Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα - Τι θα ισχύει


Στην δημοσιότητα δόθηκε η διευκρινιστική εγκύκλιος για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.
Θα υπάρχει δυνατότητα άρσης της ακινησίας για ένα μήνα πληρώνοντας για δύο μήνες, δηλαδή τα 2-12 των τελών κυκλοφορίας.

Για παράδειγμα αν τα τέλη είναι 120 ευρώ, το ΙΧ μπορεί να κυκλοφορήσει για ένα μήνα με 20 ευρώ.
Αντίστοιχα διαμορφώνονται τα ποσά για διαστήματα άνω του ενός μήνα.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει γραπτό αίτημα στη ΔΟΥ, ενώ για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας λαμβάνεται υπόψη ολόκληρος ο μήνας που γίνεται η άρση ακινησίας. Χαρακτηριστικό είναι και το ακόλουθο παράδειγμα που δημοσιεύεται στην εγκύκλιο: Φορολογούμενος ζητά άρση ακινησίας οχήματος 1000 κυβικών εκατοστών το οποίο βαρύνεται με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 120 ευρώ. Αν η αίτηση γίνει στις 20 Ιουνίου ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει άρση ακινησίας για τρεις μήνες πληρώνοντας 40 ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να επιστρέψει τις πινακίδες στο τέλος Αυγούστου.
Η εγκύκλιος για το σύστημα τελών με τον μήνα

Για επιβατικό ΙΧ με εκπομπές 100γρ CO2/χλμ, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι: 100 x 0,90 = 90 ευρώ. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2017:
εάν επιλέξει την άρση για έναν μήνα τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 90 ευρώ x (2/12) = 15 ευρώ. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη ΔΟΥ έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου, αφού ο μήνας αυτός λογίζεται ολόκληρος για τις ανάγκες υπολογισμού των τελών.
εάν επιλέξει την άρση για τρεις μήνες τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας θα είναι 90 ευρώ x (4/12) = 30 ευρώ. Τα στοιχεία κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή επιστρέφονται, εμπρόθεσμα, στη ΔΟΥ έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου.
εάν επιλέξει την άρση για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2017, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για επτά μήνες συν 2/12, δηλαδή 90 ευρώ x [(7/12) + (2/12)] = 90 ευρώ x (9/12) = 67,5 ευρώ.
Σε περίπτωση που κάποιος δεν επιστρέψει τις πινακίδες στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, θα αντιμετωπίζει πρόστιμο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «στην περίπτωση εκπρόθεσμης επιστροφής των στοιχείων ή μη επιστροφής αυτών στη ΔΟΥ, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας, δηλ. εάν ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος του παραδείγματος 1 έχει καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας για διάρκεια άρσης τριών μηνών (40?) και δεν επιστρέψει τα στοιχεία (άδεια και πινακίδες ) του οχήματος εμπρόθεσμα, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 120 ευρώ x 2=240 ευρώ»



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.