Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνταγματική Αναθεώρηση: Η εκλογή του ΠτΔ, η θητεία των βουλευτών και οι περιορισμοί στις εκλογές, «τα όπλα» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ


Με πυρετώδεις ρυθμούς κυβέρνηση και ΝΔ ετοιμάζονται να «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» για την Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία θα είναι το μεγάλο φθινοπωρινό «στοίχημα» του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς πέρα από την αντιπαράθεση ανάμεσα στου δυο μονομάχους  θα προκαλέσει ένα νέο πεδίο συζητήσεων για πιθανά  πολιτικά «ανοίγματα» και μελλοντικές συμπορεύσεις.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ρίξει το «γάντι» προς τα κόμματα του κέντρου και ειδικότερα στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ για στήριξη σημαντικών άρθρων, ενώ  η στάση της ΝΔ θα κρίνει τόσο την πορεία της συζήτησης όσο και τις αποφάσεις που θα παρθούν για τον τρόπο που θα γίνουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα.

Η πιθανότητα δημοψηφίσματος

Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μέσα σε ένα άκρως πολωμένο κλίμα, το Μαξίμου να επιχειρήσει να δεσμεύσει τη ΝΔ, ως πιθανή επόμενη κυβέρνηση, να  προχωρήσει και να ψηφίσει τις αλλαγές του Συντάγματος, οι οποίες θα έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος μέσω δημοψηφίσματος. Σε διαφορετική περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κάθε λόγο να αντιπολιτεύεται τη γαλάζια παράταξη για ασέβεια  απέναντι στη βούληση του ελληνικού λαού.

Από συζητήσεις που γίνονται  γύρω από τις προθέσεις του Μαξίμου ως προς το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αλλαγή συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος, όλα φαίνεται να βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, χωρίς τίποτα συγκεκριμένο να έχει πέσει στο τραπέζι. Παρ’ όλα αυτά κορυφαίο στέλεχος με γνώση των διαβουλεύσεων που είναι σε εξέλιξη  δεν το απέκλειε, τονίζοντας πως  πολλά  θα εξαρτηθούν «από την πολιτική συγκυρία, αλλά  και από  τα “συν” και τα “πλην” μιας τέτοιας κίνησης».  Σε κάθε περίπτωση η  πρωτοβουλία, αν αποφασιστεί, θα παρθεί προκειμένου το Μαξίμου  να αφουγκραστεί πολιτικά πως αντιμετωπίζονται οι βασικές προτάσεις που έχουν να κάνουν για παράδειγμα, με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας  και την αύξηση των αρμοδιοτήτων του ή τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας.

Συνταγματολόγοι θεωρούν περισσότερο πιθανό το δημοψήφισμα  να πραγματοποιηθεί  με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. «Είναι κάτι που έχει γίνει και στο εξωτερικό» τόνιζαν χαρακτηριστικά. Δεν  απέκλειαν, ωστόσο η επόμενη Βουλή (με  διαφορετικούς συσχετισμούς) να προχωρήσει σε αναθεώρηση ορισμένων άρθρων ή και  να σταματήσει τη διαδικασία.

Ακόμα και οι σκέψεις που υπάρχουν για διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι ενδεικτικό ενός προβληματισμού που υπάρχει στο Μαξίμου για το κατά πόσο μπορεί να πείσει, ώστε να γίνουν αποδεκτές  συγκεκριμένες αλλαγές με την απαιτούμενη διευρυμένη πλειοψηφία.  
Υπενθυμίζεται πως τα άρθρα για να υπερψηφιστούν θα πρέπει να λάβουν από την τωρινή και την επόμενη Βουλή πλειοψηφία  151 και 180 ψήφων. Από τη στιγμή που ένα άρθρο λάβει την εμπιστοσύνη των  3/5 των βουλευτών, αρκεί να το ψηφίσουν μόνο 151 στην αναθεωρητική Βουλή που θα συγκροτηθεί μετά τις επόμενες εκλογές.

Το χρονοδιάγραμμα

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα παραδώσει στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων την τελική της έκθεση στα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν πως οι διαδικασίες στη Βουλή θα ξεκινήσουν μέσα στον Νοέμβριο.

Οι προτάσεις

Πάμε τώρα στην ουσία που είναι φυσικά οι προτάσεις των κομμάτων.
Με τις προτάσεις του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να προκαλέσει τις μεταρρυθμιστικές αντοχές της ΝΔ για θέματα που εκτιμά ότι έχουν ωριμάσει στην ελληνική κοινωνία αλλά όχι και στην συντηρητική ΝΔ που έχει στις τάξεις της επαγγελματίες πολιτικούς. Με την σειρά του ο Κ. Μητσοτάκης έχει τις δικές του ανάλογες προτάσεις με τις οποίες πιστεύει ότι θα καταφέρει ένα καίριο πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ που κινείται όπως λένε "καθεστωτικά" και δεν… «συμπαθεί» τους θεσμούς όπως π.χ. η Δικαιοσύνη.

Στο "syntagma-dialogos.gov.gr" βρίσκονται οι κυβερνητικές προτάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την θεσμοθέτηση του δημόσιου χαρακτήρα νερού και ενέργειας, την καθιέρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την υπό όρους εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, την διακριτότητα κράτους και εκκλησίας. Ακόμα περιλαμβάνουν την συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής, τον μέγιστο αριθμό θητειών ή 8 ετών για τους βουλευτές και κυβερνητική θητεία μετά από πρόωρες εκλογές μόνο μέχρι την λήξη του υπόλοιπου της προηγούμενης θητείας. 

Ο Κ. Μητσοτάκης περιλαμβάνει στις προτάσεις του μεταξύ άλλων την πλήρη απεξάρτηση της κυβέρνησης από την λειτουργία της δικαιοσύνης και την διαδικασία επιλογής των δικαστών, την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών για να αντιμετωπίζουν τον φυσικό τους δικαστή και κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για υποθέσεις που δεν αφορούν πολιτική ευθύνη. Ακόμα επαναφέρει το θέμα της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων και την αυτοτέλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.