για αυτό άλλη μια φορά. Είναι προφανές ότι η δράση αυτή υποστηρίζεται ενθουσιωδώς από τους μαθητές αλλά και από τους εκπαιδευτικούς.
Ερ: Στην Παιδεία κυοφορούνται πολλές αλλαγές από την Κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση των Πανελληνίων Εξετάσεων. Πως βλέπετε αυτή την αλλαγή, η οποία σημειωτέον δέχθηκε αυστηρή κριτική από τους συνδικαλιστές; Για πολλούς οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι το μόνο διαχρονικά αδιάβλητο-αξιόπιστο και αντικειμενικό σύστημα.

Απ: Η κατάργηση των Πανελλαδικών χρήσιμο είναι να γίνει με προσεκτικούς χειρισμούς και επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης από την ελληνική κοινωνία, ώστε το νέο σύστημα να συνεχίσει να είναι αξιόπιστο και αδιάβλητο, όπως το ισχύον σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων το οποίο είναι διαχρονικά και αντικειμενικά, μια αξιόπιστη και κοινής αποδοχής, διαδικασία. Τονίζεται ότι το υφιστάμενο σύστημα και τα παραπάνω χαρακτηριστικά του, οφείλονται στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι πλαισιώνουν τις εξετάσεις με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Ερ: Επιστρέφει η συνέντευξη στην επιλογή των διευθυντών σχολείων, η οποία είχε καταργηθεί το 2015. Πιστεύετε ότι ορθώς έγινε αυτό και γιατί; Πως πιστεύετε ότι πρέπει να γίνεται η επιλογή των Διευθυντών; 

Απ: Το θεσμικό πλαίσιο επιλογής στελεχών εκπαίδευσης καθορίζεται από τη νομοθετική λειτουργία. Η Διοίκηση οφείλει να εφαρμόζει τις κείμενες διατάξεις. Ως προς το συγκεκριμένο θέμα της συνέντευξης για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης, προτείνεται να εφαρμοσθεί κατά τα ισχύοντα ώστε μετά να υπάρξουν σκέψεις και διαδικασίες στο στάδιο της αποτίμησης της και του λυσιτελούς των τεθέντων στόχων.

Ερ: Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχει υποκατασταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την λεγόμενη παραπαιδεία (φροντιστήρια), γεγονός που υπονομεύει την γνήσια εκπαιδευτική διαδικασία. Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης; Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό που δεν είναι όμως μόνο εκπαιδευτικό, αλλά και βαθύτατα κοινωνικό;

Απ: Η Δημόσια Εκπαίδευση και κατά συνέπεια και η Δευτεροβάθμια, έχει εντελώς διακριτό χαρακτήρα, αποστολή και στοχοθεσία από τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης τα οποία εστιάζουν κυρίως στο γνωστικό αντικείμενο και ιδιαίτερα στην επιτυχία στις εξετάσεις. Αδιαμφισβήτητα τα φροντιστήρια είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με οικονομικές συνέπειες για τις οικογένειες των μαθητών μας. Δική μας προσπάθεια είναι η καθημερινή επιδίωξη για διαρκώς βελτιούμενη παρεχόμενη δημόσια εκπαίδευση, ώστε εκ των πραγμάτων πλέον, να μην θεωρούν οι γονείς αναπόφευκτη την βοήθεια φροντιστηρίων. Είναι γνωστό εξάλλου ότι η αλλαγή παγιωμένων στάσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών δεν γίνεται εν μια νυκτί αλλά απαιτεί χρόνο και συντονισμένες δράσεις.
Ερ: Κε Κούγκα, πιστεύετε ότι είναι επαρκής η κατάρτιση του εκπαιδευτικού προσωπικού στην Δ.Ε. ή μήπως πρέπει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και με ποιον τρόπο; 

Απ: Σε επίπεδο τυπικών προσόντων και καταλληλόλητας των εκπαιδευτικών, ισχύουν και εφαρμόζονται οι γνωστές νομικές διασφαλίσεις του ΑΣΕΠ. Ειδικά το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων της ΔΔΕ Πέλλας, είναι αυξημένων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων. Η συντριπτική πλειονότητα διαθέτει πτυχίο ΑΕΙ – ΤΕΙ, υπάρχουν πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί που διαθέτουν μεταπτυχιακούς τίτλους ή/και διδακτορικούς. Παρόλα αυτά η ανάγκη για επιμόρφωση και Δια Βίου Μάθηση είναι συνεχής και επιτακτική τόσο στο γνωστικό αντικείμενο των ειδικοτήτων όσο και σε θέματα διδακτικής, παιδαγωγικής και διοικητικής διαδικασίας.

