Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιάννης Σηφάκης: Πολλοί περισσότεροι αγρότες δικαιούνται το αφορολόγητο


Πολύ σημαντική η τροπολογία που ψηφίστηκε. Δεν προσμετρώνται στο εισόδημα (για να είναι κανείς κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και άρα να δικαιούται το αφορολόγητο) οι συντάξεις ΟΓΑ, οι αμοιβές για εργόσημα, οι αμοιβές από εποχιακή απασχόληση σε μεταποιητικές βιομηχανίες κ.α. 

Με την πρόσφατη τροπολογία διευρύνεται ο αριθμός των αγροτών που δικαιούνται το αφορολόγητο (μείωση φόρου). Η νομοθεσία δίνει τη μείωση φόρου σε όσους αγρότες χαρακτηρίζονται «κατ’ επάγγελμα αγρότες».

Για το σκοπό αυτό το συνολικό τους εισόδημα θα πρέπει να προέρχεται τουλάχιστον κατά 50% από αγροτική δραστηριότητα. Το πρόβλημα ήταν ότι έχαναν το αφορολόγητο κάποιοι αγρότες που τύχαινε να έχουν σύνταξη ΟΓΑ ή κάποια αμοιβή από αγροτικό συνεταιρισμό κλπ. που μαζί με άλλα εισοδήματα όπως π.χ. από ενοίκια ξεπερνούσαν ως άθροισμα το 50% του συνολικού εισοδήματος, οπότε το αγροτικό εισόδημα ήταν λιγότερο από 50%. Με την πρόσφατη τροπολογία εξαιρούνται από τον υπολογισμό του συνολικού εισοδήματος τα εισοδήματα που ασφαλίζονται από τον ΟΓΑ αλλά δεν χαρακτηρίζονται αγροτική δραστηριότητα (σύνταξη ΟΓΑ, αμοιβές μελών αγροτικών ή γυναικείων συνεταιρισμών, εργαζόμενοι με ΟΓΑ σε συσκευαστήρια και τυποποιητήρια, αμοιβές με εργόσημο κλπ.) 

Παράδειγμα: ένας αγρότης που έχει αγροτικό εισόδημα 2.000 ευρώ, σύνταξη ΟΓΑ 4.000 ευρώ και εισόδημα από ενοίκιο 1.000 ευρώ το χρόνο δικαιούται το αφορολόγητο για το σύνολο των 6.000 ευρώ γιατί στο συνολικό του εισόδημα υπολογίζονται τα 2.000 ευρώ συν τα 1.000 ευρώ= 3.000 ευρώ, άρα χαρακτηρίζεται κατ’ επάγγελμα αγρότης αφού τα 2.000 ευρώ είναι περισσότερο από 50% του συνόλου. Με τον προηγούμενο υπολογισμό το συνολικό του εισόδημα ήταν 7.000 ευρώ οπότε τα 2.000 ευρώ ήταν λιγότερο από 50% του συνόλου συνεπώς δεν χαρακτηριζόταν κατ’ επάγγελμα αγρότης και είχε το αφορολόγητο μόνο για τα 4.000 ευρώ της σύνταξης. 


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

15 comments:

  1. Απαντήσεις
    1. προτιμώ π.χ. Τζαμτζή ! Και το ρουσφέτι μου θα ζητήσω και τη λοβιτουρα μου θα διαχειρστώ και θα είμαι κύριος.Θα έχω πρόγραμμα.Όχι ότι ναναι όπως αυτοί.Ή έστω μια Θεοδωρίδου βρε αδερφέ.Και μια πρόσβαση στα πράγματα να έχω μήπως προκύψει κανα τυχερό και μια υπόσχεση να έχω ,δεν ξέρεις τι γίνεται...Τι να πεις..απορώ πως ψηφίζουν μερικοί με βάρκα το άγνωστο...θα σε αφήσει ο άλλος να μεινεις κυβέρνηση? οχι ρε συριζα φτάνει.

