Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ας λύσουμε επιτέλους το Γόρδιο Δεσμό!


Με ιδιαίτερη ανησυχία βλέπω τις τελευταίες μέρες να διαρρέει η είδηση ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σκοπεύει να προτείνει ως όνομα για τη γειτονική χώρα των Σκοπίων το απαράδεκτο και επικίνδυνο «Μακεδονία του Βαρδάρη». Η πρόταση αυτή έρχεται σε μια συγκυρία που η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των αλβανών της χώρας, έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει τη ρητορική του «Μακεδονισμού» και ότι είναι έτοιμη να μετακινηθεί από τις μέχρι τώρα απαιτήσεις της πάνω στο ιστορικό Eλληνικό όνομα της Μακεδονίας. Βέβαια, ο στόχος τους είναι να άρει η Ελλάδα το βέτο για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ωστόσο λίγη σημασία έχει στην παρούσα φάση.

Δυστυχώς, η κυβέρνησή μας, ευρισκόμενη σε άσχημη θέση λόγω οικονομικών, μάλλον δέχεται παρασκηνιακές πιέσεις για να κλείσει το θέμα τώρα που ο λαός ασχολείται με την επιβίωσή του. Γιατί όμως να το κλείσει έτσι επιπόλαια και καταστροφικά; Γιατί να έρθει σε αντίθεση με το λαό της και ιδιαίτερα του Μακεδόνες Έλληνες, οι οποίοι εκφράζονται ξεκάθαρα χρόνια τώρα και δηλώνουν ότι ποτέ δε θα δεχτούν να παραχωρήσουν το όνομα «Μακεδονία» υπό καμία παραλλαγή σε κανέναν;

Αν θυμάμαι καλά, η επίσημη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης είναι εκείνο το γελοίο «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό». Έστω και με αυτή την επίσημη θέση, διερωτώμαι γιατί πρέπει η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό να περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Είναι γνωστό ότι η διπλανή χώρα έχει το μισό πληθυσμό με Αλβανική συνείδηση και τον άλλο μισό να αποτελείται κυρίως από ανθρώπους με Σλαβικές, Βουλγαρικές ακόμα και Ελληνικές καταβολές.

Έστω ότι η χώρα αυτή ονομάζεται «Μακεδονία του Βαρδάρη». Πώς θα ονομάζονται οι κάτοικοί της τότε; Δε θα λέγονται Μακεδόνες του Βαρδάρη; Η Γλώσσα τους δε θα λέγεται Μακεδονική του Βαρδάρη; Τι εθνικότητα θα δηλώνουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας; Μακεδονική του Βαρδάρη; Όταν οι αθλητικές τους ομάδες θα μπαίνουν στο γήπεδο να παίξουν πως θα αποκαλούν τον εθνικό τους ύμνο; Μήπως Ύμνο της Μακεδονίας του Βαρδάρη; Όταν θα είναι να τραγουδήσουν στο διαγωνισμό της Eurovision, σε ποια χώρα θα αναφέρονται; Μήπως στη Μακεδονία του Βαρδάρη; Σε κάθε περίπτωση Μακεδονία θα λένε και ότι άλλο ακολουθεί δεν θα το θυμάται κανένας. Έτσι όμως θα υπονοείται μονίμως ότι υπάρχει και άλλη Μακεδονία και άρα θα πλανάται το ερώτημα γιατί να μην είναι ενιαία η Μακεδονία. Ενώ είναι γνωστό ότι ο όρος αυτός αποτελεί μέρος της πάγιας προπαγάνδας του γειτονικού κράτους, μου κάνει εντύπωση που δεν το ξέρουν εκεί στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Όλες οι παραπάνω πραγματικές καταστάσεις που θα προκύψουν, είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν στη χρήση του όρου «Μακεδονία» σκέτο, για πρακτικούς λόγους. Και τότε με ποιο δικαίωμα θα αναγκάσουμε ανθρώπους αλβανικής συνείδησης να ονομάζονται Μακεδόνες;

Η λύση στο θέμα είναι μία και απλή. Αφού συμφωνούμε σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, η γειτονική χώρα θα πρέπει να ονομαστεί με το ρεαλιστικό όνομα «Κεντροβαλκανική Δημοκρατία». Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισό, που καλύπτει επαρκώς όλους τους κατοίκους της. Κεντροβαλκάνιοι οι κάτοικοι, κεντροβαλκανική η γλώσσα, κεντροβαλκανική εθνικότητα, κεντροβαλκανικός εθνικός ύμνος και ούτω καθεξής. Λύστε το τώρα μια και καλή, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος έκοψε με μία κίνηση το Γόρδιο Δεσμό. Είναι ιστορική ευκαιρία για το έθνος μας, θα είναι η ιστορική δικαίωση των απανταχού Μακεδόνων.

