Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η έκτακτη σύσκεψη των αγροτών στα Καλύβια για τις ζημιές στα ροδάκινα από τις βροχοπτώσεις


Άμεση και θεματική ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα του πρόεδρου του Σ.Ε.Α.Σ. ΠΕΛΛΑΣ, κ Νίκου Μηνά και στην πραγματοποίηση σύσκεψης για το πολύ σοβαρό θέμα του ροδάκινου ( ζημιά από βροχόπτωση) που απασχολεί όλους τους καλλιεργητές ροδάκινων. 

Παρόντες , οι βουλευτές Πέλλας και Ημαθίας, Σηφάκης, Θ. Τζάκρη, Γ. Ουρσουζίδης, Χρ. Αντωνίου και εκπρόσωπος του Γ. Καρασμάνη η εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας Μαρία Ζωγράφου, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Πέλλας Τρύφων Τσαντάκης, ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας Ομάδων παραγωγών Ημαθίας Χρ. Γιαννακάκης και οι πρόεδροι οργανώσεων παραγωγών και συνεταιρισμών Πέλλας και Ημαθίας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας Νίκος Δημητριάδης, ο Αντιδήμαρχος Σκύδρας κ Θέμης Κρητίδης, ο Χάρης Κοσμίδης υπεύθυνος αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας για την Πέλλα, και οι εκπρόσωποι όλων των Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών Πέλλας, και Ημαθίας. Η συνάντηση έγινε στα Καλύβια στα διαλογητήρια του Α.Σ. Καλυβίων .

Στους παραβρισκόμενους αναλύθηκε η κατάσταση από τις βροχοπτώσεις από τους Γεωπόνους του Συνεταιρισμού Καλυβιών Στέφανο Τσεστέμπαση , τον Γεωπόνο κ Ηλία Αναστασιάδη κ.α. Ο τεχνικός Σύμβουλος του ΣΕΑΣ Γιάννης Στογιαννίδης κατέθεσε κείμενο προς ψήφισμα το οποίο στηρίχθηκε από όλους τους Βουλευτές και υπογράφηκε από όλους τους εκπροσώπους με το οποίο μεταξύ των άλλων περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους δύο Νομούς από το φαινόμενο¨ Μέδουσα¨ και καταλήγει με την αξίωση προς τον ΕΛΓΑ για την εφαρμογή του κανονισμού και την κάλυψη των ζημιών από βροχόπτωση : 
«…Ζητάμε από την ελληνική πολιτεία δια μέσου των εκπροσώπων της και των αρμόδιων θεσμικών οργάνων να λειτουργήσει προς το συμφέρον των παραγωγών και παρακαλούμε για τις οποίες , άμεσες ενέργειες για την καταγραφή, αποτίμηση, αποζημίωση, η οποία να λειτουργεί ευεργετικά για τους παραγωγούς. Δεδομένων των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης των τελευταίων χρόνων που έχουν πλήξει ιδιαίτερα τα αγροτικά εισοδήματα, οι αγρότες της περιοχής έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση. Για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην Πέλλα και Ημαθία, είναι αναγκαία η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος από την ελληνική πολιτεία..». 


Το βασικό θέμα της συζήτησης ήταν οι ζημιές από τις έντονες τελευταίες ραγδαίες βροχοπτώσεις στα ροδάκινα ( επιτραπέζια, νεκταρίνια και συμπύρηνα). Οι ζημιές είναι τεράστιες και το πρόβλημα των παραγωγών μεγάλο. Μίλησαν όλοι οι προαναφερόμενοι αναπτύσσοντας τις θέσεις τους υπέρ της εφαρμογής του κανονισμού και της άμεσης ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και παράλληλα τονίστηκε από όλους ότι για πρώτη φορά Πέλλα και Ημαθία συντονίζουν από κοινού τις προσπάθειες στους για την επίτευξη ενός στόχου. 

Όσον αφορά τις ζημιές από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις και τον καύσωνα συμφωνήθηκε από τις οργανώσεις η στοιχειοθέτηση από επιστήμονες γεωπόνους των αιτιών της ζημιάς και το κλείσιμο νέας συνάντησης με πιθανότερη ημέρα την Τετάρτη με την διοίκηση του ΕΛΓΑ με συμμετοχή βουλευτών, οργανώσεων παραγωγών, συνεταιρισμών και επιστημόνων γεωπόνων.