      Διαγραφή
  2. Το αφορολογητο θα το πιάσουμε κύριε βολευτά των αγροτών και των ταλαίπωρων φτωχών, όταν γλυτώσουμε από κάτι παπαγαλάκια των τροπολογιών της μεγαλοβουλής. Στην εποχή της πληροφορίας και της πληροφόρησης ζούμε....
    Μας δικαιολογείς τον αφορολόγητο μισθό σου; καλύτερα άστο. τα παραδέιγματα πιάστα στα παιδάκια. έλα να μαζέψεις κανένα κεράσι (άν βρεις σωστό κεράσι) ή καλύτερα αγόραστα εσύ σε καλή τιμή!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περικλεια και Λαγκαδια δίδαξαν
    Πολιτισμό μπράβο τους μας κάνουν
    Υπερήφανους στην Αλμωπία όλοι
    Είδαμε τα πάρα πολλά παιδάκια
    Εχουνε δίκιο χρειάζονται μία καινούργια παιδική χαρά στη
    στην Λαγκαδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άντε πανε να ψηφίσεις την άλλη εβδομάδα τα καινούργια μέτρα και άσε στην ησυχία μας.και μην ξεχάσεις ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΘΑ ΠΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαβασμένος Αγρότης8 Ιουνίου 2017 στις 7:09 μ.μ.

    Κύριε Σηφάκη πια σημαντική τροπολογία ψηφίσατε; Αυτή με την οποία ξεψηφίζετε αυτά που ψηφίσατε πριν από λίγους μήνες, και αλλάξατε τα κριτήρια βάση των οποίων χαρακτηρίζονταν το κατακύριο επάγγελμα αγρότης. Αυξήσατε το εισόδημα και το χρόνο από 35 και 30% στο 50% του εισοδήματος και του χρόνου, με αποτέλεσμα να χάσουν την ιδιότητα του κατακύριο επάγγελμα αγρότη δεκάδες χιλιάδες αγρότες, επειδή το εξωγεωργικό εισόδημα (σύνταξη, ενοίκιο, μεροκάματα, κλπ) ήταν παραπάνω από το αγροτικό εισόδημα; Ευτυχώς που το καταλάβατε έστω και καθυστερημένα και το ξεψηφίζετε τώρα.
    Γιατί εξαιτίας αυτού του γεγονότος στην αναθεώρηση της καινούριας ΚΑΠ θα παίρναμε τις μισές επιδοτήσεις – εθνικό έγκλημα- και επειδή εξαιτίας σας χάσανε την ιδιότητα του κατακύριο επάγγελμα αγρότες δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.
    Για ποιο αφορολόγητο μιλάτε κύριε Σηφάκη; Αυτό που παραλάβατε στις 12 χιλιάδες ευρώ και το πήγατε στα 5600;
    Για ποια φιλοαγροτική πολιτική μιλάτε κύριε Σηφάκη; Για την κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου; Για την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13 που το είχε η καταραμένη δεξιά και το πήγατε εσείς οι φιλόστοργοι αριστεροί στο 22-45%;
    Δεν είστε εσείς κύριε Σηφάκη που ψηφίσατε τις προάλλες , ότι από τον Γενάρη του 2018 να προστίθενται οι ασφαλιστικές εισφορές πάνω στο καθαρό αγροτικό εισόδημα; Αυτό θα γραφεί στο βιβλίο Γκίνες. Και σήμερα άκουσα στην τηλεόραση ότι κατατέθηκε τροπολογία, γεγονός που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και με την οποία τα προαπαιτούμενα πάνε κατ’ ευθεία σε ψηφοφορία χωρίς καμία συζήτηση. Αυτά αν γινόντουσαν με άλλη κυβέρνηση, τα κόμματα που τη στήριζαν θα διαλύονταν και η Ελλάδα θα καίγονταν.
    Γιαυτό κύριε Σηφάκη σταμάτα τις π@π@ριές, δεν είσαι μόνο εσύ πονηρός και ξύπνιος, υπάρχουν και πιο ξύπνιοι από σένα.
    Παρακαλώ να περάσει το σχόλιό μου και αν μπορεί ας απαντήσει ο κος Σηφάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ δεν εισαι διαβασμενος αγροτης, μαλλον ανταποκριτης του ΣΚΑΙ βουτηγμενος μεχρι το κεφαλι στην ψευτια εισαι.
      Ποτε εσεις ορισατε στο παρελθον τον επαγγελματια αγροτη και του δωσατε εστω ενα μικρο προνομιο εναντι των ετεροαγροτων;
      Ποτε κανατε το μητρωο αγροτων που φυγατε και μετα το εκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και εδωσε μονο σε αυτους αφορολογητο;
      Το αφορολογητο ( που δεν υπηρχε ποτε ρπι των ημερων σας) ειναι 9000€, απο το 2020 θα πεσει αλλα θα πεσει και η φορολογια και ο ΕΝΦΙΑ και η εισφορα αλληλεγγυης.
      Φυσικα οι ασφαλιστικες εισφορες πρεπει να ειναι στο εισοδημα.Φυσικα εσεις το ειχατε δικαιο να πληρωνει τις ιδιες εισφορες ο αγροτης των 30 στρεμματων της Πελλας με αυτον που ειχε 2000 στρεμματα στην Λαρισα!!! λαμογια ε λαμογια
      Ποτε ψηφισατε να πληρωνεται ο αγροτης απο τους εμπορους το πολυ σε δυο μηνες; που να υο ψηφισετε, οι πιο πολυ μεγαλεμποροι δικοι σας ειναι που να τους πειραξετε.
      Συνδεσατε την επιδοτηση με τα στρεμματα και οχι με την παραγωγη και τολματε να μιλατε στην Πελλα;
      Αντε στο καλο, δεν θα ξαναδειτε ποτε κυβερνηση κσι αυτο σας τσουζει

