Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Μακεδονική παράδοση και η Γλώσσα ως όχημα της Προπαγάνδας


Τα κατά τόπους γλωσσικά ιδιώματα σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Δυστυχώς «κάποιοι» τα χρησιμοποιούν για να ικανοποιήσουν τις πολιτικές τους ορέξεις, λέγοντας στους ντόπιους της κεντροδυτικής Μακεδονίας: ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ''ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ'' και στη δήθεν ντόπια γλώσσα περνάνε ξενόφερτα, σκυλάδικα, που ακούγονται στα πανηγύρια της γείτονος χώρας... Για τα τραγούδια με προπαγανδιστικό στίχο όπως το «biser balkanski» (μαργαριτάρι Βαλκανίων), «μπεγκά'ι'τι γκ'ρτσι» (φύγετε Έλληνες), «μίρκα γκίνοβα» κτλ, πρέπει να κάνουμε ξεχωριστή συζήτηση.

Η σημερινή γενιά των 20χρονων (κυρίως στη Δυτική Μακεδονία) που μεγάλωσαν με αυτά τα τραγούδια τα θεωρεί δική τους Παράδοση (ΔΥΣΤΥΧΩΣ), καθώς θεωρούν ότι το σλαβόφωνο ιδίωμα την περιοχής τους και η σκοπιανή γλώσσα είναι το ίδιο... Δε θα ξεχάσω σε μια εκδήλωση στην Αλμωπία που τραγουδούσαν το «rum dum dum», «tri kila banani» (τρία κιλά μπανάνες;) και «ubava kalina» (βουλγάρικος σκοπός), ρώτησα μια νεαρή που τα χόρευε αν αποτελούν την τοπική παράδοση του χωριού της και απάντησε με σιγουριά ΝΑΙ. Άραγε ΠΟΙΟΙ είναι οι συνθέτες αυτών των τραγουδιών και ΠΟΤΕ γράφτηκαν και από πότε τραγουδιούνται στη Μακεδονία; Άραγε τα τραγουδούσαν και πριν από 70 χρόνια; Δυστυχώς οι συνθέτες είναι από τη γειτονική χώρα και είναι τραγούδια που έχουν διάρκεια ζωής μόλις 20-25 χρόνια, ενώ ορισμένα από αυτά είναι εμφυλιοπολεμικά... «Παραδοσιακές» ορχήστρες προχωρούν σε δισκογραφία μουσικών και τραγουδιών που δανείζονται από τους βόρειους γείτονες χαρακτηρίζοντάς τα ως «μακεδονική» παράδοση.
Δυστυχώς στο χορό της παραπληροφόρησης και της διαστρέβλωσης συμμετέχει και η τηλεόραση. Σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή εμφανίστηκαν κάποιοι οι οποίοι προέβαλαν τη σκοπιανή γλώσσα, που κατασκευάστηκε μετά το 1945 την οποία χαρακτήρισαν ως «μητρική» των Μακεδόνων. Σε κάθε ευκαιρία μάλιστα τόνιζαν ότι αυτή η γλώσσα απαγορεύτηκε από την εποχή του Ιωάννη Μεταξά και συνέχισε το Ελληνικό κράτος να επιβάλει τη μη χρήση της εντός της Ελληνικής Επικράτειας μέχρι πρόσφατα. Άραγε πως είναι δυνατόν να απαγόρευσε ο Μεταξάς μια γλώσσα που κατασκευάστηκε 10 χρόνια μετά; Προφανώς εννοούν τους περιορισμούς στη χρήση των τοπικών ιδιωμάτων (τα λεγόμενα «εντόπικα») που επέβαλε το καθεστώς Μεταξά… αλλά αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη γλώσσα, την οποία προβάλουν ως μητρική των Μακεδόνων. 

