Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θα «γεμίσει» με διόδια η Εγνατία Οδός - Όλα τα σημεία


Με σταθμούς διοδίων θα γεμίσουν η Εγνατία Οδός και οι κάθετοί της, αφού κάμφθηκε η αντίδραση του υπουργείου Υποδομών, μπροστά στις πιέσεις που μεταφέρονται μέσω ΤΑΙΠΕΔ και εν όψει παραχώρησης του άξονα, για την κατασκευή και λειτουργία συνολικά 38 σταθμών διοδίων.

Η Εγνατία Οδός και οι κάθετοί της, όπως πολύ καθαρά φαίνεται στα παραρτήματα της σχετικής ΚΥΑ που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών κ.κ. Τσακαλώτος και Σπίρτζης (ΦΕΚ 1867 29/5/2017, Τεύχος Δεύτερο), γεμίζει σταθμούς μετωπικών διοδίων, τους 18 που γνωρίζαμε ότι θα λειτουργήσουν με βάση τις προβλέψεις της υπουργικής απόφασης του 2014 και επιπλέον 20 πλευρικούς, επίσης συμβατικούς σταθμούς, που θα κατασκευαστούν στους οδικούς κόμβους του άξονα.


Κυβέρνηση λοιπόν και ΤΑΙΠΕΔ τρέχουν την υπόθεση της παραχώρησης καθώς μέχρι την 1η Νοεμβρίου του 2017, όπως αναφέρεται και στην ΚΥΑ, θα πρέπει να έχουν σταδιακά  ολοκληρωθεί οι υπόλοιποι 10 από τους μετωπικούς σταθμούς αλλά ως την ίδια ημερομηνία να έχουν ολοκληρωθεί και οι επιπλέον 20 πλευρικοί σταθμοί που μπαίνουν στο «πακέτο» της παραχώρησης.

Τα σημεία που θα στηθούν τα διόδια:


Tέσσερα είναι τα σημεία που πρέπει να επισημανθούν σε πρώτη φάση:

- Τα διόδια, θα διατηρηθούν στο ύψος του τέλους που προβλεπόταν στην Απόφαση του 2014 (μήκος χλμ. Χ 0,03 ), αλλά η χρέωση θα μπορεί να αλλάξει με υπουργική απόφαση, πράγμα που σημαίνει ότι τα διόδια πιθανότατα θα αυξηθούν για να προσεγγίσουν τις χρεώσεις που υπάρχουν στους άλλους αυτοκινητοδρόμους, αφού, όπως έχει δηλώσει ο υπ. Υποδομών κ. Σπίρτζης, πρέπει να υπάρχει ενιαία χρέωση ανά χιλιόμετρο σε αυτούς τους άξονες.
- Το κόστος κατασκευής αυτών των επιπλέον σταθμών διοδίων θα το επιβαρυνθεί η Εγνατία Οδός Α.Ε., για να εισπράττει στη συνέχεια τα διόδια ο παραχωρησιούχος. Η δε Εταιρεία για να κατασκευάσει αυτούς τους πρόσθετους σταθμούς θα πρέπει να διαθέσει αρκετά εκατομμύρια για την κατασκευή τους, όταν έχει επισημανθεί ότι υπάρχει ανάγκη βελτιωτικών έργων στα παλιότερα τμήματα του οδικού άξονα (π.χ. περιοχή Καβάλας).
- Επειδή θα υπάρχουν πολύ περισσότεροι σταθμοί, το κόστος χρήσης θα κατανέμεται πιο δίκαια στους χρήστες, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το συνολικό κόστος χρήσης, άρα και τα έσοδα, δεν θα αυξηθούν.
- Το θετικό στοιχείο της απόφασης είναι αυτό που αναφέρεται στην δέσμευση του δημοσίου για εγκατάσταση ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων, το οποίο και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία ως το τέλος του 2018.

Ειδικότερα για τους χρόνους λειτουργίας των νέων σταθμών σημειώνονται τα εξής:
«Ως απώτατος χρόνος έναρξης λειτουργίας των νέων σταθμών διοδίων και είσπραξης των διοδίων τελών ορίζεται:
α) Για τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων Παμβώτιδας, Μέστης, Ιεροπηγής και Ευζώνων, η 31.08.2017,
β) για το μετωπικό σταθμό διοδίων Σιάτιστας, η 01.11.2017,
γ) για τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων Θεσσαλονίκης, Ασπροβάλτας, Καβάλας και Στρυμονικού, η 10.10.2017.
δ) για το μετωπικό σταθμό διοδίων στο Αρδάνιο, η 01.11.2017, ε) για το σύνολο των πλευρικών σταθμών διοδίων, η 01.11.2017.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 comments:

  1. Σιγα την σθεναρη αντισταση που προεβαλαν ο Σπιρτζης και ο Τσακαλωτος στους βαρωνους-εργολαβους των Δημοσιων εργων! Εχουν αυτοι αρχ@δι@,να αντιμιλησουν ,την στιγμη που ειναι ντιλερ των Βρυξελων! καιρο ειχαμε να γελασουμε! Απλα θα πλουτισουν οι μεγαλοεργολαβοι,θα αυξηθει το κοστος μεταφορας αγαθων και μια απο τα ιδια,απλα με αριστερη σφραγιδα,θα την πληρωσει παλι ο λαος την ακριβεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ............
    ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΚΑΘΕ ΟΙΚΙΑΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΩΣΤΕ ΜΟΛΙΣ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ.
    ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΞΕΚΟ@@@ΣΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν βγαίνουμε από την Ελλάδα πληρώνουμε και με το παραπάνω ότι διόδια μας ζητηθούν. Π.χ. στην Ιταλία για κάθε 100 χιλιόμετρα πληρώνεις 13 ευρώ. Την Αυστρία την πληρώνεις για 170 χιλιόμετρα 23 ευρώ! Ίδιοι δρόμοι πλέον εξίσου καλό οδόστρωμα. Ας μάθουμε κάποτε να πληρώνουμε διόδια εντός της χώρας μας δίχως γκρίνια ρε παιδιά. Εκτός και αν θέλαμε να ήμασταν ακόμα στους δρόμους της Καστανιας και του πενταλοφου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον δεν κατάλαβες...Για τους παπατζήδες συντρόφους σου γίνονται τα σχόλια...

      Διαγραφή
    2. Μάλλον είσαι επιλεκτικός στους δρόμους που αναφέρεις. ΣΥΡΙΖΟΤΡΟΛ

      Διαγραφή
  4. στιν Ελλαδα θιλε ι μισθι ειναι 400 εωρο,και στιν Ιταλια και Αυστρια 2000 και πανο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βαλτε και διόδια στο Αετοχώρι, να μαζεψουμε λεφτά για την παιδικη χαρά του χωριού μας.
    Τα πολλά παιδάκια μας είναι απελπισμένα.
    Κάντε κατι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΓΚΑΔΙΑ...ΜΟΛΙΣ ΓΙΝΕΙ Η ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.