      Διαγραφή
  6. Συμφωνώ με τον 8:45 ΑΠΌΛΥΤΑ .Μια παρατήρηση. Εξακολουθεί ο αγροτικός κόσμος να είναι υπέρ προστατευμένος έναντι άλλων επαγγελματιών και σε απάντηση αυτός διακινεί σε ΠΟΛΥ μεγάλο ποσοστό μαύρα τα προϊόντα του φοροδιαφευγοντας. Φτάνει η κλάψα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασε ρε φιλε πως κλεβουν οι αγροτες οταν πανε μεσω συν./μων και ειναι ολα νομιμα.Χθες
      φαγητο απο εξω χωρις αποδειξη 18€
      Κουρεας 7€
      Καφες πακετο 2.7€
      Ψωμι 2.4€
      και μετα κλεβουν οι αγροτες....

      Διαγραφή
    2. ΕΣΥ 9.16 ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΑΣ ΚΑΙ Ο 8.45 Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΒΟΛΕΜΕΝΕ.

      Διαγραφή
  7. Καληνύχτα Γιάννη. Πρωταθλητής της κωλοτούμπας έγινες κι εσύ. Μας γάνωσες για τα καλά. Παίρνεις τουλάχιστον χαμπάρι τι τροπολογίες ψηφίζεις στη Βουλή; Με το αζημίωτο βέβαια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εγω ψηφίζω ΝΔ.Και το γιο θα διορίσω στο δημόσιο,και τη κόρη κάπου θα βολέψω.40 Χρόνια υπηρετούμε αυτό το κόμα.Δεν θα μας χαλάσει την πρόοδο αυτό το κόμα της συμφοράς.Άκου να δεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διαβασμένος Αγρότης9 Ιουνίου 2017 στις 7:26 π.μ.

