Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πρόστιμα σε όσους κρατάνε θέσεις παρκαρίσματος με αντικείμενα… όμως δεν είναι νέα η Διάταξη του Κ.Ο.Κ.


Τον «γύρο του διαδικτύου» κάνουν σήμερα δημοσιεύματα αναφορικά με την επιβολή προστίμου ύψους 400 ευρώ σε όσους «κρατούν τις θέσεις πάρκινγκ με καρέκλες».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας περιλαμβάνει διάταξη σύμφωνα με την οποία, προκειμένου να μπει μια τάξη στο χάος που παρατηρείται σχεδόν στα στενά των μεγαλουπόλεων, θα υπάρξουν πρόστιμα 400 ευρώ σε όποιον χρησιμοποιεί καρέκλες ή άλλα αντικείμενα προκειμένου να κρατήσει θέση πάρκινγκ.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η σχετική διάταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (άρθρο 48) σχετικά με την κατάληψη τμήματος οδού και πεζόδρομου ισχύει από το 1999, όταν και τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 2696/1999, ενώ η διάταξη για την επιβολή προστίμου ύψους 400 ευρώ για τους παραβάτες προστέθηκε με το άρθρο 44 Νόμου 3542/2007, αντικαθιστώντας το αρχικώς προβλεπόμενο πρόστιμο των 100.000 δραχμών.

Το ζήτημα ήρθε στην επικαιρότητα έπειτα από δημοσίευμα  σχετικά με την επιβολή του σχετικού προστίμου από την Τροχαία στην Κρήτη, γεγονός που μάλλον θα έπρεπε να προβληματίσει, καθώς δεν είναι δυνατό να επιβληθεί πρόστιμο με βάση έναν «νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», αλλά μόνο τον ισχύοντα.

Το επίμαχο άρθρο 48 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (κατάληψη τμήματος οδού και πεζόδρομου), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει:

1. Η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.
2. Κατ' εξαίρεση της διάταξης της προηγούμενης παραγράφου, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι' αυτό, η κατάληψη τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά γνώμη των αρμόδιων Αστυνομικών Αρχών.
3. Αυτοί που ανεγείρουν οικοδομές μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή εκτελούν άλλα έργα και καταλαμβάνουν ολόκληρο το πεζοδρόμιο μπροστά από την οικοδομή ή το έργο, υποχρεούνται να κατασκευάσουν πρόσθετο πεζοδρόμιο ή να πάρουν άλλα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.
4. Οταν επιτρέπεται, όπως πιο πάνω, η κατάληψη τμήματος οδού πρέπει αυτό να επισημαίνεται υποχρεωτικά από αυτόν που το κατέλαβε κατά τις διατάξεις του άρθρου 9 του παρόντος Κώδικα.
5. Η κατάληψη επιφάνειας πεζόδρομου για οποιαδήποτε άλλη χρήση, εκτός γι' αυτήν που έχει κατασκευαστεί, απαγορεύεται, εφόσον παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών, ως και η είσοδος - έξοδος οχημάτων άμεσης ανάγκης ή εξυπηρέτησης των παροδίων.
6. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τετρακοσίων (400,00) ευρώ.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. Παλιός ή νέος κώδικας τα πάντα είναι κατειλημμένα στην Έδεσσα , μέχρι και οθόνη υπολογιστή έχω δει στο δρόμο και καμμία τροχαία δεν έχω δει να βάζει πρόστιμο, ούτε καν να κάνει παρατήρηση. Κατά τα άλλα υπάρχουν για την εξυπηρέτηση του πολίτη, μωρέ εις βάρος του υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά καλη μου.
      Θα παθεις τίποτα.
      Δείξε μου ενα κεντρικό δρόμο που γίνεται αυτό που λες.
      Δείξε μου η πες κάποιο μαγαζί - έπιχειρηση που κάνει κατάληψη οδοστρώματος .
      Όσο για την οθόνη που λες αφού εσείς οι ίδιοι δεν θέλετε κάδους σε καποιες γειτονιές και τα αφήνεται οπου να ναι .
      Απο πεζοδρόμια ,δρόμους μέχρι στα κάγκελα της αυλής τι διαμαρτύρεσαι?
      Και όσο για την τροχαία που λες σε κόβω για καμμενη απο αυτους λόγω κάποιας παρανομίας που έχεις κανει .
      Μια ματια στον πολύπαθο πεζόδρομο θα σε πείσει αν κανουν την δουλειά τους η όχι

      Διαγραφή
    2. Μετά τον οφθαλμίατρο επίσκεψου και έναν ψυχίατρο

      Διαγραφή
    3. Οτι πεις καλη μου

      Διαγραφή
  2. Και στα Γιαννιτσά το κακό έχει παραπαει...καφέ ζαχαροπλαστείο ουζερί έχουν βάλει σε θέσεις πάρκινγκ ,,άλλος λουλούδια,,άλλος ταμπελα με προϊόντα ονόματα μαγαζιών σε λίγο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.