Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Διαδικασία πληρωμής Νέων Γεωργών


Σύμφωνα με την εγκύκλιο που έκανε γνωστή ο ΟΠΕΚΕΠΕ ισχύουν τα εξής:

Η διαδικασία εφαρμόζεται στο σύνολο των ενταγμένων πράξεων και σε κάθε αίτηση πληρωμής (1η πληρωμή – 2η πληρωμή) του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση νέων γεωργών», είναι επαναλαμβανόμενη και αρχίζει μετά την ένταξη της πράξης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020, λήγει δε με την οικονομική εκκαθάριση της.

Σκοπός της διαδικασίας είναι ο έλεγχος της αιτούμενης προς συγχρηματοδότηση δαπάνης και η συμφωνία οικονομικού και φυσικού αντικειμένου της πράξης, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο δικαιούχος για την υλοποίηση της πράξης που απορρέουν από την Απόφαση Ένταξης.

Βάσει των στοιχείων αυτών, βεβαιώνεται η επιλεξιμότητα των εγκεκριμένων αιτήσεων για την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των συναφών στόχων και δεσμεύσεων, διασφαλίζοντας τα παρακάτω:
– τη νομιμότητα και κανονικότητα (οι πληρωμές πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους σχετικούς ενωσιακούς και εθνικούς κανόνες και τις διαθέσιμες πιστώσεις)
– την πληρότητα των αιτημάτων πληρωμής
– την πραγματικότητα των πράξεων
– την ιχνηλασιμότητα του ελέγχου.

2. Υποβολή Αίτησης Πληρωμής (1η πληρωμή – μερική)

Η αίτηση πληρωμής (E_1 για φυσικό πρόσωπο ή Ε_2 για νομικό πρόσωπο) για την καταβολή της 1ης δόσης (70% του συνολικού ποσού στήριξης), όπως παράγεται από το ΠΣΚΕ, υποβάλλεται μαζί με την αίτηση στήριξης. Ο αρχικός έλεγχος των αιτήσεων πληρωμής γίνεται από τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, η δε αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης πραγματοποιείται από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας. Η 1η δόση καταβάλλεται αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης.


3. Υποβολή Αίτησης Πληρωμής (2η πληρωμή – τελική)

Για την έγκριση και καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του υπομέτρου 6.1, ο δικαιούχος υποβάλλει αντίγραφο της αίτησης πληρωμής (Ε_3 για φυσικό πρόσωπο ή Ε_4 για νομικό πρόσωπο), όπως παράγεται από το ΠΣΚΕ (υπογεγραμμένο από τον δικαιούχο ή τον αρχηγό της εκμετάλλευσης, διαχειριστή και νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου), συνοδευόμενη από τα προβλεπόμενα στο οικείο θεσμικό πλαίσιο δικαιολογητικά και παραστατικά στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και σύμφωνα με τη διαδικασία υποβολής που ορίζεται στην απόφαση του υπομέτρου. Ο διοικητικός έλεγχος των αιτημάτων πληρωμής διενεργείται από τις ΔΑΟΚ, η δε αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης πραγματοποιείται από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας. Η 2η δόση (τελική) καταβάλλεται εντός 5 ετών από την ένταξη.

4. Επιτόπιες Επισκέψεις

Ο διοικητικός έλεγχος περιλαμβάνει μία (επιτόπια) επίσκεψη στη γεωργική εκμετάλλευση με σκοπό την επιβεβαίωση της ορθής υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου σύμφωνα με τους στόχους και τις δεσμεύσεις που τίθενται, ειδικά ως προς τις γεωργικές εκτάσεις κα το ζωικό κεφάλαιο. Η επιτόπια επίσκεψη διενεργείται από τις ΔΑΟΚ σε εύκαιρο χρόνο, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου και μέχρι την ολοκλήρωση του. Για κάθε επιτόπια επίσκεψη συμπληρώνεται το “Έντυπο Επιτόπιας Επίσκεψης Εκμετάλλευσης” (Ε_5). Αντίγραφο του εντύπου αποστέλλεται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας.

5. Καθορισμός Πληρωτέου Ποσού Οικονομικών Ενισχύσεων (Διοικητικός Έλεγχος)

Η ΔΑΟΚ, πραγματοποιεί διοικητικό έλεγχο επιλεξιμότητας με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Ο διοικητικός έλεγχος διενεργείται με την υποστήριξη του ΠΣΚΕ. Ο έλεγχος συνίσταται:
α) στη διενέργεια διασταυρωτικών ελέγχων με διαθέσιμες βάσεις δεδομένων (ΟΣΔΕ, ΜΑΑΕ, ΟΓΑ κλπ)
β) στην εξέταση της συμφωνίας των υποβληθέντων με τα σχετικά υποδείγματα
γ) στην εξακρίβωση της νομιμότητας και πληρότητας των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών του αιτήματος ώστε τελικά να επαληθευτεί η ολοκληρωμένη ενέργεια σε σχέση με την αντίστοιχη αίτηση στήριξης, όπως αυτή έχει εγκριθεί (επιλεξιμότητα, επίτευξη στόχων κλπ)
Η ΔΑΟΚ συμπληρώνει για κάθε δικαιούχο αντίστοιχα τυποποιημένο Φύλλο Πορίσματος Διοικητικού Ελέγχου Επαλήθευσης/Πιστοποίησης Πράξης και Εκκαθάρισης Πληρωμής (Πόρισμα Ελέγχου) (Ε_6).
Διαβάστε επίσης:   ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι πρόσφατες πληρωμές ανά καθεστώς

