VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έρχεται ρύθμιση για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια και μέχρι τέλος του έτους καταργείται ο φόρος στο κρασί

Σύντομα θα ανακοινωθεί κυβερνητική πρωτοβουλία για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια είτε φυσικών προσώπων είτε των συνεταιρισμών, δήλωσε, κατά την επίσκεψή του στο Βόλο, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος επίσης χαρακτήρισε αναποτελεσματικό το φόρο (ΕΦΚ) για το κρασί και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να καταργηθεί έως το τέλος του έτους.

Όπως τόνισε «από τις 3 Αυγούστου ξεκινά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που αφορά τους επιχειρηματίες αγρότες και τα Νομικά Πρόσωπα. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί και μια κυβερνητική πρωτοβουλία για τους λοιπούς παράγοντες του πρωτογενούς τομέα, που υπάγονται στην «πρώην» Αγροτική Τράπεζα, όπως επίσης και εκείνα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου».

Σύντομα η ρύθμιση

Ο κ. Κόκκαλης επισήμανε ότι πολλοί συνεταιρισμοί χρεοκόπησαν και πλέον το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει να διαχειριστεί ένα θέμα που έχει αφενός να κάνει με την περιουσία των συνεταιρισμών, αφετέρου όμως με τα χρέη την νομικών αλλά και των φυσικών προσώπων που τους διοικούσαν. “Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί κυβερνητική πρωτοβουλία για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια είτε φυσικών προσώπων είτε των συνεταιρισμών . Καλούμε τους αγρότες να ακολουθήσουν τον υγιή συνεργατισμό. Να εκμεταλλευτούν με την καλή έννοια το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης το οποίο πριμοδοτεί τις ομάδες παραγωγών και τους υγιείς συνεταιρισμούς” τόνισε.


Επίσκεψη σε οινοποιείο

Ο κ. Κόκκαλης επισκέφθηκε τον αγροτικό συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου “Η Δήμητρα” και στη συνέχεια τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Β. Σποράδων αλλά και τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο κ. Κόκκαλης μετά από σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του συνεταιρισμού επισκέφθηκε το οινοποιείο και το εργοστάσιο που παράγεται το τσίπουρο και χαρακτήρισε το συνεταιρισμό ως έναν από τους πιο υγιείς που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Χαρακτήρισε αναποτελεσματικό το φόρο στο κρασί που θα πρέπει να καταργηθεί το συντομότερο δυνατό, κάτι που εκτίμησε ότι θα συμβεί μέχρι το τέλος του 2017, εφόσον έχουν εξευρεθεί τα ισοδύναμα έσοδα. Επιπλέον επισήμανε τη βούληση της κυβέρνηση να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο στο κρασί που γίνεται σε βάρος των υγειών μονάδων.

“Ο οίνος είναι από τα βασικά προϊόντα του εθνικού μας πλούτου και ως υφυπουργός και Θεσσαλός δεσμεύομαι ότι θα είμαι δίπλα σε υγιείς συνεταιριστικές πρωτοβουλίες όπως είναι η Δήμητρα.

“Θηλειά” χαρακτήρισε το φόρο στο κρασί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου “Η Δήμητρα”, Γιάννης Κίτσιος, επισημαίνοντας ότι χωρίς το φόρο στο κρασί η τιμή του πέφτει στο μισό. Είναι λογικό επισήμανε να ανθεί η μαύρη αγορά στο χώρο αυτό. “Πώς μπορούν να πουλήσουν τα νόμιμα οινοποιία ή συνεταιρισμοί όπως εμείς για να καταπολεμήσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο φόρος πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Όλα τα οινοποιία, ειδικά τα συνεταιριστικά έχουν το κρασί αποθηκευμένο, εξαιτίας αυτού του θέματος διότι οι συνεταιρισμοί ποιοτικά κρασιά έχουν αλλά δε μπορούν να πουλήσουν διότι κυκλοφορεί το λαθραίο. Πρέπει αυτό να σταματήσει, να αφαιρεθεί ο φόρος”.

Επιπλέον ανέφερε ότι οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί αυτή την στιγμή έχουν τη μισή παραγωγή κρασιού αποθηκευμένη. “Οι ιδιώτες αγοράζουν δεξαμενές, τις άδειασαν και αγοράζουν να εκμεταλλευτούν αυτό το λαθρεμπόριο, να ξαναπλουτίσουν. Δεν μπορούν να ζήσουν έτσι οι νόμιμες επιχειρήσεις” τόνισε.

Να παταχθεί το λαθρεμπόριο τσίπουρου

Επιπλέον ο κ. Κίτσιος έθεσε το θέμα του λαθρεμπορίου στο τσίπουρο χύμα.“Εμείς ως συνεταιρισμός πληρώνουμε φόρο 1.300.000 το χρόνο ενώ ο λαθραίος έμπορος ούτε ένα φράγκο. Πώς θα σταθεί αυτή η κατάσταση; Πώς θα ζήσουν οι συνεταιρισμοί; Κι αν φύγουν οι συνεταιρισμοί ουαί και αλίμονο τι θα γίνουν οι αγρότες. Διότι οι συνεταιρισμοί παίζουν σημαντικό ρόλο σήμερα καθώς απορροφούν τα αγροτικά προϊόντα και είναι οι ρυθμιστές των τιμών” τόνισε χαρακτηριστικά και ζήτησε από την κυβέρνηση να στηρίξει τους συνεταιρισμούς.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…