VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μέτρα-φωτιά για τις συντάξεις από το 2018: Αύξηση εισφορών και ορίων ηλικίας, μείωση αποδοχών

Εντεκα μέτρα-σοκ στο ασφαλιστικό μπαίνουν σε εφαρμογή από την 1/1/2018 και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αυξήσεις εισφορών από 14,2% ως 21,4% σε αγρότες, επαγγελματίες και επιστήμονες, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ως και 2 έτη για μισθωτούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, νέα μείωση-κατάργηση του ΕΚΑΣ για 180.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ψαλίδι ως 6% στα εφάπαξ αλλά και μεγάλες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις παλιές και νέες.

Οι 11 αλλαγές-σοκ δρομολογούνται στο «καυτό» δωδεκάμηνο που ξεκινά από την 1/1/2018 και έρχονται μέσα από ψηφισμένες ρυθμίσεις των νόμων 4472/2017, 4387/2016 καθώς και του νόμου 4336/2015. Η εφαρμογή τους επηρεάζει την τσέπη άνω των 3 εκατ. ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Τα μέτρα αυτά μάλιστα, πρόκειται να ενεργοποιηθούν πριν ακόμη ξεδιπλωθούν οι νέες απαιτήσεις της τρόικας στην τρίτη αξιολόγηση που ξεκινά στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τις 11 αλλαγές που έρχονται από την 1/1/2018 στο ασφαλιστικό με τους μνημονιακούς νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής και είναι οι εξής:

1) Κλειδώνει ο τελικός επανυπολογισμός 2,5 εκατομμυρίων παλαιών κύριων και επικουρικών συντάξεων. Ολες οι συντάξεις που καταβάλλονταν ως τις 12/5/2016 (συντάξεις προ νόμου Κατρούγκαλου) επανυπολογίζονται και χωρίζονται σε εθνική και ανταποδοτική σύνταξη. Οι παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν μέσα στο 2018 στα ενημερωτικά τους σημειώματα νέα ποσά σύνταξης. Στην κύρια σύνταξη ένα τμήμα θα είναι η εθνική σύνταξη, το πλήρες ποσό της οποίας, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, κυμαίνεται από 345,6 ευρώ ως 384 ευρώ, και ένα τμήμα θα είναι η σύνταξη βάσει εισφορών και ετών ασφάλισης που είχαν όταν συνταξιοδοτήθηκαν, που θα είναι η λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη. Ο επανυπολογισμός βγάζει κατά κανόνα μικρότερη σύνταξη. Μέχρι το τέλος του 2018 οι συνταξιούχοι θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές, παίρνοντας και την προσωπική διαφορά-μείωση που βγάζει ο επανυπολογισμός. Από 1/1/2019 η προσωπική διαφορά καταργείται, αλλά οι μειώσεις θα έχουν ταβάνι το 18%. Οσοι δηλαδή δουν ότι η νέα τους σύνταξη έχει μείωση 22% θα έχουν περικοπή μέχρι 18% την 1/1/2019, ενώ όσοι έχουν μείωση 17%, δηλαδή κάτω από το πλαφόν, θα λαμβάνουν τη σύνταξη με μείωση 17%. Το υπόλοιπο ποσοστό της περικοπής δεν «ξεχνιέται» και ανά πάσα στιγμή μπορεί το πλαφόν να γίνει 20% ή 25% αντί 18%, εφόσον κριθεί από την τρόικα ότι το πλεόνασμα του 2018 αλλά και του 2019 δεν βγαίνει στο 3,5% του ΑΕΠ αλλά πολύ μικρότερο! Tις μεγαλύτερες μειώσεις, που φτάνουν στο 40%, έχουν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ. Στο Δημόσιο οι μειώσεις φτάνουν στο 23%, στο ΙΚΑ ως και το 25% στο ΝΑΤ ως το 22% ενώ για τους συνταξιούχους ΔΕΚΟ και Τραπεζών οι περικοπές λόγω επανυπολογισμού φτάνουν και στο 30%, ιδίως για τις γυναίκες με 25ετία.

2) Ερχεται μεγαλύτερη μείωση συντάξεων για τους ασφαλισμένους που θα κάνουν αίτηση μέσα το 2018 γιατί μπαίνει ακόμη ένα μνημονιακό έτος με χαμηλές αποδοχές στο μέσο όρο των μισθών υπολογισμού της σύνταξης από το 2002 και μετά. Οι νέες συντάξεις υπολογίζονται ως προς το ανταποδοτικό ποσό, με βάση το μέσο όρο μηνιαίων μικτών αποδοχών από το 2002 και μετά. Στο διάστημα αυτό μεσολαβούν και τα χρόνια των Μνημονίων (από το 2010 και μετά) που οι μισθοί έχουν υποχωρήσει ως και 40% σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Είναι προτιμότερο να φύγει κανείς με σύνταξη φέτος παρά το 2018 ή το 2019. Εργαζόμενος που βγήκε στη σύνταξη το 2017 με μέσο όρο αποδοχών 1.100 ευρώ και 35 έτη θα πάρει 371,91 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη και 384 ευρώ από την εθνική, δηλαδή 755,91 ευρώ. Με μια μείωση μισθού και αίτηση το 2018 ο μέσος όρος αποδοχών μπορεί να βγει στα 1.000 ευρώ, οπότε αυτομάτως με τα 35 χρόνια θα πάρει 338 ευρώ ανταποδοτική και 384 ευρώ εθνική, δηλαδή 722 ευρώ τελική σύνταξη. Το 2019 θα είναι ακόμη λιγότερα και το 2020 ακόμη πιο κάτω.