6. Αναγνώριση και Εκκαθάριση Δαπάνης

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας:
1. Αναγνωρίζει και εκκαθαρίζει τη δαπάνη σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου επιλεξιμότητας κατά τα οριζόμενα στις προηγούμενες ενότητες.
2. Καταχωρεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αγροτικής Ανάπτυξης (Ο.Π.Σ.Α.Α.) όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους οι οποίοι μετά τη διενέργεια όλων των απαραίτητων ελέγχων είναι επιλέξιμοι για την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης.
3. Ετοιμάζει παρτίδα πληρωμής δικαιούχων οι οποίοι είναι επιλέξιμοι από το Ο.Π.Σ.Α.Α., ανά είδος πληρωμής.
4. Δημιουργεί φάκελο πληρωμής ο οποίος περιέχει:
– Διαβιβαστικό Πληρωμής (Ε_7)
– Κατάσταση Πληρωμής Υποχρεώσεων, με την αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης με σφραγίδα της υπηρεσίας και πρωτότυπες υπογραφές (από τον ελεγκτή, τον προϊστάμενο του τμήματος και τον προϊστάμενο της διεύθυνσης).
– Συγκεντρωτική Κατάσταση Ελέγχου-(check list) (Ε_8α ή Ε_8β) με τη βεβαίωση επιλεξιμότητας με σφραγίδα της υπηρεσίας και πρωτότυπες υπογραφές (από τον ελεγκτή, τον προϊστάμενο).
Ο Φάκελος Πληρωμής διαβιβάζεται στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας / Τμήμα Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Ο Φάκελος Πληρωμής, διαβιβάζεται μέσω συστημένης αλληλογραφίας ή courier σε διπλούς φακέλους (ή πακέτα), εκ των οποίων:
– Ο εσωτερικός φάκελος αλληλογραφίας (ή πακέτο) αναγράφει τον αποστολέα και τον τελικό παραλήπτη και επίσης φέρει σήμανση ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ στην κορυφή του
– Ο εξωτερικός φάκελος αλληλογραφίας (ή πακέτο) αναγράφει τον αποστολέα, τον τελικό παραλήπτη, το Μέτρο, το Υπομέτρο και τη Δράση χωρίς να φέρει καμία σήμανση διαβάθμισης

7. Καταβολή οικονομικής ενίσχυσης

Το Τμήμα Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας επιβεβαιώνει την πληρότητα και νομιμότητα του αιτήματος με βάση τη Λίστα Ελέγχου Εποπτείας Πληρωμής (Ε_9) η οποία υπογράφεται από τον υπάλληλο που είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια της διοικητικής επαλήθευσης και εγκρίνεται ως προς την πληρότητα και επάρκεια τεκμηρίωσής της από τον προϊστάμενο του τμήματος Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας.
Στη συνέχεια, στο Ο.Π.Σ.Α.Α. επιβεβαιώνεται το συνολικό ποσό των επιλέξιμων δαπανών του Αιτήματος Πληρωμής και εγκρίνεται η παρτίδα πληρωμής.
Το Τμήμα Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας προωθεί, με υπογραφή προϊσταμένου της Διεύθυνσης, το φάκελο πληρωμής στη Δ/νση Πληρωμών – Τμήμα Λογιστηρίου για την πραγματοποίηση της πληρωμής.

8. Ολοκλήρωση Πράξης

Ο Φορέας Εφαρμογής επιβεβαιώνει στο Ο.Π.Σ.Α.Α. την καταχώριση της τελικής πληρωμής του δικαιούχου και πραγματοποιεί τις απαραίτητες ενέργειες στο Ο.Π.Σ.Α.Α. για την ολοκλήρωση της πράξης.
Σχετικά έντυπα
Ε_1: Αίτηση πληρωμής για την 1η δόση (φυσικό πρόσωπο)
Ε_2: Αίτηση πληρωμής για την 1η δόση (νομικό πρόσωπο)
Ε_3: Αίτηση πληρωμής για την 2η δόση (φυσικό πρόσωπο)
E_4: Αίτηση πληρωμής για την 2η δόση (νομικό πρόσωπο)
Ε_5: Έντυπο επιτόπιας επίσκεψης εκμετάλλευσης
Ε_6: Φύλλο Πορίσματος Διοικητικού Ελέγχου Επαλήθευσης/Πιστοποίησης Πράξης και Εκκαθάρισης Πληρωμής (Πόρισμα Ελέγχου)
E_7: Διαβιβαστικό πληρωμής
E_8α: Συγκεντρωτική κατάσταση ελέγχου (1η δόση)
E_8β: Συγκεντρωτική κατάσταση ελέγχου (2η δόση)
E_9: Λίστα ελέγχου εποπτείας πληρωμής
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.