VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επιστολή Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στον ΥΠΑΑΤ για τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών

Μετά και τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων της Π.Ε. Πέλλας στο Διοικητήριο την Πέμπτη 13/7/17, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά απέστειλε επιστολή τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση για τους παραγωγούς ροδακίνου της Πέλλας προωθώντας τα αιτήματα τους βάση και του ψηφίσματος που επέδωσαν στην κυρία Αηδονά.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Κύριε Υπουργέ,

Καθώς βρισκόμαστε μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου και, έχοντας ξεκινήσει τη συγκομιδή της φετινής σοδειάς, οι παραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα διάθεσης των ποικιλιών ροδάκινων που καλλιεργούνται στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, οι καλλιέργειες επιτραπέζιων ροδάκινων ανέρχονται σε 53.530 στρέμματα, των ροδάκινων μεταποίησης σε 90.506 στρέμματα και των νεκταρινιών περίπου σε 30.686,70 στρέμματα στην Π.Ε Πέλλας. Αντίστοιχα, η παραγωγή προϊόντων με βάση τον αριθμό των στρεμμάτων, για το τρέχον έτος υπολογίζεται σε 114.000 τόνους επιτραπέζιων ροδάκινων, 230.000 τόνους ροδάκινων μεταποίησης και 62.000 τόνους νεκταρινιών. Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν μια ιδιαίτερα αυξημένη παραγωγή για το 2017 για τις τρεις καλλιέργειες. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, τη φετινή χρονιά είναι η διάθεση των επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών. Παρατηρείται πολύ μικρή απορρόφηση των προϊόντων αυτών λόγω της περιορισμένης  - εξαιτίας του Ρωσικού εμπάργκο - αγορά και, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές (μικρότερες των 0,20 €/ κιλό στην πρώτη ποιότητα). Παράλληλα, το κόστος παραγωγής είναι υψηλό αφού οι καιρικές συνθήκες (βροχοπτώσεις, υγρασία, καύσωνας) ευνοούν τις προσβολές από εχθρούς και ασθένειες και υποχρεώνουν τους παραγωγούς να συντηρούν τα εξαιρετικά ευπαθή προϊόντα τους όπως είναι τα ροδάκινα, σε ψυκτικούς θαλάμους. 


Ανάλογο φαινόμενο, κυρίως, λόγω της υπερπαραγωγής και των καιρικών συνθηκών είναι πιθανό να παρατηρηθεί και στα ροδάκινα μεταποίησης, τα οποία αποτελούν την πρώτη ύλη για τις βιομηχανίες για την μεταποιητική τους διαδικασία που ξεκινά τις επόμενες ημέρες. Και στην περίπτωση αυτή οι εξευτελιστικές τιμές πρέπει να διορθωθούν και να δώσουν την ευκαιρία στους παραγωγούς να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Το αποτέλεσμα της αδυναμίας άμεσης διάθεσης των ευπαθών αυτών προϊόντων στις αγορές για τις οποίες προορίζονταν, είναι η μεγάλη απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός παραγωγών κερασιού για παράδειγμα είδαν τη φετινή τους σοδειά να καταστρέφεται. Επίσης, η αδυναμία του ΕΛΓΑ να προβεί σε δίκαιες αποζημιώσεις καθώς και έγκαιρες εξοφλήσεις των παραγωγών δυσχεραίνει τη γενικότερη κατάσταση και, συνεπώς, εύκολα διαπιστώνει κανείς σε πόσο δεινή θέση έχουν περιέλθει οι αγρότες της περιοχής μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε να στηριχθούν οικονομικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία οι παραγωγοί ροδάκινων αλλά και όλοι οι αγρότες της Πέλλας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια υφίστανται σημαντικές μειώσεις στο εισόδημά τους. Μια πρόταση οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών είναι η πληρωμή αποζημιώσεων λόγω του Ρωσικού εμπάργκο από Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ενώ, θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί η απόσυρση των αποθεμάτων των ροδάκινων μέσω μεταποίησης με επιδότηση των παραγωγών (επισιτιστική βοήθεια), ώστε να μετριάσουν τις ζημίες που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα.

Πιστεύοντας ότι θα ανταποκριθείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ροδάκινων αλλά και, γενικότερα, ο αγροτικός κόσμος της Πέλλας, ευχαριστούμε για τη συνεργασία και παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση, 
Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας &
Προγραμματικού Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ.
Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά»
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…