Σε μια εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 ο παρουσιαστής Μπογδάνος Κωνσταντίνος αναφερόμενος με απαξιωτικό τρόπο στη δράση και το εθνικό έργο του μακεδονομάχου Τέλλου Άγρα είπε χαρακτηριστικά ότι «…η Μακεδονία δεν ήταν πάντα Ελληνική» κι ότι κάποτε την κατοικούσαν οι «σλαβομακεδόνες» δλδ οι σημερινοί σκοπιανοί. Δυστυχώς η τηλεόραση έχει τη δύναμη να επηρεάζει τους τηλεθεατές που δεν έχουν γνώση της ιστορίας και τους δίνει ως έτοιμη «τροφή» μια άποψη που στερείται γνώσης, σοβαρότητας και αντίληψης της Ιστορίας. 

Βλέπουμε ότι με συστηματικό τρόπο αντικαθίστανται τα κατά τόπους γλωσσικά ιδιώματα από την πρόσφατα κατασκευασμένη σκοπιανή γλώσσα. Επιτελείται μια πολιτιστική γενοκτονία, που αφορά στον αφανισμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και πολιτιστικών στοιχείων με σύνθημα το «ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ». Φυσικά εννοούν τη σκοπιανή γλώσσα κι όχι τα κατά τόπους γλωσσικά ιδιώματα των δίγλωσσων αυτόχθονων Μακεδόνων της κεντροδυτικής Μακεδονίας.


Δυστυχώς ούτε η Ανατολική Μακεδονία βρίσκεται στο απυρόβλητο. Τον Μάιο του 2016 κυκλοφόρησε σε βιβλίο μια διδακτορική διατριβή με τίτλο «ΕΠΙΤΗΡΟΥΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ» στο πεδίο της Ανθρωπολογίας (σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο), που πραγματεύεται την ταυτότητα των κατοίκων δίγλωσσων χωριών της Ανατολικής Μακεδονίας, βασιζόμενη στη χρήση γλωσσικού ιδιώματος σε αυτά. Χωρίς να πληροί τα βασικά χαρακτηριστικά της επιτόπιας έρευνας (χρόνος και διάρκεια έρευνας, συνεντεύξεις από ικανό πλήθος πληροφορητών κ.α.) η συγγραφέας καταλήγει σε προαποφασισμένα συμπεράσματα, περί ανάδειξης της σλαβικής ταυτότητας των κατοίκων ντόπιων χωριών όπως ο Βώλακας Δράμας, το Χαρωπό και το Βαμβακόφυτο Σερρών. Οι ίδιοι οι ντόπιοι είναι φανερά ενοχλημένοι με τα αυθαίρετα συμπεράσματα και ανατρέπουν την επιστημονικοφανή έρευνα με επιστολές προς τους υπευθύνους φορείς. Φυσικά όπως δήλωσε και η ίδια η συγγραφέας σε παρουσίαση του βιβλίου της αποτελεί την ΠΡΩΤΗ προσέγγιση για την Ανατολική Μακεδονία που σημαίνει ότι θα υπάρξει συνέχεια. Δείχνοντας ασέβεια προς τους ανθρώπους που άνοιξαν τα σπίτια τους και της έδωσαν με προθυμία τις πληροφορίες που γνώριζαν για την Ιστορία και την παράδοσή τους, αγνοεί παντελώς την αποστροφή των ντόπιων της Ανατολικής Μακεδονίας προς το γλωσσικό ιδίωμα και ανάγει την αποσιώπησή του σε έργο των κρατικών Υπηρεσιών της Ελλάδος. Δυστυχώς είναι η πρώτη προσπάθεια αυτών των κύκλων να προσβάλουν την ελληνοφωνία στην Ανατολική Μακεδονία, η οποία έχει τις ρίζες της στα δεινά που υπέστησαν οι αυτόχθονες Μακεδόνες στις ΤΡΕΙΣ βουλγαρικές κατοχές, στις οποίες αφανίστηκε το 80% των πληθυσμών χωριών και πόλεων της Ανατολικής Μακεδονίας. Είναι προφανές και το δηλώνουν και οι ίδιοι οι ντόπιοι Ανατολικομακεδόνες … επελέγη η αποκλειστική χρήση της Ελληνικής γλώσσας στα τραγούδια και στην καθημερινότητά τους διότι οι μνήμες από τις σφαγές των βουλγάρων είναι νωπές και δεν επιθυμούν να συνδιαλέγονται σε γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι σφαγείς των προγόνων τους… Μην ξεχνάμε ότι στις βουλγαρικές κατοχές του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Ανατολικομακεδόνες εξαναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν μαθήματα και να εισάγουν τραγούδια στη Βουλγαρική Γλώσσα.

