VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Υπ. Εργασίας: Οι Ρομά και θέλουν και μπορούν να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας μας

Μια απάντηση που έχει άμεση σχέση με το θέμα που ανέκυψε στην Αλμωπία 

Απάντηση σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας σχετικά με τους Ρομά έδωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χαρακτηρίζοντάς το ψευδές, παραπλανητικό και ρατσιστικό. 

Η απάντηση, την οποία δημοσιεύουμε παρακάτω, έχει άμεση σχέση και με το θέμα της εγκατάστασης Ρομά στην Αλμωπία, θέμα που βρίσκεται στην τοπική επικαιρότητα και παίρνει όλο μια μεγαλύτερες διαστάσεις στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη και του δημάρχου Δημήτρη Μπίνου. 

«Η ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά σηματοδοτεί την πολιτική βούληση για την πραγματική αντιμετώπιση του ζητήματος, με την ενιαία προσπάθεια όλων των συναρμόδιων υπουργείων. Ψηφίσθηκε από τα περισσότερα κόμματα, διότι όλοι αναγνώρισαν την ανάγκη ολιστικής παρέμβασης της Πολιτείας», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην απάντηση του υπουργείου. 

«Παρουσιάζεται ψευδώς ότι κοστίζει πολλά εκατομμύρια στον ελληνικό λαό, αλλά στην πραγματικότητα τόσο τα 12 (και όχι 24) στελέχη της Ειδικής Γραμματείας, όσο και η ίδια η Ειδική Γραμματέα, είναι αποσπασμένο προσωπικό του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα και δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κράτους, καθώς απλώς μεταφέρεται η δαπάνη της μισθοδοσίας τους από τον έναν φορέα στον άλλο. 

Η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, (χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί η στελέχωσή της), χαρτογράφησε όλους τους οικισμούς όπου διαμένουν οι Ρομά, σε όλη την Ελλάδα. Συναντήθηκε με όλες τις Περιφέρειες της χώρας και αναπτύσσει ολοκληρωμένα σχέδια παρέμβασης με τους δήμους που έχουν θετική βούληση και "ώριμες" προτάσεις κοινωνικής ένταξης για τους Ρομά. Τέλος, η εκδήλωση στη Βουλή έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους μας. 

Οι Ρομά και θέλουν και μπορούν να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας μας. Νέοι Ρομά επιστήμονες, κοινωνικοί διαμεσολαβητές που εργάζονται στο πεδίο, γυναίκες Ρομά ακτιβίστριες και έφηβοι Ρομά που βραβεύθηκαν κι εκπροσωπούν τη χώρα μας σε διεθνείς διαγωνισμούς, μίλησαν για την ανάγκη γεφύρωσης και κοινωνικής συνοχής, την οποία επιθυμούμε όλοι μας. Προφανώς, κάποιους τους ενοχλεί, όταν η πολιτεία εστιάζει στα πραγματικά και δύσκολα προβλήματα του τόπου και των πολιτών της. 

Προφανώς, κάποιοι συνειδητά εμμένουν σε ρατσιστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις και υποστηρίζουν "αδράνειες", οι οποίες οδήγησαν στη "γκετοποίηση" και τον πλήρη κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό των Ρομά. Αποσπασματικές πολιτικές, που "σκέπαζαν προσωρινά την κατάσταση", δεν επιτρέπεται να συνεχιστούν. Φαινόμενα και καταστάσεις, σαν αυτές που βιώσαμε τις προηγούμενες ημέρες, αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Η πολιτεία, οργανωμένα και συντονισμένα, για πρώτη φορά, αναγνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος και βάζει τις βάσεις, για να το αντιμετωπίσει με σοβαρότητα, σταθερότητα και επιμονή, όπως απαιτείται», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απάντηση του υπουργείου. 

(Σ.σ. Οι υπογραμμίσεις σε συγκεκριμένες φράσεις έγιναν από μας. Άλλωστε οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, απόψεις και καταστάσεις σε τοπικό επίπεδο ΔΕΝ είναι συμπτωματική!)

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 σχόλια:

  1. που είσαι Γιώργο Παπαδόπουλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και δεν μπορουν αλλα το κυριοτερο ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να ενταχθουν οι ακατανομαστοι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…