Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών στην Έδεσσα (φωτο)


Παρέδωσαν ψήφισμα στην Α. Αηδονά
Ζητούν κάλυψη της μεγάλης απώλειας του εισοδήματός τους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την μεγάλη απώλεια του εισοδήματός τους, πραγματοποίησαν παραγωγοί των Αγροτικών Συλλόγων της Π.Ε Πέλλας  σήμερα Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017, στις 9.30 το πρωί, έξω από το Διοικητήριο, στην Έδεσσα.

Οι αγρότες ξεκίνησαν με τα αυτοκίνητά τους στις 9.00 το πρωί από την Σκύδρα και κατευθύνθηκαν με πορεία προς την Έδεσσα. Έξω από το Διοικητήριο συναντήθηκαν με την Αν. αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Αθηνά Αηδονά και Περιφερειακούς Συμβούλους και στη συνέχεια αντιπροσωπεία τους συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε για το επίμαχο θέμα.
Οι εκπρόσωποι των παραγωγών των Αγροτικών Συλλόγων Έδεσσας, Σκύδρας, Αλμωπίας και από το Μπλόκο Αγροτών του κόμβου Μελισσίου παρέδωσαν στην κα Αηδονά ψήφισμα, μέσα από το οποίο, μεταξύ άλλων, ζητούν στρεμματική ενίσχυση για την κάλυψη του εισοδήματός τους. 


Το Ψήφισμα

Το Ψήφισμα των Αγροτικών Συλλόγων, το οποίο απευθύνεται στον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, στην Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και στον Προϊστάμενο ΔΑΟΚ Πέλλας και κοινοποιείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  αναλυτικά έχει ως εξής:
«Η πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου της Πέλλας που δραστηριοποιείται στις δενδροκαλλιέργειες θα ήθελε να κάνει σαφές με την παρουσία του και να εκφράσει τον προβληματισμό του όσον αφορά την οικονομική κατάσταση την περίοδο της συγκομιδής και πώλησης προϊόντων που διανύουμε αυτή την στιγμή. 

Οι πολύ χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων μας σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής και την αδυναμία εξεύρεσης αγορών λόγω του ρωσικού εμπάργκο, έχουν οδηγήσει την πλειοψηφία των αγροτών σε αδιέξοδο καθώς και σε έντονη ανησυχία σχετικά με τον βιοπορισμό των οικογενειών τους τον επερχόμενο χειμώνα. 

Κατόπιν της συνάντησης αντιπροσωπείας μας με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χαράλαμπο Κασίμη στην Βέροια στις 16 Ιουνίου και μετέπειτα χρονικά στις 17 Ιουνίου με τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Ευάγγελο Αποστόλου και της ενημέρωσης τους σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των δενδροκαλλιεργητών κατά τη φετινή περίοδο συγκομιδής και διάθεσης ζητούμε και από εσάς τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και ενέργειές σας ώστε να καλυφθεί δίκαια η διαφαινόμενη υψηλή απώλεια του εισοδήματός μας. 

Επίσης, η δυσβάσταχτη φορολογία, η αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών και η αδυναμία του ΕΛΓΑ στο να προβεί σε δίκαιες αποζημιώσεις καθώς και εξοφλήσεις (τονίζεται ότι οι πληρωμές ζημιών του τελευταίου έτους 2016 είναι σε ποσοστό 80% επί του πορίσματος εκτίμησης και υπολείπεται ποσοστό 20% προς εξόφληση). Όλα τα ανωτέρω έχουν οδηγήσει το σύνολο των συναδέλφων αγροτών σε απόγνωση. 


Κατόπιν τούτων ζητούμε:

-Την κατάρτιση και στοιχειοθέτηση επίσημου φακέλου προς διεκδίκηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στρεμματική ενίσχυση μέσω ΟΣΔΕ του Έλληνα παραγωγού λόγω της υψηλής απώλειας εισοδήματός τους σε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και κεράσια μέσω των ενισχύσεων de minimis.
- Την περαιτέρω αύξηση των ποσοτήτων και την δίκαιη κατανομή τους ανά Περιφερειακή Ενότητα σε τόνους (σε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και δαμάσκηνα) όσον αφορά τα έκτακτα μέτρα στήριξης των αδιάθετων αγροτικών παραγωγών της επισιτιστικής βοήθειας προς ευπαθείας κοινωνικές ομάδες.
Αναμένουμε τις ενέργειές σας τονίζοντάς σας την αγωνία μας για την επιβίωση του κλάδου μας.»

Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Σκύδρας
Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Έδεσσας
Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Αλμωπίας 
Μπλόκο Αγροτών Κόμβος Μελισσίου

Η κατανομή του ποσού να γίνει με βάση το τονάζ

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στην Αθήνα, ζητήθηκε η κατανομή του ποσού να γίνει με βάση το τονάζ, όπως αυτό έχει καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια ανά περιοχή, προκειμένου να ενισχυθούν δίκαια όλοι οι ροδακινοπαραγωγοί της χώρας.

Το αίτημα των παραγωγών φαίνεται πως ανατρέπει τα αρχικά σχέδια του ΥΠΑΑΤ που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προσανατολιστεί προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Πλέον, αναμένεται η σχετική ΚΥΑ που πρέπει να εκδοθεί, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, η οποία να ανταποκρίνεται στην πρόταση που κατέθεσαν ομόφωνα οι παραγωγοί.

Να σημειωθεί ότι η έκτακτη κοινοτική ενίσχυση αφορά τόσο την αξία της πρώτης ύλης όσο και την επεξεργασία, το κόστος συσκευασίας, μεταφοράς κ.ά. Το ζήτημα που τίθεται για άλλη μία φορά είναι πόσα χρήματα θα καταλήξουν, τελικά, στους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής, οι οποίοι βάλλονται πανταχόθεν, βλέποντας το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπέστησαν φέτος μεγάλη οικονομική ζημιά εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

15 comments:

  1. έχετε καταντήσει γραφικοί ζείτε με τις επιχορηγήσεις που σας δίνει η εκάστοτε ''κομματικη'' κυβέρνηση για να μην χάσει τα πρόβατα εγω είμαι εργαζόμενος τα φέρνω βόλτα πολύ δύσκολα άλλα ούτε δρόμους κλείνουμε ούτε εκβιάζουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί λες ρε μπαγλαμα. Εσεις τρεις την ωρα δεν κανετε απεργιες; Σκεφτεσται τον κόσμο; Πορειες που κλεινουν τους δρόμους και γινεται κομφουζιο και αλαλουμ δεν κανουν οι εργαζομενοι;;; Ελα εσύ να μαζεψεις ροδακινα με 40 βαθμούς και θα σε πω εγω μετα που θα εχεις παθει κωλουμπρα. Εσας δεν σας νοιαζει εαν πεσει χαλαζι η κανει παγωνια η εαν δεν τραβανε οι παραγωγες. Μηνας μπει μηνας βγει θα τα παρεις. Αι σιχτιρ ολοι σας παλιο λουφαδοροι. Και εσεις έμμεσα η αμμεσα απο την αγροτια ζειτε. Υπαρχει παροιμια για εσας: Εαν δεν χεσει ο χωριατης πώς θα φαει ο αριστοκρατης;;;;

      Διαγραφή
    2. αντέ τραβάτε από εδώ φράγκο από το κράτος ότι κάνετε να το κάνετε μόνοι σας τέρμα οι επιδοτήσεις αν αξίζετε να βγάλετε λεφτά αν όχι τραβάτε να κάνετε κάτι άλλο τέρμα οι τεμπέληδες

      Διαγραφή
  2. Ρε παπάρα κλείσαμε δρόμους ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γιατί ρε ξεφτιλα εδώ και 100 χρόνια τι κάνετε πας καλά

      Διαγραφή
    2. η είσαι 14 χρονών παιδάκι η γέρος με αλτσχαιμερ ότι άλλο να πας να το κοιτάξεις .ΥΓτο λεξιλόγιο σου δίνει και την κάστα σου

      Διαγραφή
    3. Ολες αυτες οι κινητοποιησης που γίνονται απο ποιους ειναι; Δεν ειναι εργαζόμενοι τί ειναι οι ανεργοι ειναι; Δουλευεται σε κανα εργοστάσιο και νομοιζεται οτι κατι κανετε. Εμεις τί κανουμε ρε νταουλι;;; Δεν δουλευουμε ολο τον χρονο; Ποτε πληρωνομαστε; Μια φορα το χρονο. Εδω δεν μπορεις να κανεις κουμαντο εσυ που καθε μηνα πεφτει και ψομωλυσας οχι εμεις που εχουμε τοοοσα εξοδα αλλα δεν μας μενει μια. Εσυ ρε λαμογιο τί εξοδα εχεις πλην των μεταφορικων σου;( και αυτα αααν τα εχεις). Αλλος σκιζετε πώς θα πληρωθεις. Αντε ρε βλημα κανε κανα μπανιο να συνελθεις. Κοψτο σε πειράζει.. ...

