Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πώς χρηματοδοτούνται οι 85 ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι από το ΥΠΕΣ - Στην Έδεσσα τα περισσότερα κονδύλια


Ο δήμος Έδεσσας θα λάβει την υψηλότερη χρηματοδότηση (428.400 ευρώ), μεταξύ των 85 μικρών νησιωτικών και ορεινών δήμων -που ενισχύονται με 20 εκατ. ευρώ και απόφαση του ΥΠΕΣ Π. Σκουρλέτη πλέον των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι)- ενώ τη χαμηλότερο χρηματοδότηση θα λάβει ο δήμος Γαύδου (Νομός Χανίων) με 171.400 ευρώ.

Τα κριτήρια για την επιλογή των δήμων όπως αναφέρονται και στη σχετική υπουργική απόφαση- είναι ο πληθυσμός (έως 3.000 κατοίκους), η ορεινότητα (όπως ορίζεται από τον «Καλλικράτη»), ενώ -προκειμένου να αποφευχθούν αδικίες- προστέθηκαν και οι δήμοι με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους και με τουλάχιστον το 50% των δημοτικών ή κοινοτικών ενοτήτων να χαρακτηρίζονται ορεινές.

Η ΚΕΔΕ επιδοκίμασε το πρόγραμμα ενίσχυσης και πρόσθεσε «ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα μόνιμο και σταθερό πρόγραμμα με αύξηση των ΚΑΠ και με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία θα συμφωνηθούν με τη ΚΕΔΕ».

Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών την περασμένη Δευτέρα, «η απόφαση προέκυψε από την καταγραφή των ειδικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτό το υποσύνολο δήμων, με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά τους, τα οποία αυξάνουν τις απαιτήσεις για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργία τους και την απρόσκοπτη διαχείριση των καθημερινών αναγκών τους. ?Στόχος των αλλαγών είναι να περιοριστούν στο μέλλον οι ανισότητες, τα εμπόδια και οι δυσκολίες που προκύπτουν από τον τρόπο που σήμερα χρηματοδοτούνται και προσεγγίζονται διαχειριστικά οι δήμοι με αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις».
 
Μάλιστα, το υπουργείο προϊδεάζει ότι «υπό αυτή την έννοια, η έκτακτη ενίσχυση αποτελεί και ένα προοίμιο των επερχόμενων παρεμβάσεων στο θεσμικό πλαίσιο, οι οποίες υπόκεινται στον εξαντλητικό και πολυποίκιλο διάλογο που διεξάγει το υπουργείο με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήδη από το 2016».

ΟΙ 5 ΔΗΜΟΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Όπως διαπιστώνεται, λοιπόν, από τον πίνακα χρηματοδότησης που είναι αποδεκτός από το σύνολο της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης- τα περισσότερα χρήματα λαμβάνουν οι δήμοι:
Έδεσσας - Ν. Πέλλας (428.400 ευρώ)
Ναυπακτίας - Ν. Αιτωλοακαρνανίας (422.200 ευρώ)
Γρεβενών - Ν. Γρεβενών (406.700 ευρώ)
Σικυωνίων - Ν. Κορινθίας (373.400 ευρώ)
Βοϊου - Ν. Κοζάνης (336.400 ευρώ)

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 comments:

  1. Ο Δήμος Γαύδου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο Δήμος έχει συνολικά 152 κατοίκους. Το 2001 ο Δήμος είχε συνολικά 98 κατοίκους. Χρηματοδότηση Γαύδου - Ν. Χανίων (171.400 ευρώ)
    Ο πληθυσμός της πόλης της Έδεσσας είναι 18.229, ενώ αυτός του διευρυμένου Δήμου Έδεσσας ανέρχεται στους 28.814 κατοίκους (απογραφή 2011). Χρηματοδότηση Έδεσσας - Ν. Πέλλας (428.400 ευρώ). ΜΟΝΟ ΣΕ ΧΑΖΟΥΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΑΙΚΕΡ ΤΟΥ ΦΕΙΣ ΜΠΟΥΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. " Τα κριτήρια για την επιλογή των δήμων όπως αναφέρονται και στη σχετική υπουργική απόφαση - είναι ο πληθυσμός (έως 3.000 κατοίκους), η ορεινότητα (όπως ορίζεται από τον "Καλλικράτη"), ενώ - προκειμένου να αποφευχθούν αδικίες - προστέθηκαν και οι δήμοι με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους και με τουλάχιστον το 50% των δημοτικών ή κοινοτικών ενοτήτων να χαρακτηρίζονται ορεινές."
      Και ο Δήμος Έδεσσας πήρε τα περισσότερα χρήματα σε όλη τη χώρα.
      Πιο χαζή αντιπολίτευση... πεθαίνεις.
      Ψυχραιμία...

      Διαγραφή
    2. όλοι οι εδεσσαίοι και ιδιαίτερα οι ηγέτες μας είναι οι πιο ομορφοι της ελλάδας. συγχαρητήρια μας έκριναν σωστά

      Διαγραφή
    3. Γιατί να βρίσκετε αρνητικά παντού;
      Δεν καταλαβαίνεται ότι αυτό το χαζό στυλ "αρνούμαι τα πάντα" δείχνει προσωπικό μίσος και δεν έχει σχέση με πολιτικές απόψεις;
      Έρχονται επιπλέον λεφτά στον δήμο Έδεσσας... καλώς να έρθουν και να τα χρησιμοποιήσουν όσο καλύτερα γίνεται (όχι όπως εσείς οι προηγούμενοι που τα σκορπούσατε και τώρα σχολιάζετε λέγοντας σαχλαμάρες).

      Διαγραφή
    4. βρε φίλε 10 και 33 τόσα λεφτά που έρχονται στον δήμο Έδεσσας ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, άστο αν είναι έτσι να έρχονται λεφτά και να μεταφέρονται χρέη στους πολίτες δεν θέλουμε άλλα λεφτά. Βλέπεις πρώτα που τα σκορπούσαν λιγότερα χρέη είχαν. Που το βλέπεις το προσωπικό μίσος στην πραγματικότητα. Προσωπικό μίσος έχει μόνο αυτός που στηρίζεις και το γνωρίζουν όλοι οι πολίτες του δήμου, αν δεν είσαι ο ίδιος ο άρχοντας αυτός που γράφει. Άντε και αν θεωρείς σαχλαμάρες τα σχόλια πάνε να σου δώσουν κανα ευρώ, τρέχα.

      Διαγραφή
  2. Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλαζει το τροπο χρηματοδοτησης των δημων. Δεν παιζει ρολο μονο ο πληθυσμος αλλα και η νησιωτικοτητα, ορεινοτητα. Προχωραμε αλλαζουμε νοοτροπιες δημιουργουμε την νεα Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια και για την νέα τοπική εφημερίδα του Δήμου Εδεσσας ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΔΕΣΣΑΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.