Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αντιδρά η τοπική κοινωνία της ΠΕ Κιλκίς για τα διόδια στους Ευζώνους (φωτο)




Διογκώνεται το κύμα των αντιδράσεων ενάντια στα διόδια σε όλη την Ελλάδα. Και μπορεί οι πρόσφατες αντιδράσεις να αφορούν στα νέα διόδια της Εγνατίας Οδού, όμως η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας συνεχίζεται και στο Κιλκίς, όπου αναμένεται να λειτουργήσουν πλευρικά διόδια στους Ευζώνους, στον κόμβο Πολυκάστρου.

Μετά την επιστολή του δημάρχου Παιονίας, Χρήστου Γκουντενούδη, στην κυβέρνηση, ανάλογη επιστολή στους υπουργούς, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Χρήστο Σπίρτζη, έστειλε και ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης.


Η επιστολή του κ. Βεργίδη είναι δηκτική, καθώς επισημαίνει ότι «είναι απαράδεκτο να ενισχύονται (σ.σ. η οικονομική δυσπραγία και οι μνημονιακές υποχρεώσεις) και από την κυβερνητική ασυνέπεια και την αθέτηση ρητών και αυτονόητων δεσμεύσεων. Όταν μάλιστα οι δεσμεύσεις άπτονται της προστασίας ανθρώπινων ζωών, τότε η αθέτησή τους υπερβαίνει κατά πολύ τα ανθρωπίνως ανεκτά όρια».

Ο κ. Βεργίδης τονίζει ότι εδώ και χρόνια η τοπική κοινωνία του Κιλκίς απαιτεί την αναβάθμιση του οδικού τμήματος του άξονα Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων (ΠΑΘΕ) από τον κόμβο του Πολυκάστρου ως τον κόμβο της Χαλάστρας, που είναι «το μόνο τμήμα του εθνικού μας οδικού άξονα, που δεν διαθέτει τη στοιχειώδη διαχωριστική υποδομή, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο, να χάνονται ζωές από τροχαία δυστυχήματα με μετωπικές συγκρούσεις. Η κωλυσιεργία της Πολιτείας μέχρι τώρα είναι τουλάχιστον αδιανόητη. Αυτό όμως που προκαλεί η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση ξεπερνά κάθε έννοια κυνισμού. Η απόφαση λειτουργίας πλευρικών διοδίων στο δρόμο καρμανιόλα, εν όψει της παραχώρησής του σε ιδιώτες, χωρίς τις απαιτούμενες αναβαθμίσεις, αποτελεί πράξη πρωτοφανή σε ανευθυνότητα και καιροσκοπισμό. Τα μετωπικά διόδια, κοντά στο Μεθοριακό Σταθμό των Ευζώνων, είχαν αναγγελθεί και ήταν γνωστά. Αν και αυτά ακόμη τα διόδια, θα έπρεπε να συνδεθούν με την αναβάθμιση του τμήματος Πολύκαστρο – Χαλάστρα, παρόλα αυτά αποφασίζεται η λειτουργία πλευρικών διοδίων στον κόμβο Πολυκάστρου. Για να παραλάβει ο παραχωρησιούχος ιδιώτης μια χρυσοφόρα πηγή χωρίς την παραμικρή προαπαίτηση για τη στοιχειώδη και σωτήρια για ανθρώπινες ζωές αναβάθμιση της».
Ο κ. Βεργίδης στην επιστολή του καταγγέλλει ως απαράδεκτη την κυβερνητική πρακτική και ζητεί άμεση αναθεώρησή της.


Επιστολή του δημάρχου Παιονίας

Αντίστοιχη επιστολή είχε στείλει και ο δήμαρχος Παιονίας κ.  Χρ. Γκουντενούδης, επισημαίνοντας ότι από την περιοχή διέρχονται οδικώς περίπου 8 εκατομμύρια πολίτες το χρόνο και το συγκεκριμένο τμήμα, στο οποίο μπαίνουν και πλευρικά διόδια είναι το μόνο με αμφίδρομη κυκλοφορία. Επίσης, ο κ. Γκουντενούδης έκανε λόγο για μεγάλες φθορές, λόγω ελλιπούς συντήρησης και έλλειψη ηλεκτροφωτισμού σε αρκετά σημεία.
«Το τμήμα αυτό της ΠΑΘΕ – ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ είναι ουσιαστικά η μεγαλύτερη πύλη εισόδου της χώρας για περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους. Η κίνηση ιδιαίτερα την θερινή περίοδο είναι ιδιαιτέρως αυξημένη αλλά και βεβαρυμμένη λόγω φορτηγών βαρέως τύπου. Τη δε χειμερινή περίοδο λόγω της πυκνής ομίχλης, η οποία οδήγηση καθίσταται ακόμη πιο δυσχερής», σημείωσε ο κ. Γκουντενούδης.

Η επιστολή

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ήδη από τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους είχαμε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εγνατίας Οδού Α.Ε. για το θέμα του σταθμού διοδίων στους Ευζώνους.
Επίσης, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας την οποία και σας είχαμε διαβιβάσει, σας επισημάναμε ότι δεν δύναται νομικά και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να επιβληθεί τέλος διοδίων σε δρόμο ο οποίος δεν πληροί τις προδιαγραφές.
Όμως, η κυβέρνηση με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών (ΔΝΣγ/οικ35897/ΦΝ393), που δημοσιεύθηκε την 29/5/2017, ενεργοποιεί λειτουργία ΚΑΙ πλευρικών διοδίων το αργότερο μέχρι 1 Νοεμβρίου 2017!
Με την άδικη αυτή απόφαση επιβάλλεται από την κυβέρνηση ένα υπέρογκο και μη ανταποδοτικό χαράτσι προς τους δημότες του Δήμου Παιονίας για ένα δρόμο καρμανιόλα στον οποίο θρηνούμε συνεχώς θύματα.

Με την συγκεκριμένη απόφαση σας για τα πλευρικά διόδια, θεωρούμε ότι όχι μόνο δεν δρομολογείται η βελτίωση του οδικού δικτύου αλλά απομακρύνεται η προοπτική αυτή και παράλληλα διασφαλίζεται μονάχα ο παραχωρησιούχος του έργου.
Κι όλα αυτά κοροϊδεύοντας τους πολίτες και τις αρχές του τόπου, καθώς μας είχατε διαβεβαιώσει ότι δεν θα λειτουργούσαν οι πλευρικοί σταθμοί διοδίων παρά μόνο ο μετωπικός των Ευζώνων.

Κύριε Υπουργέ,
Έχει ήδη γίνει και από μέρους μας πρόταση για πλευρικά διόδια στην Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Ευζώνων στην έξοδο προς ΠΑΘΕ στο ύψος των Ευζώνων καθώς τα διόδια στο πλευρικό σταθμό του κόμβου Πολυκάστρου θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα για την ήδη χειμαζόμενη τοπική αγορά.
Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και δεν θα δεχθεί με κανένα τρόπο τη λειτουργία σταθμού διοδίων και ειδικά πλευρικών διοδίων χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου και την ασφάλεια των διερχομένων οδηγών”.

Με εκτίμηση,
ΧΡΗΣΤΟΣ Π. ΓΚΟΥΝΤΕΝΟΥΔΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ
Στο μεταξύ, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης για το μείζον ζήτημα.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.