Για τον ΣΕΑΣ
Γιάννης Στογιαννίδης
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

11 comments:

  1. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nai file akrivos,megala kai isia agouria!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΝΤΟΎ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΝΑΓΚΕΛΙΑ Ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δωστε καλες τιμες στους Αγροτες ,με τα επιτραπεζια ροδακινα ,και στα συμπηρια ,κ. Σηφακη γιατι θα ψαχνεται , την ψηφο μεθ'αυριο με το μικροσκοπιο. Γενικα σε ολες τις κοινωνικες ταξεις δωστε χρημα , γιατι ο κοσμος πειναη, ο χορτατος τον νηστεικο δεν τον καταλαβενη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σηφάκη δεν είμαστε όλοι οι αγρότες βλάκες, για να μας λες ψέματα. Πριν από 3 μέρες μαζί με τους συναδέλφους σου από τη Βέροια πήγατε στον ΕΛΓΑ. Τώρα τι θα πάτε να ξανακάνετε; Τα πράγματα είναι απλά. Η ζημιά είναι λόγο της βροχόπτωσης των 3 ημερών και ένα μικρό παιδάκι το ξέρει αυτό. Οι ποσότητες Σηφάκη, τα τελευταία 4 χρόνια είναι πάνω από 300χιλιάδες και όχι 170 όπως ψευδός είπες στα Καλύβια.
    Αφού θα διέλυες τα στέκια, θα αφαιρούσες τα μεροκάματα των Αλβανών, θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια όπως έλεγες πέρυσι για το 17, τώρα εσύ καταβροχθίζεις τους τόνους ροδάκινου σε 170 χιλιάδες. Σηφάκη τα νεύρα μας είναι τσατάλια, δε σας σώζει τίποτε. Εδώ και τώρα αποζημίωση από τη βροχόπτωση άμεσα, αποζημίωση από το εμπάργκο όπως οι προηγούμενοι έκαναν το 2014. Αλλιώς δεν κυκλοφορείς στην Πέλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου απαντω παροτι το υφος σου δεν θα αρμοζε απαντησης. Ο λογος ειναι η αποκατασταση της πραγματικοτητας που επιτηδες διαστρεβλωνεις:
      1. Πριν λιγες μερες στον ΕΛΓΑ βρεθηκαμε οι βουλευτες. Τωρα θα γινει συναντηση και με τις οργανωσεις των αγροτων και με γεωπονους που θα τεκμηριωσουν επιστημονικα οτι οι παραγοντες της ζημιας ειναι τετοιοι που εντασσονται στις ζημιες που αποζημιωνει ο ΕΛΓΑ.
      2. Αν ακουγες η διαβαζες καλα στις ανακοινωσεις μου θα καταλαβαινες οτι αυτο που ειπα ειναι οτι η μεγαλυτερη ποσοτητα που εμπορευτηκε η χωρα την τελευταια δεκαετια ( και οταν υπηρχε η Ρωσια) ηταν 170.000 τονοι οταν φετος η παραγωγη υπερβαινει τους 350000 τονους. Αρα το προβλημα ειναι δομικο που μπορει να λυθει μονο με εμπορικες συμπραξεις φορεων και εξειδικευση της μεταποιησης για να μπορεσουμε να πουλησουμε παραπανω.
      3. Η νομοθεσια για τα στεκια τωρα γινεται σοβαρα για πρωτη φορα. Που ηταν τοσα χρονια οι παλιοι ( που ακομα και τωρα υπαρχουν) στο θεμα αυτο και ζητας ευθυνες απο μενα ππυ προσπαθω για τη λυση του με ολη την κρατικη γραφειοκρατια;
      Το θεμα των Αλβανων λυθηκε, θα ενημερωθεις.
      4.Γινεται ειλικρινης προσπαθεια να ανακουφιστει ο αγροτης.Σε παραπεμπω σε χθεσινες ανακοινωσεις μου. Οσο για τις ανωνυμες απειλες απο τοτε που βγηκα τις δεχομαι ακριβως επειδη παλευω καθαρα και οχι στις παλιες γνωστες περπατησιες της κοροιδιας, δεν προκειται ( φυσικα) να με φοβισει ενας ανωνυμος ανοητος. Σε παρακαλω γραψε το ονομα σου για να συνεννοηθουμε καλυτερα, αλλως θα το ζητησω απο το blog επισημως.
      Οι αγροτες ξερουν οτι ειμαστε διπλα τους και πρωτη φορα τους βοηθαμε να οργανωθουν. Και η χθεσινη συναντηση Πελλας-Ημαθιας στην Πελλα ειναι αποτελεσμα αυτης της προσπαθειας

      Διαγραφή
    2. κύριε Γιάννη τον πολακη μου θυμίζεις

      Διαγραφή
  6. Με τις φετινες τιμες στα επιτραπεζια (θα δουμε για τα συμπυρινα) θα πεσουν κανονια στους γεωπονους κανονια στους βενζιναδες σαφως κανονι στις εισφορες κανονι ακομα και στους εργατες αραγε πως θα κινηθει η οικινομια στον νομο μας αλλα και στην ημαθια απο ιουλιο μηνα και η βαρυχειμωνια εχει πλακωσει ας αναρωτηθουν ολοι αν μπορει να γινει κατι γιατι τα αλυσοπριονα δεν ειναι λυση μον ξυλα για τον χειμωνα θα εξασφαλισουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σηφάκη, λέγομαι Εύθυμης Νοβάκης. Και δεν με τρομάζουν οι απειλές σου. Τα νεύρα μου με τάχεται κάνει τσατάλια, όπως σου είπα, από τις αδικίες σε βάρος μας. όπως σου είπα ακόμη και ένα μικρό παιδί, ξέρει ότι η ζημιά είναι από βροχόπτωση. Πήγατε ένα τσούρμο βουλευτών πριν από λίγες μέρες στον ΕΛΓΑ, έβγαλες δελτίο ότι θα εφαρμοστεί ο κανονισμός. Τώρα μου λες ότι θα πας με τους αγρότες ξανά σε σύσκεψη. Έμμεσα ομολογείς ότι είστε ανίκανοι και δεν κάνατε τίποτε σε εκείνη την σύσκεψη. Σούρτα - φέρτα δηλαδή. Είπες ή δεν είπες πέρσι ότι φέτος δεν θα υπάρχουν στέκια, ενώ έχουν δεκαπλασιαστεί; 2,5 χρονια τώρα, λες ή δεν λες για τα μεροκάματα των Αλβανών, ότι τα έλυσες; Πουλούσαμε ή δεν πουλούσαμε 300 χιλ τόνους ροδάκινο κάθε χρόνο, όταν υπήρχε η αγορά της Ρωσίας;
    Έλεγες ή δεν έλεγες ότι θα καταργούσες το εμπάργκο; Και εγώ ο αφελής σε ψήφισα! Ποιες προσπάθειες κάνεις για να μας ανακουφίσεις; Αυτές που με την ψήφο σου μας έκοψες το πετρέλαιο; Μας αύξησες το ρεύμα; Αύξησες τον ΕΝΦΙΑ; Αύξησες την τιμή του πετρελαίου; Αύξησες τις ασφαλιστικές εισφορές; Και τι δεν αύξησες! Και με απειλείς τώρα; Έλα στη θέση μου, να αγωνίζεσαι μια χρονιά, να κάνεις παραγωγή, αυτήν την παραγωγή! Να παρακαλείς να την πουλήσεις 15 λεπτά και ένα μέρος αυτής της παραγωγής να την καταστρέφει η βροχή και συ να με κοροϊδεύεις; Τι βουλευτής της κυβέρνησης είσαι; Έπρεπε από τη 2η μέρα να κάνουμε δήλωση και εσύ κάνεις συσκέψεις και μασάλια.
    Εσύ καλοπαιρνάς με τη μισθάρα σου. Ρωτά εμένα πως θα ζήσω την οικογένειά μου; Και με αποκαλείς και ανόητο! Και με τρελαίνεις με τις αερολογίες σου και με απειλείς από πάνω, αντι να ζητήσεις ένα μεγάλο συγγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. mpeavo re file etsi ine ,sumfono mazi sou,mono ta mneimonia kseroun na psifizoun,ego aporo pos to 2014 o karasmanis vrike tropo k mas edose lefta ,kai tora tzakri k sufakis den kaniyn kati,malon aeto petane

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.