Πέτρος Πριβαρτιτσάνης
Εκπαιδευτικός
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

13 comments:

  1. Το θέμα είναι ότι η Τζάκρη και ο Σηφάκης το κάνουν γάργαρα το θέμα . Σαν να μην τους το είπε κανείς . Αν εμενουν στην Αθήνα αυτές οι απόψεις σηκώνουν και παραίτηση .
    Ντόρα ακούς ... Μπορείς να παραιτηθείς και να πας στη ΝΔ σαν ηρωίδα .
    Άντε Ντόρα 3 στα 3 .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδη τί καναμε; Γυρισαμε το ιδιο βρακι απο ρην αναποδη μερια. Μεγαλη επιτυχια!!!! Ποιος το καταφέρνει αυτο;;;; Μονο οι γιαλαντζοι κομμουνιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά μιλάμε είμαστε λαός χαζός με πουλημένα τομάρια πολιτικούς. Ακου εκεί Μακεδονία του Βαρδάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οταν πεφτεις στα τεσσερα και κρεμεσε απο τα κακαλα ακομα και των σκοπιανων αυτοι τί θα σε κανουν;;;; Χαιρομαι που το καταλαβες.... Για τοσο ξεφτιλα μιλαμε. ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ: σου εκλεισα τα σύνορα, φαε ολοι την σαβουρα στην μαπα.ΠΙΣΩ ΜΕΡΙΑ ( Γερμανια): Σε στηριζω στο κλεισιμο των συνόρων με το αζημιωτο φυσικά και σκιστους με το όνομα. Εμεις ξερουμε ως Μακεδονία εσας( δηλ: τους σκοπιανους) ποιος τον γα@@@@@@ει τον τσιπρα, οπως θα βαρεσεις θα χορεψει. Οτι του δωσεις και μα@@@@@@@κια να ειναι θα σε προσκυνηση. Οποτε παρτε φορα σκοπιανοι και όπου βρείτε βαλτε την. Μαθημενοι ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο κύριος ποιος είναι;με ποια ιδιότητα μιλάει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Του σκεπτόμενου Πολίτη. Εσύ βλέπω ήδη πανηγυρίζεις........ "γνωστέ Εδεσσαίε", "οσφυοκάμπτη", "τουρίστα" της Έδεσσας και του Καβαντάρτσι......
      Ξέρεις εσύ..........

      Διαγραφή
  6. Γηγενής Μακεδόνας Έλληνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 'Εκσαιδευτικέ' αντι να ασχοληθείς με θέματα της ιδιότητας σου (πανελλαδικές κλπ) ασχολήσε με εθνικά θέματα .Φυσικά με τα εκπαιδειτικά ασχολουνται οι φροντιστές ενώ εσύ έχεις την ιδιότητα και τον μισθό!!!Οταν ο Μητσοτάκης θα έλυνε το θεμα το 1992 τον εμποδισε η εκκλησία και κάτι πατριδοκαπηλοι οι οποίοι δεν έχουν λύσεις για τα προβλήματα κκαι αναμασούν τα ίδια και τα ίδια!!!Πολιτικάντης κλασικός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη δημοκρατία που έχουμε ευτυχώς μπορώ και ασχολούμαι με ότι με ενδιαφέρει... ακόμα!!! Όσο για ι μισθό, δεν κατάλαβα ποιο το πρόβλημα σου, που παίρνω εγώ η που δεν παίρνεις εσύ; Αλλά άσε εμένα. Επί του θέματος έχεις να πεις κάτι σοβαρό ή πετάς τη μπάλα στην κερκίδα;!

      Διαγραφή
    2. Το πρόβλημα μου έίνα οτι πληρώνω για να μάθουν τα παιδιά μου ξένες γλώσσεε , πληρώνω για να αθληθούν , θα πληρώσω για περάσουν σε ΑΕΙ ενώ παράλληλα φορολογούμε για έχεις μισθό.και εσύ ασχολήσαι(τάχα) με εθνικά θέματα.

      Διαγραφή
  8. Το ότι τους έχουμε ανα γνωρίσει ως φυρομ εδω και 20 χρόνια που περιέχει τον όρο Μακεδονία δεν το καταλάβατε;Ποιά η τεράστια διαφορα μετο δημκρατία του βαρδάρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλο Δημοκρατία του Βαρδαρη, άλλο Μακεδονιας του Βαρδαρη και άλλο FYROM. Όποιος δεν το καταλαβαίνει είναι είτε αφελής είτε πράκτορας, τέλεια και παύλα!!!

      Διαγραφή
    2. Ενώ αυτοί που φτιάχνουν τα δόντια τους ,βάζουν βενζίνη , και πετάγονται με το παραμικρό στη Γευγελή για να γλυτώσουν 5 ευρώ ,θα θυσίαζαν και την ζωή τους για την πατρίδα!!!μόνο να γλυτώσουν χρήματα!!!Φοβάμαι πολύ τους πατριώτες εν ειρήνη..................

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.