Εδώ τίθεται το ερώτημα: ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; Θα πω ότι πρωτίστως, πρέπει να αγαπήσουμε τον τόπο μας. Να γίνει επιστημονική μελέτη των υπαρχουσών καταγραφών και όπου δεν υπάρχουν να προχωρήσουμε σε επιτόπια έρευνα και καταγραφή. Σε αυτό πρέπει να βοηθήσουν ΟΛΟΙ ... Χοροδιδάσκαλοι, ερευνητές, ορχήστρες και πολιτιστικοί σύλλογοι. Το πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η Ακαδημία Αθηνών είναι στρατηγικοί εταίροι σε αυτήν την προσπάθεια. Σε ότι αφορά τα κατά τόπους γλωσσικά ιδιώματα οφείλουμε να σεβαστούμε τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και τα ιστορικά/λαογραφικά στοιχεία που οδήγησαν στη διαμόρφωση του προφορικού λόγου.  Η μικρή μερίδα των Μακεδόνων που επιμένει να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα με την Ελληνική Γλώσσα και κάποιο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα πρέπει να είναι σίγουρη ότι δεν παίζει το παιχνίδι αυτών που υποστηρίζουν την ύπαρξη «Μακεδονικής» μειονότητας στη χώρα μας. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι οφείλουν να ερευνούν για ΠΟΙΑ γλώσσα τους καλούν «κάποιοι» να τραγουδήσουν. Κι αν χρειάζονται βοήθεια μπορούν να απευθύνονται στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων που ασχολείται επισταμένως με το θέμα με σεβασμό στη γνήσια πολιτιστική κληρονομιά των Μακεδόνων (info@popsm.gr). Είναι μια προσπάθεια στην οποία οφείλουμε να συμπαρασταθούμε κι ο καθένας να βάλει το λιθαράκι του. Στόχος είναι η διαφύλαξη της παράδοσής μας. Αυτό ΜΠΟΡΟΥΜΕ να το κάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

Γεώργιος Ευθ. Τάτσιος
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας 
Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 comments:

  1. τα δισέγγονα του Μεγαλέξανδρου άσχετα ποια διάλεκτο μιλάνε είναι οι γνήσιοι μακεδόνες.Στο σπίτι τους εξηγήσεις διευκρινίσεις και επεξηγήσεις προφανως δεν δέχονται.Σημαντικότερα προβλήματα εθνικής ασφαλείας έχει η χώρα.Μην αναμασάμε τα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια δισεγγονα του αλεξαντρου ρε κακομοιρη. 900 χρονια μετα κατεβηκατε στα βαλκανια. Η Ελλαδα ειναι δημοκρατικη χωρα. Οσοι γουσταρουν να μιλουν τα σκοπιανα κ να μην νιωθουν εθνικα ελληνες ειναι δικαιωμα τους. Ειναι ομως κ δικο μας δικαιωμα ως σκοπιανους να σας θεωρουμε και ως ανθελληνες.

      Διαγραφή
    2. Τουρκικης καταγωης ο Καραβάγγελης άρχοντα .Άλλαξε παρατσούκλι.

      Διαγραφή
    3. όσοι είναι έλληνες τους αρέσει η ποικιλία.Όσοι προέρχονται από μακρινές γωνιές της ανατολίας η ελεύθερη γνώμη τους εκνευρίζει.Ουγκ.Εκει η δύναμη των μπράτσω ήταν πάνω απ όλα.Δεν ήταν Ελλας.

