Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνάντηση εργασίας Θ. Τζάκρη με το Δήμαρχο Αλμωπίας


Για νέες προτάσεις του Δήμου Αλμωπίας σε χρηματοδοτικά προγράμματα

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη είχε συνάντηση σήμερα 16 Αυγούστου 2017 με το Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Δημήτρη Μπίνο με θέμα τις νέες προσκλήσεις για χρηματοδοτήσεις έργων των Δήμων που αναμένονται το επόμενο διάστημα. 
Η βουλευτής ανέλυσε τους άξονες στους οποίους κινούνται τα νέα προγράμματα, τα οποία δίνουν έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη. Μια από τις πιο σημαντικές ευκαιρίες για το Δήμο Αλμωπίας είναι η ανάπλαση της λουτρόπολης του Λουτρακίου με πόρους του ΕΣΠΑ. 

Πρόκειται για πρόγραμμα που για πρώτη φορά θα χρηματοδοτήσει υποδομές σε αναγνωρισμένες λουτροπόλεις για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων ιαματικού τουρισμού και την ανάδειξη του φυσικού τους τοπίου. Στόχος είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας, ώστε να υπάρξει γενικότερη ωφέλεια στην περιοχή. Στην Αλμωπία, η πρόταση μπορεί να συνδυαστεί με την ανάδειξη του σπηλαιοβάραθρου, το οποίο έχει ώριμη μελέτη και μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα ελκυστικό προορισμό εντός της λουτρόπολης. Απαραίτητο είναι να υπάρχει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση για το σύνολο των παρεμβάσεων, ώστε να αναδειχθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του φαραγγιού και του στοιχείου του νερού.

Όπως σημείωσε η βουλευτής, η ανατολική Αλμωπία μπορεί επίσης να ωφεληθεί με χρηματοδότηση για την τουριστική ανάπτυξή της, μέσω του προγράμματος για την αξιοποίηση του δημοτικού κτιριακού αποθέματος. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει δράσεις για την αναβάθμιση κτιρίων που βρίσκονται σε σημαντική θέση σε σχέση με πλέγμα διαδρομών περιβαλλοντικού χαρακτήρα, αναδεικνύοντάς τα με τη λειτουργία τους σε τουριστικό κεφάλαιο γι’ αυτήν. Έτσι, μπορεί να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία ξενώνων σε δημοτικά κτιρία που σχετίζονται με τις ορειβατικές διαδρομές στην Τζένα και το Πίνοβο, όπως για παράδειγμα στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Αετοχωρίου. Μάλιστα, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Αγ. Δημητρίου στο Αετοχώρι, που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα interreg, το χωριό μπορεί να αποτελέσει ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό. 

Επίσης, ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την περιοχή αναμένεται να έχει και το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία παραλίμνιων και παραποτάμιων πάρκων. Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία για την Αλμωπία ώστε να διαμορφωθεί η παραποτάμια περιοχή της Αριδαίας που είναι χαρακτηρισμένη ως Πάρκο Πόλης. Η περιοχή μπορεί να παραλάβει χρήσεις αναψυχής με ιδιαίτερη παρουσία του πράσινου στοιχειου, αλλά και ανάδειξη του στοιχείου του νερού. 

Μια ακόμα ευκαιρία είναι το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για την Αστική Αναζωογόνωση των πόλεων, το οποίο πρόκειται να χρηματοδοτήσει αναπλάσεις σε τμήματα αυτών. Το πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε άλλες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για το μέλλον ή έχουν υλοποιηθεί ήδη στην πόλη της Αριδαίας. 

Για την υποστήριξη του αγροτικού τομέα, υπάρχει ήδη ενεργή πρόσκληση για αγροτικές οδοποιίες, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί πρόσκληση για τη δημιουργία νέων αρδευτικών δικτύων, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.  

Όπως τόνισε η βουλευτής, βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σημείο για το ΕΣΠΑ όπου μόνο οι Δήμοι με ετοιμότητα θα μπορέσουν να ωφεληθούν από τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα. Για το λόγο αυτό, με συνεργασία και άμεση κινητοποίηση όλων, η Αλμωπία θα μπορέσει να ωφεληθεί με νέα έργα που θα αναβαθμίσουν την ευρύτερη περιοχή.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.