    Κύριε Σηφάκη μάλλον απευθύνεσαι στους λίγους μπουνταλάδες αγρότες της παρέας σου και περνάς εκεί τα ψέματά σου. Ευτυχώς ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός και υπάρχει και το SKAI και ενημερωνόμαστε. Το μητρώο αγροτών το έφτιαξε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και για να μην επαναλαμβάνω τα ίδια με το πρώτο σχόλιο μου, κατ’ επάγγελμα αγρότης χαρακτηρίζεται αυτός που είχε εισόδημα 35% από αγροτικές ασχολίες και δαπανούσε το χρόνο του κατά 30%. Επίσης ο αγρότης μέχρι το 2013 φορολογούνταν με το αντικειμενικό σύστημα, με το στρέμμα δηλαδή και συμπεριλαμβανόταν και το αφορολόγητο. Γιαυτό και κανένας μεσαίος αγρότης δεν πλήρωνε φόρο. Το αντικειμενικό σύστημα καταργήθηκε το 2013 και φορολογήθηκαν οι αγρότες με την κλίμακα των μισθωτών, με αφορολόγητο 12000ευρώ. Το οποίο εσείς με το 4 τέταρτο μνημόνιο το πήγατε στο 5681 ευρώ και θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου 2019 και όχι από το 2020 όπως γράφεις.
    Τώρα για τα αντίμετρα άστο. Ας δώσει εξουσιοδότηση το ΔΝΤ … γιατί και αυτό το ψήφισες.
    Τον τριπλασιασμό των εισφορών που βγαίνουν με το εισόδημα, τον ψήφισες με το 3 τρίτο μνημόνιο και με το 4 τέταρτο ψήφισες από την 1 Ιανουαρίου 2018 στον υπολογισμό των ασφαλίστρων να περιλαμβάνονται και οι εισφορές του προηγούμενου έτους. Δηλαδή βάση υπολογισμού θα χρησιμοποιείται το άθροισμα του φορολογητέου εισοδήματος + τις ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους. Γιαυτό στο είπα ότι θα γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες. Μόνο εσείς θα μπορούσατε να το ψηφίσετε αυτό, οι «γιαλαντζοί αριστεροί».
    Τώρα για τους εμπόρους που θα πληρώνουν σε 2 μήνες, υπάρχει ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λέει σε 1 μήνα και μάλιστα έχει συμπεριληφθεί σε νόμο. Όταν πάω φέτος τα πρώιμα ροδάκινα και δεν τα παίρνει ο έμπορας και παρακαλώ να τα πάρει …. Εσύ μιλάς για πληρωμή;
    Για δε την επιδότηση με το στρέμμα και όχι με την παραγωγή, δεν φαντάζομαι ότι είσαι τόσο άσχετος. Η σύνδεση της επιδότησης με το στρέμμα είναι απόφαση της Ε.Ε. και ισχύει και για τα 28 κράτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγυρίσουμε στην παραγωγή. Δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε το : όλα τα κιλά όλα τα λεφτά.
    Καληνύχτα κύριε Σηφάκη, η κυβέρνηση έχει τελειώσει, εσύ βουλευτιλίκι δεν πρόκειται να ξαναδείς και γιαυτό και τσούζει τόσο.
    Και αύριο βράδυ θα απολαύσω στο SKAI που θα ψηφίζεις τα νέα μέτρα λέγοντας ΝΑΙ σε ΟΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μόνο έτσι θα σωθούμε φίλε 12.12 Κι εγώ το ίδιο σκέφτομαι.Ποια εξυγίανση και ποιό μνημόνιο? τόσα χρόνια που ψηφίζαμε ΝΔ χαμένα θα πανε ? πιστεύω ότι μόνο αν μπούνε τα δικά μας παιδιά θα δει χαίρι αυτός ο τόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κοιτάξτε μεταξύ μας τώρα έτσι? ήρθαν αυτοί οι άσχετοι -οι άπειροι να διορθώσουν ότι διαλύσαμε εμεις επί 40-50 χρόνια.Εγω τους θεωρώ τα καλύτερα κορόιδα.Θα έχουμε να λέμε για άλλα 20 χρόνια που θα έχουμε ΝΔ ότι έφταιγε ο συριζα.Το σημαντικότερο όμως όλων είναι να σταματήσει αυτή η αηδία ο ΑΣΕΠ που έκλεισε τις πόρτες σε όλα τα γαλάζια παιδιά που αναγκάστηκαν να γίνουν σερβιτοροι κλπ αντι να τους βάλουμε εκει που τους αξίζει.Κρίμα.Πάντως πιστεύω ότι με Μητσοτάκη πρωθυπουργο και Τζαμτζη, Καρασμάνη,Θεοδωρίδου βουλευτές θα ανανεωθούμε και θα πάμε μπροστά.Ζήτω η Ελλάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.