      Διαγραφή
  2. Ολοι μας εχουμε αποψη για το θεμα.Οταν ομως επικαλουμαστε ατομα σαν τον Μπογδανο πρεπει να δειχνουμε και το βιντεο που λεει ολα αυτα και παλι θα πρεπει να δειχνουμε προσοχη στα λεγομενα του γιατι μιλα μια αλλη γλωσα αυτος που λιγοι καταλαβαινουν.Τωρα οσον αφορα τα χωρια της ανατολικης Μακεδονιας επειδη εχω ζησει εκει καμια σχεση δεν εχει η διαλεκτος τους με τα χωρια της κεντρικης.Ειναι οντως ιδιωματικοι διαλογοι που διαφοροποιουνται αναλογα τον τοπο.Και οταν επικαλουμαστε καποιον που εγραψε κατι ας λεμε και το ονομα του να ξερουμε ποιος ειναι φτανει πια η ανομια οποιοςεχει κατι να πει για κατι θα πρεπει να ονομαζεται.Τελος θεωρω πως αυτο το θεμα πρεπει επιτελους να τελειωνει οι μονοι Μακεδονες ειναι οι Ελληνες και αυτο το μαρτηρα οπου και αν κοιταξεις εμεις δεν πρεπει να το κριβουμε πρεπει να το λεμε παντου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και όσοι ήρθαν πρόσφατα στη Μακεδονία ,επιτρέπεται να έχουν και γνώμη και άποψη.Η Δημοκρατία είναι υψηλή αξία.Απλά σεβασμός στα νέα χώματα που πατάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσφατα ξερω οτι ηρθαν αλβανοι οικονομικοι μεταναστες. Αν θεωρεις προσφατα οσοι ηρθαν ως προσφυγες τρεις τεσσερις γενιες πισω χωρις την θεληση τους εχεις θεμα με την αντιληψη του χρονου. Ολοι οι πολιτες της Ελλαδας εχουν ισα δικαιωματα σε ΟΛΗ την επικρατεια . Σε οσους δεν αρεσει διπλα ειναι τα Σκοπια.

      Διαγραφή
  4. Δεν υπάρχει Μακεδονία χωρίς Ελλάδα, και Ελλάδα χωρίς Μακεδονία.
    Όποιος θέλει, η πιστεύει το αντίθετο, δεν είναι ούτε Μακεδόνας, ούτε Έλληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο προεδρος της πανελληνιας ομοσπονδιας αναφερει οσα διαπιστωνουμε οσοι κατοικουμε στην περιοχη. Καποιοι δρωντας ως Νεοκομιτατδηδες προσπαθουν μεσω της δηθεν λαογραφικης παραδοσης των περιοχων να ξεκινησουν ζητηματα που ειναι λυμενα απο το 1949. Το αν θα το πετυχουν θα το δειξει ο χρονος. Οσες φορες ομως το προσπαθησαν κατα το παρελθον πηραν τα μεζεα των Ελληνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως οι φιλοσκοπιανοί έχουν λέει "δικαίωμα" να αυτοπροσδιορίζονται ως "Μακεδόνες", έτσι και εγώ, που δεν είμαι φιλοσκοπιανός αλλά Έλληνας (παρόλο που μιλάω τα ντόπικα) δεν έχω δικαίωμα να το κάνω; Και ποιος θα αποφασίσει ποιος έχει δικαίωμα να αυτοπροσδορίζεται έτσι; Είτε το δίκαιο θα το δώσει ο ισχυρός (μετά από συμπλοκή) είτε η ιστορία, η οποία ξεκάθαρα δίνει τις απαντήσεις της αιώνες τώρα. Όλα τα άλλα είναι παιχνίδια γεωπολιτικά και όποιος δεν το βλέπει είναι τυφλός ή πράκτορας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.