3) Μειώνεται η «προστασία» που προβλέπει ο νόμος 4387 για τις περικοπές στις νέες συντάξεις που υπερβαίνουν το 20%. Για όσους κάνουν αίτηση και πάρουν σύνταξη με μείωση άνω του 20% το 2018 θα χρεώνεται, βάσει νόμου, το 75% της περικοπής και το άλλο 25% θα παγώνει για ένα έτος. Δηλαδή αν η νέα σύνταξη έχει μείωση 25% σε σχέση με αυτή που θα έπαιρνε ο ασφαλισμένος με το παλιό σύστημα, η περικοπή που θα επιβάλλεται για το 2018 θα είναι 18,75%, (τα ¾ του 25%) ενώ από το 2019 θα χρεωθεί και το υπόλοιπο ¼ της μείωσης ώστε το συνολικό ποσοστό της μείωσης να είναι 25%. Η διαφορά με το 2017 είναι ότι όσοι συνταξιοδοτηθούν φέτος έχουν μεγαλύτερη προστασία, καθώς αντί για 25% θα χρεωθούν με μείωση 16,67% (τα 2/3 από τη συνολική μείωση), ενώ με αίτηση το 2016 η προστασία ήταν μεγαλύτερη, καθώς χρεώνεται η μισή μείωση, δηλαδή 12,5% αντί 25%. Οι εν λόγω διατάξεις για την προστασία από μειώσεις ισχύουν ως το τέλος του 2018.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

7 σχόλια:

 1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΥΤΆ ΤΑ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ ΝΑ ΦΎΓΟΥΝ ΑΠΌ ΤΗ ΒΟΥΛΉ ΌΛΟΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΓΛΥΤΣΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να έρθουν τα προηγούμενα που ξέρουν Και πιο πολλά ( να κλέβουν Να ρημάζουν να απολύουν να διαλύουν να υποθηκεύουν τη χώρα και άστα να παν)

   Διαγραφή
  2. Πέστα σύντροφε
   Οι άλλοι μπορεί να μην έκοβαν
   Αλλά έτρωγαν ε?
   Ενω ο μαδουρο
   Ε ο Αλέξης και ο συρφετός του ήθελα να πω
   Και τρώνε και διοριζουν το σόι τους τυχαρπαστους,συναγωνιστές και συντρόφους απο τις πορείες, γκομενεσ και φίλους απο την πενταήμερη.
   Αλλά κατα τα άλλα μας φταίνε οι προηγούμενοι.
   Ο δικός σου
   Ο ντόπιος βουλευτής
   Ο προστάτης των αδυνάτων
   Και εξυψωτης της Αλμωπίας, γιατί δεν κανει μια δήλωση σε τέτοια θέματα?
   Λοιπον ρούφα το αυγό σου και γειρε απο την άλλη

   Διαγραφή
 3. Θα ηθελα να μου απαντηση καποιος βουλευτης της κυβερνησης , γιατι δεν μειωνουν κατι απο το μισθο τους , και περικοπτουν διαρκως απο τις συνταξεις ,οι οποιες εχουν πιαση π α τ ω. Κυριοι της κυβερνησης , εχουμε πληρωση τα μαλλιοκεφαλαμας στα 30,35, χρονια ασφαλισης και τωρα μας δηνεται ψιχουλα ,ΝΤΡΟΠΗ ,που δεν σκεφτεσθαι τον απλο κοσμακι , και θα χεται την απαιτηση να ξαναψηφηση ο λαος. Με τηποτα με οσα κανεται στον Ελληνικο λαο....ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΗΖΕΡΙΑ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΑ ΕΙΧΕΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ.
   ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ Η΄ ΤΙ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ.
   Η ΑΠΑΝΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΠΛΗ.
   ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ, ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΩΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΡΩΓΑΝ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΔΙΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΨΙΧΟΥΛΑΚΙΑ ΣΤΟ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ ΠΟΠΟΛΟ ΩΣ ΛΑΣΠΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ. ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ.

   ΟΤΑΝ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ, ΑΠΛΑ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΡΟΪΔΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ.
   ΤΩΡΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΧΑΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΚΑΙ ΣΟΥ-ΜΑΣ ΠΑΤΑΝΕ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ.
   ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ;
   ΣΟΥ ΕΙΠΑ: ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ- ΒΛΕΠΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΣΟΥ- ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ - ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΣ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ- ΑΝΙΣΤΟΤΗΡΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ Α/ΑΝ ΣΤΕΡΗΤΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΣ ΠΡΟΒΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΟΠΑΝΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΤΣΟΜΠΑΝΟΣΚΥΛΑ ΜΕ ΕΝΑ ΓΑΥΓΙΣΜΑ ΤΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΠΑΔΙ

   Διαγραφή
  2. Ενώ εσύ από ορθογραφία σκίζεις

   Διαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…