      Διαγραφή
    4. ''νταούλι λαμογιο βλήμα'' επιχειρηματολογεί ο τεμπέλης αγρότης άτομα καφενείου που όλη την ήμερα αράζουν και βάζουν τους αλβανους και δουλεύουν
      Α ρε τεμπέληδες αγρότες που θέλετε και λεφτά από το κράτος κλαψιάρηδες

      Διαγραφή
  3. ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ.
    ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟ 80% ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ "ΜΑΥΡΑ" ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΦΑΝΕΡΟ 20% ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ.
    ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑΡΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με το ζόρι γεμοζατε ενα λεωφορείο,και στο χαρτί που μοιραζατε έλεγε για αγρότες, Έδεσσας, Σκύδρας, Αριδαίας.
    Τόσο καλά.
    Αφού δεν το έχετε.
    Τον χειμωνα που δεν έχει δουλειές πως μαζευοσαστε δεκάδες και κλεινετε δρόμους!
    Ε?
    Ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΒΟΛΤΙΤΣΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ.
    ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ, ΒΛΕΠΕ ΦΩΤΟ, ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΑΕΝΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑΚΙ ΕΚΕΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ.
    ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΛΕΓΑΝ ΤΑ ΄΄ΠΑΡΑΠΟΝΑ΄΄ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙ ΄ΈΚΑΝΕ΄΄ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΕΙ.
    ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκεί στους 40 βαθμούς να ψήνεστε και να πουλάτε κάτω από 15 λεπτά το ροδάκινο και να τους προσκυνάτε. Ειδικά όταν συναντιέστε με εκείνον τον Σηφάκη σαν χάνοι που τον ακούτε με ανοιχτό το στόμα, να σας παπαριάζει και μετά πάλι να ψηφίζει τα αντίθετα.
    Εκεί λοιπόν στο λιοπύρι! Αυτή η τύχη σας ταιριάζει. Και μην ξανατολμήσετε να κλείσετε τους δρόμους. Θα πάρουμε τα ρόπαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγα ρε αρχιτεμπελαρε αντρα βαρύ. Σιγα μην σκισεις κανενα καλσον. Απο τους αγροτες τρωτε ολοι παλιο καφροι ρεζιλιφες. Αν δεν εχει ο αγροτης δεν θα εχει κανεις. Βαλτο λιγο να δουλέψει ( αν υπαρχει τιποτα στο ρετιρε). Εχεις κωλο να γινεις αγροτης;;;;; Αν ειναι ολα μπολικα στον αγροτη γιατι δεν γινεσται και εσεις;;;; Αλλα μαθατε να ζητε απο μιζερα εως και παρασιτικα. Απλες ολοι σας. Μετα μεγαλα λογια και τα μικρα αρχ@@@@@@@α.

      Διαγραφή
  7. Ξεχάσατε πολυ εύκολα τι έκανε ο καραμανλής και η ΝΔ για σας
    ξεχάσατε και τον Σαμαρά που πάλεψε για να μην περάσουν οσα ηεθελε η τροικα
    τωρα φατε τον τσιπρακο και τον σηφακο στη μαπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε, τι σχέση έχει η Αηδονα με το ψήφισμα; Τόσο ασχετοσύνη; Και εκπροσωπείται εσείς τους αγρότες; Αν είχατε κάκαλα γιατί δεν πηγαίνατε στον Τσίπρα όταν ήταν στη Θεσσαλονίκη; Ή γιατι δεν πηγαίνατε προχθές στην Κοζάνη που πήγε ο Τσίπρας; Τι τα έχετε τα 4X4; Ή δεν μπορούσατε να μαζέψετε 5 λεωφορεία να πάτε;
    Και βλέπω ορισμένους στις φωτο που παριστάνουν τους εκπροσώπους, όταν συναντάν τον Σηφάκη να τους τρέχουν τα σάλια. Αυτοί είναι οι εκπρόσωποι των ροδακινοπαραγωγών; Άντε καλά τσίπουρα τον χειμώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.