Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Προαιρετική η εγκατάσταση POS για τους δικηγόρους αποφάνθηκαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι - Απειλούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη


Η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, η οποία συνήλθε χθες στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ), αποφάνθηκε ότι η εγκατάσταση και η τοποθέτηση POS (πληρωμές μέσω κάρτας), μετά και τη γνωμοδότηση 3/2017 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έχει προαιρετικό χαρακτήρα για τους δικηγόρους.

Η ολομέλεια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, ερμηνεύοντας το νομοθετικό πλαίσιο για την εγκατάσταση και λειτουργία POS, αναφέρει ότι η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (κ.υ.α.) 45231/2017 στερείται εξουσιοδοτικού ερείσματος για τους δικηγόρους, οι οποίοι εκ του θεσμικού τους ρόλου είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης.

Ακόμα, η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων σημειώνει ότι η τυχόν ενεργοποίηση και εκτέλεση της κ.υ.α. από τη διοίκηση, με την επιβολή προστίμου σε βάρος δικηγόρου που δεν εγκατέστησε POS, «είναι παράνομη» λόγω παραβίασης, όχι της γνωμοδότησης της Αρχής, αλλά «της ουσιαστικής νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων (άρθρο 4 παρ. 1 περ. α΄ ν.2472/1997)», όπως σχετικώς κρισιολογήθηκε.

Κατά συνέπεια, η ολομέλεια κρίνει ότι στην περίπτωση που ο δικηγόρος δεν προβεί στην τοποθέτηση POS, και εξ αυτού του λόγου του επιβληθεί η προβλεπόμενη στην ισχύουσα κ.υ.α. κύρωση του προστίμου, έχει τη δικονομική δυνατότητα να ασκήσει τα νόμιμα ένδικα βοηθήματα.

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν διαμηνύσει πως θα εφαρμοστεί κανονικά η υπουργική απόφαση που προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση POS για τη διενέργεια συναλλαγών με κάρτες σε μια σειρά από επαγγέλματα έως την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017, μεταξύ των οποίων και στους δικηγόρους.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 comments:

  1. Ποιος είναι ο λόγος που δεν θέλουν οι δικηγόροι όμως δεν μας είπαν! Οι άλλοι κλάδοι χαζοί είναι και πρέπει να βάλουν? Μήπως τελικά όλα μαύρα είναι γιαυτους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΙΑΤΡΟΙ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ-ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
      ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ
      ΣΗΜ. ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΝΟΜΙΚΟΥΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ

      Διαγραφή
  2. Ειστε τοσο ζωα που αντι να ζητατε να μην βαλει κανενας κατηγορειτε τους δικηγορους που εχουν το θαρρος να πουν οτι ειναι παρανομο ολο αυτο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θιχτεικες χασοδικη;;;;;

      Διαγραφή
    2. Εμείς και να ζητήσουμε το πολύ πολύ να φάμε πρόστιμο που καθηστερησαμε δεν μας δίνουν σημασία ενώ αυτοί που κάνουν κουμάντο όπως οι δικηγόροι θα καβατζοθουν και θα δουλεύουν πάλι με μαυρα

      Διαγραφή
    3. Γιατί ρε φίλε;Μια χαρά βολικό είναι το πλαστικό χρήμα

      Διαγραφή
  3. ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΌΛΟΙ ΑΥΤΟΊ ΠΟΥ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΝ ΕΤΣΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαραδεκτοι οι χασοδικες . θελουν ο λαουτζικος να πληρωνει και αυτοι να καλοπερνουν με τα μαυρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ολοι ειναι ισοι ενωπιον του νομου.Μερικοι ειναι πιο "ισοι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κανενας δεν πρέπει να βάλει πρέπει να αντισταθούμε όλα αυτά είναι παράνομα,μας ρουφάνε το αίμα οι αλήτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.