Ερ: Το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου στην Ελλάδα, μετά την κατάργηση του θεσμού του επιθεωρητή, εκκρεμεί για πάρα πολλά έτη. Παρά τις προσπάθειες της Πολιτείας για επαναφορά του δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο. Όμως η αξιολόγηση καθίσταται επιτακτική ανάγκη για ουσιαστική βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Πως μπορεί να γίνει αυτό;


Απ: Η αξιολόγηση/αποτίμηση ή όπως αλλιώς έχει κατά καιρούς ονοματισθεί, αποτελεί διαδικασία η οποία καλό είναι να έχει ανατροφοδοτικό, εσωτερικό χαρακτήρα και να μην διαταράσσει το απαιτούμενο ήρεμο σχολικό κλίμα. Χρήσιμο είναι να υπάρξει διαβούλευση και τελικά συναίνεση όλων των συμμετεχόντων. Τελικός αποδέκτης κάθε τέτοιας διαδικασίας είναι η ελληνική κοινωνία.

Ερ: Κτιριακές υποδομές. Πόσο ικανοποιημένος είστε από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα σχολεία της Δ.Ε. Πέλλας; 

Απ: Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας είναι αρωγοί και συμπαραστάτες της Σχολικής Κοινότητας προκειμένου να βοηθήσουν στην επίλυση κτιριακών δυσλειτουργιών. Τα απαιτούμενα κονδύλια όμως είναι αρκετά και συνήθως δεν επαρκούν τα διαθέσιμα. Οι κτιριακές υποδομές χρήζουν δραστικών βελτιώσεων π.χ. θερμομόνωση, αλλαγή κουφωμάτων, κατασκευή κλειστών Γυμναστηρίων και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται ανέγερση νέων κτιρίων.
Ερ: Με την ευκαιρία να σας ρωτήσω σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες ανέγερσης του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών (Γυμνάσιο - Λύκειο); 

Απ: Γίνονται συντονισμένες ενέργειες της ΔΔΕ Πέλλας, του Δήμου Πέλλας καθώς και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, για την κατασκευή νέου διδακτηρίου, επειδή το σχολείο στεγάζεται από της ιδρύσεώς του σε λυόμενες κατασκευές, ιδιαίτερα ακατάλληλες. Αξίζει να επισημανθεί εδώ η ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσία του εν λόγω σχολείου στα εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά και μουσικά πεπραγμένα της περιοχής. Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών παρουσία της βουλευτή Πέλλας κ. Τζάκρη και δικής μου για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της χρηματοδότησης του έργου. Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και θα ακολουθήσουν συσκέψεις στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και στην Αιρετή Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ερ: Υπάρχουν προτάσεις για υποβάθμιση – κατάργηση ή συγχωνεύσεις σχολείων στην Δ.Ε. Πέλλας; 


Απ: Η Διαβούλευση που έγινε επί του θέματος, μετά την ενημέρωση από την ιεραρχία του ΥΠΠΕΘ, με τοπικούς φορείς, όπως η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, οι Δήμοι, οι Σύλλογοι Διδασκόντων των Σχολείων και οι αντίστοιχοι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, οι τοπικές ΕΛΜΕ κλπ, κατέληξαν ομοθυμαδόν στη διατήρηση του υφιστάμενου status, δηλαδή δεν υπήρξαν υποβαθμίσεις, καταργήσεις – συγχωνεύσεις. Εξαιρετικά σημαντικό όμως είναι το γεγονός – και πρέπει να τονισθεί – ότι ιδρύθηκαν την τελευταία διετία, νέα σχολεία, ήτοι:
α. ΕΕΕΕΚ στην Αριδαία,
β. Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο στον Δήμο Σκύδρας.
Επίσης, έχει ήδη κατατεθεί πρόταση για τη μετατροπή του σε Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο. Οι δύο ανωτέρω ΣΜΕΑΕ ανακούφισαν τους γονείς των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία και παρέχουν αξιόπιστη παιδαγωγική και επαγγελματική εκπαίδευση στους μαθητές τους. Επίσης, δεν είναι ελάσσονος σημασίας το γεγονός ότι ιδρύθηκαν (ΦΕΚ) νέα Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε.) σε Μονάδες Γενικής Αγωγής και σήμερα λειτουργούν σε δώδεκα σχολεία μας. Εξίσου σημαντικό για τα εκπαιδευτικά πράγματα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας αποτελεί και το γεγονός ότι έχει ήδη κατατεθεί πλήρης πρόταση προς την ιεραρχία του ΥΠΠΕΘ για την ίδρυση ΕΠΑΛ στον Δήμο Σκύδρας. Το αίτημα αυτό συνεπικουρείται και από τον Δήμο Σκύδρας με αντίστοιχες κοινές ενέργειες. Το κοινωνικοοικονομικό προφίλ της περιοχής καθιστά επιτακτική την ανάγκη ίδρυσης του ΕΠΑΛ και πιστεύουμε ότι και αυτή η πρόταση σύντομα θα τελεσφορήσει.

- Σας ευχαριστώ πολύ κε Κούγκα για την επίκαιρη και σημαντική συνέντευξη
- Εγώ σας ευχαριστώ και είμαι πάντα στη διάθεσή σας για την όσο το δυνατόν πιο ορθή ενημέρωση των πολιτών μέσα από την Ηλεκτρονική εφημερίδα σας, σε θέματα της αρμοδιότητάς μου.



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment