Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επίδοση ψηφίσματος και ευρεία σύσκεψη στο Γραφείο της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτών


Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά: «Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τους αγρότες οι οποίοι αποτελούν την παραγωγική βάση της χώρας»

Σε κλίμα δυναμικών κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες της Π.Ε. Πέλλας, αντιπροσωπεία των οποίων επισκέφτηκε σήμερα το πρωί την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κα Αθηνά Αθανασιάδου - Aηδονά, στο γραφείο της και της επέδωσε σχετικό ψήφισμα με τις απόψεις και αιτήματα των αγροτών της περιοχής. Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου την οποία συντόνισε η κα Αηδονά, ενώ συμμετείχαν, επίσης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κα Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη (εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος σε θέματα Αγροτικής Οικονομίας) και Πέτρος Ζέρζης, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Μπιμπίτσος και εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων από όλη την Πέλλα.


Σε δήλωσή της η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά αναφέρει: «Άκουσα με μεγάλη προσοχή τα δίκαια αιτήματα και τους προβληματισμούς των αγροτών της Πέλλας που, με δυναμισμό αλλά και υπευθυνότητα, με επισκέφτηκαν σήμερα στο γραφείο μου. Υπάρχουν εξελίξεις στον αγροτικό τομέα που έχουν συρρικνώσει και τείνουν να εξαφανίσουν κυριολεκτικά το αγροτικό εισόδημα. Καθώς τα χρήματα από τις αγροτικές παραγωγές είναι το «οξυγόνο» της τοπικής αγοράς, χρειάζεται η κυβέρνηση και η πολιτεία να συστρατευτούν στο πλευρό των αγροτών και να αναζητήσουν μαζί τους τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τα προβλήματα που εκθέτουν. Στον αγροτικό τομέα βρίσκεται η λύση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Η Ελλάδα είναι

αγροτική χώρα και το αρνητικό σήμερα εμπορικό ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών αγροτικών προϊόντων μπορεί να αντιστραφεί βελτιώνοντας την οικονομική θέση της χώρας μας. Την προσεχή εβδομάδα θα υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και επίλυση των ζητημάτων που θέτουν οι αγρότες ενώ στόχος μας είναι οι ενώσεις και τα συλλογικά όργανα των αγροτών να ενδυναμωθούν και να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο για την στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης στην Πέλλα και στην Ελληνική Περιφέρεια».

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα που επέδωσαν οι αγρότες περιγράφεται η δυσχερής οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες (κυρίως δενδρωδών καλλιεργειών), μετά από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν μεγάλο αριθμό αγροτικών εκτάσεων, τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο και τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων που επικρατούν στην αγορά. Μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών συμπεριλαμβάνονται:

1. H επίσπευση της αποζημίωσης των πληγέντων από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές εντός του 2017, η καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων καθώς, επίσης, η εξόφληση οφειλών από προηγούμενα έτη.

2. Η κατάρτιση και στοιχειοθέτηση επίσημου φακέλου προς διεκδίκηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για στρεμματική ενίσχυση μέσω ΟΣΔΕ του Έλληνα παραγωγού λόγω της υψηλής απώλειας εισοδήματος σε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και κεράσια, μέσω των ενισχύσεων de minimis.

3. Η περεταίρω αύξηση των ποσοτήτων και η δίκαιη κατανομή τους ανά Περιφερειακή Ενότητα σε τόνους φρούτων, στο πλαίσιο εφαρμογής έκτακτων μέτρων στήριξης των αδιάθετων αγροτικών παραγωγών, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.


Κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Πέλλας και δρομολογήθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα χρειαστεί να αναληφθούν σε τοπικό επίπεδο, ώστε να υπάρξουν λύσεις σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, τα συναρμόδια Υπουργεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ιδιαίτερα συζητήθηκε η δυνατότητα μείωσης του κόστους παραγωγής, η βελτίωση της ποιότητας και των συνθηκών διακίνησης των αγροτικών προϊόντων και, ιδιαίτερα, των ροδάκινων που ευδοκιμούν την τρέχουσα περίοδο, η ρύθμιση του καθεστώτος απασχόλησης των μετακλητών εργατών γης, η θεσμοθέτηση ενός μόνιμου οργάνου παρακολούθησης και υποστήριξης της αγροτικής ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, η λειτουργία των κέντρων παραλαβής φρούτων, η ενδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος των αγροτών, κ.ά.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.