Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνεργασία Θ. Τζάκρη – Μορφωτικού Συλλόγου Αετοχωρίου «Το Πίνοβο» - Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας


Συνάντηση εργασίας είχαν χθες η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη με τους εκπροσώπους του Μορφωτικού Συλλόγου Αετοχωρίου «Το Πίνοβο» κκ. Σωκράτη Βόλτση, Δημήτρη Δουρλιάνη, Χρήστο Δουρλιάνη και Αθανάσιο Τσακίρη και τον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας κ. Σταλίδη με θέμα την αντιμετώπιση των πολλαπλών ζητημάτων αποκατάστασης που αντιμετωπίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου στο Αετοχώρι Αλμωπίας. 

Ως γνωστόν, ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Αετοχωρίου που έχει ανακηρυχθεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς έχει ανεγερθεί το 1842 και ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με χαγιάτι, αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα, τα οποία χρήζουν συνολικής αντιμετώπισης. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει το κωδωνοστάσιο, στο οποίο κατά το παρελθόν είχαν γίνει εργασίας αντιστήριξης για να μην καταρρεύσει.  Επίσης η στέγη του βορείου προστώου έχει καταπέσει σχεδόν σε όλο το μήκος της, ενώ και οι περιμετρικοί τοίχοι του περιστώου-χαγιατιού είναι σε μέτρια ή κακή κατάσταση. Ιδιαίτερα ο βόρειος τοίχος έχει σοβαρά οικοδομικά προβλήματα και  κινδυνεύει με κατάρρευση. 

Όπως ανέφερε ο αρχαιολόγος κ. Σταλίδης στην σύσκεψη, για την αποκατάσταση του μνημείου έχουν συνταχθεί τρεις μελέτες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας: α) αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης, β) στατική μελέτη επάρκειας και γ) μελέτη συντήρησης τοιχογραφιών, οι οποίες έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις. 

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε μετά την έγκριση των μελετών από το Υπουργείο Πολιτισμού, θέμα για το οποίο η κ. Τζάκρη την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού,  να προταθεί το έργο προς χρηματοδότηση στο interreg με φορέα του έργου την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας στην νέα πρόσκληση που θα βγει τον Δεκέμβριο. 

Επίσης στην συνάντηση εργασίας τέθηκε και το θέμα του κτιρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Αετοχωρίου που έχει κλείσει εδώ και 15 χρόνια, στο οποίο θα πρέπει να γίνουν άμεσα σωστικές παρεμβάσεις προκειμένου να μην καταρρεύσει και να συντηρηθεί. Για τον σκοπό αυτό ο Μορφωτικός Σύλλογος Αετοχωρίου έχει υποβάλει αίτημα στον Δήμο Αλμωπίας για την παραχώρηση σε αυτόν του κτιρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Αετοχωρίου, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης αποφασίστηκε στην συνάντηση το έργο της αποκατάστασης του δημοτικού σχολείου να προταθεί από τον Σύλλογο προς ένταξη  στο νέο Leader το οποίο πλέον ονομάζεται Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα μέλη του Συλλόγου θα πραγματοποιήσουν προπαρασκευαστική συνάντηση με τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Κιοσέογλου. 

Επίσης στην συνάντηση παρουσιάστηκαν από την κ. Τζάκρη οι εξελίξεις για την επιστροφή των κανονιών του Πινόβου. Τα κανόνια του Πινόβου βρίσκονταν σε λόφο που δέσποζε της περιοχής, ήταν βουλγαρικά και είχαν εγκαταλειφθεί εκεί από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετά την αποχώρηση των Βουλγάρων το 1918. Τα τελευταία δέκα χρόνια είχαν απομακρυνθεί από το ΓΕΣ  για να καταλήξουν τελικά να κοσμούν την είσοδο του νέου Πολεμικού Μουσείου Ρεθύμνου. Με συντονισμένες ενέργειες που γίνονται το τελευταίο διάστημα, της κ. Τζάκρη, του Μορφωτικού Συλλόγου Αετοχωρίου και στελεχών του Υπουργείου Άμυνας και σε ανάμνηση των μαχών που διεξήχθησαν στην περιοχή, αποφασίστηκε από το Υπουργείο η εγκατάσταση δύο άλλων πυροβόλων του ιδίου τύπου, που βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτά που υπήρχαν εκεί, τα οποία βρίσκονται στην φάση του αποχαρακτηρισμού από «ενεργά» σε «μουσειακά», προκειμένου να εγκατασταθούν στην προσφάτως ανακαινισμένη πλατεία του οικισμού του Αετοχωρίου.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. προστατεψτε το χωριό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε ΡΕ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ Η ΤΖΑΚΡΗ ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΨΗΦΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόσο σε πείραξε που πήρε ο σύλλογος για 20 χρόνια το σχολείο.εσύ τι έκανες ανώνυμα για το χωριό.με τα δύο τα χέρια θα την ψηφίσουμε.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.