Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επίσκεψη εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Μεσημερίου στην Ισλανδία (φωτο)


Για την παρακολούθηση σεμιναρίου, στα πλαίσια Σχεδίου Erasmus plus ΚΑ1, Κινητικότητα προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης με θέμα : «Μύθοι και τοπία»

Το σχολείο Μεσημερίου παίρνει μέρος σε Ευρωπαϊκό σχέδιο ΚΑ1, Κινητικότητας προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης διάρκειας 18 μηνών, με την κύρια δραστηριότητά του   να συνδέεται με τη συμμετοχή  εκπαιδευτικών  του σχολείου σε έξι σεμινάρια, δύο ιδρυμάτων διοργάνωσης, που πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισλανδία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Εσθονία και η Γαλλία.

Η συμμετοχή του σχολείου στο σχέδιο αποφασίστηκε από το σύνολο του συλλόγου διδασκόντων για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς του να βελτιώσουν το εκπαιδευτικό τους έργο και αφορά κυρίως την εκπαίδευση σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και την εκπαίδευση στις διάφορες κουλτούρες και στα εκπαιδευτικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών.
Το συγκεκριμένο σεμινάριο, είναι μέρος του σχεδίου που έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει το σχολείο του Μεσημερίου, είχε θέμα τους παλιούς ισλανδικούς μύθους (sagas) που άσκησαν βαθιά επιρροή στην ισλανδική κοινωνία και ταυτότητα και προσέφεραν μια πλούσια συνεισφορά στην ευρωπαϊκή λογοτεχνική κληρονομιά. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου  οι Έλληνες εκπαιδευτικοί μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μελέτησαν και δραματοποίησαν τους παλιούς ισλανδικούς μύθους. 
Ξεκινώντας από την πρωτεύουσα Ρέυκιαβικ και ταξιδεύοντας κατά μήκος της νότιας ακτής της Ισλανδίας, όπου έλαβε χώρα τον 10ο αιώνα μ.χ.  το μεγαλύτερο μέρος του πιο δημοφιλή μύθου του Βίκινγκ ήρωα Njal,  στην περιοχή μεταξύ του ηφαιστείου Eyjafjalla και της κοιλάδας Thingvellir, όπου είναι το πέρασμα από τη βορειοαμερικανική στην τεκτονική πλάκα της Ευρασίας και που διασχίζεται από δυνατούς θερμοπίδακες(Geysir) και τεράστιους καταρράκτες( Gullfoss), βίωσαν και μελέτησαν το τοπίο και το χρησιμοποίησαν ως σκηνικό για να «εκφράσουν» τους μύθους με διάφορες μορφές, όπως το θέατρο / δράμα, τη ζωγραφική, τα τραγούδια κλπ.

Μεγάλο μέρος του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της κοιλάδας Thingvellir, γιατί εκεί, νωρίς τον 10ο αιώνα, οι πρώτοι Βίκινγκ έποικοι θέλοντας να αποτινάξουν τον Νορβηγικό ζυγό άρχισαν να σκέφτονται για τη σύσταση μιας γενικής συνέλευσης για τους εποίκους της Ισλανδίας. Η ίδρυση του ισλανδικού κοινοβουλίου λέγεται ότι είναι η ίδρυση του έθνους της Ισλανδίας και οι πρώτες κοινοβουλευτικές εργασίες το καλοκαίρι του 930 έδωσαν έδαφος για μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά και εθνική ταυτότητα.

Στην ίδια τοποθεσία στην κοιλάδα Thingvellir πραγματοποιήθηκε και η ίδρυση της δημοκρατίας της Ισλανδίας και η ανεξαρτησία της από τη Δανία στις 17 Ιουνίου 1944.
Νέο σεμινάριο με ανάλογο θέμα του ίδιου φορέα, θα παρακολουθήσει ένας εκπαιδευτικός του σχολείου, στα νησιά Αζόρες της Πορτογαλίας, από τις 22-29 Ιουλίου 2017.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.