VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έρευνα: Βυθισμένοι στην αγωνία και την ανασφάλεια οι νέοι

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα της έρευνας in4youth και καταδεικνύει με σαφή τρόπο την αγωνία, την απελπισία και την κατακραυγή των νέων για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Η σχετική έρευνα, την οποία παρουσιάζει η «Καθημερινή της Κυριακής» πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.140 νέων ηλικίας 15 έως 34 ετών από όλη την Ελλάδα.

Τα βασικά στοιχεία της έρευνας έχουν ως εξής:

Πρώτον μόνο το 9,7% των νέων ηλικίας 25-29 είναι έγγαμοι, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες 30-34 το ποσοστό αυτό δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το 36%.


Δεύτερον, ένα μεγάλο ποσοστό εξακολουθεί να συγκατοικεί με την οικογένειά κάτι που από τη μία αποτελεί ένα «μαξιλάρι» προστασίας, αλλά από την άλλη γίνεται αντιληπτό και ως ένα είδος εγκλωβισμού. Σε ποσοστό 73,7% οι νέοι ηλικίας 20-24 εξακολουθούν να ζουν με την οικογένεια, ενώ στις ηλικίες 25-29 το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 57,6%. Ακόμη, το 23,8% των νέων ηλικίας 30-34 εξακολουθούν να συγκατοικούν με την οικογένειά τους.

Τρίτον, η έρευνα καταγράφει μια στάση αδιαφορίας των νέων προς το πολιτικό γίγνεσθαι, τους πολιτικούς θεσμούς και την κοινωνία των πολιτών. Η οικογένεια αποτελεί τον μοναδικό κοινωνικό θεσμό που το σύνολο των νέων εμπιστεύεται, ενώ η Βουλή συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό δυσφορίας των νέων. Ενδεικτικό είναι ότι το 86,3% δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από τη λειτουργία της.

Τέταρτον, ένα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι από τους άνεργους νέους, το 41,7% του δείγματος δίνει μηδενική αξία στον τρόπο που ασκείται η δημοκρατία στην Ελλάδα. Στην κατηγορία των εργαζομένων το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 35,4%.

«Ως ένα κεντρικό συμπέρασμα που εξάγεται από τις αναλύσεις της έρευνας είναι ότι το νέο φαινόμενο της κοινωνικής αποδόμησης της σημερινής γενιάς καθορίζει τη διαμόρφωση του κοινωνικού μέλλοντος των νέων αλλά και της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το αίσθημα ακύρωσης της ύπαρξής του, που εκφράζουν έντονα πολλοί νέοι που συμμετέχουν στις Εστιασμένες Ομάδες και συνεντεύξεις της έρευνας, όπως ένα ζευγάρι μηχανικών από τη Θεσσαλονίκη που ζει πλέον μια νομαδική επαγγελματική ζωή ανάμεσα σε Ελλάδα, Γερμανία και ΗΠΑ. “Δεν θα μας πείραζε καθόλου αν στην Ελλάδα μας ενέγραφαν στο ληξιαρχεία ως νεκρούς» αναφέρεται στο δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Εάν στα παραπάνω προστεθεί το γεγονός ότι παρά την αύξηση των εκπαιδευτικών εφοδίων και προσόντων της νέας γενιάς, το ποσοστό ανεργίας και το ποσοστό μερικής απασχόλησης αυξήθηκε, τότε μπορεί κανείς να αποκτήσει μια καθαρή εικόνα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νέοι.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», ενώ το 2000 το ποσοστό της μερικής απασχόλησης στις ηλικίες 25-34 ήταν 9,7%, το 2010 βρέθηκε στο 13,5% και το 2014 εκτοξεύθηκε στο 24,4%.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…