Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οργισμένοι για τις τιμές, αλλά ανήμποροι να αντιδράσουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας και της Ημαθίας


Οργισμένοι μεν σε ό,τι αφορά τις τιμές που προσφέρουν οι βιομηχανίες για τα συμπύρηνα ροδάκινα, αλλά και ανήμποροι ν' αντιδράσουν λόγω των αυξημένων οικονομικών τους υποχρεώσεων και ελλείψει οργανωμένων συνεταιρισμών, δηλώνουν οι παραγωγοί του προϊόντος σε Πέλλα και Ημαθία. 

"Λαμβάνοντας τιμές κάτω των 30 λεπτών του ευρώ και με το κόστος παραγωγής να κυμαίνεται στα 22-24 λεπτά, αδυνατούμε να φροντίσουμε όπως πρέπει τα χωράφια μας και να προλάβουμε τις ασθένειες"  δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παραγωγός Πέλλας, Τάσος Κυραλίδης, γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος σημείωσε ότι η οικονομική αδυναμία των παραγωγών για την κάλυψη των εξόδων της επόμενης χρονιάς "αφήνει τις καλλιέργειές τους εκτεθειμένες σε ασθένειες, όπως η μονίλια και καρπόκαψα, αφού δεν έχουν λεφτά να προμηθευτούν τα απαραίτητα φάρμακα και λιπάσματα που απαιτούνται".


Μεταξύ άλλων, ο ίδιος -εκφράζοντας την άποψη των περισσοτέρων παραγωγών σε Ημαθία και Πέλλα- επισήμανε ότι αφενός μεν οι βιομήχανοι θα πρέπει να μπουν σε λογική συνεργασίας και εμπιστοσύνης με  τις ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς και "να μην εκμεταλλεύονται την ανοργανωσιά στον κλάδο", αφετέρου δε, θα πρέπει να "συνειδητοποιήσουν ότι εάν συνεχίσουν την τακτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια, απλά θα προχωρήσουμε σε εκριζώσεις και θα στραφούμε σε άλλες καλλιέργειες πιο προσοδοφόρες". 

Μεταξύ άλλων, κάλεσε τους βιομήχανους να γνωστοποιήσουν τον πραγματικό λόγο που δίνουν τις χαμηλές αυτές τιμές φέτος και πρόσθεσε "η λογική λέει πως η τιμή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον όσο και πέρυσι, αν όχι υψηλότερη, αφού οι συνθήκες είναι ιδανικές , λόγω ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου και μείωσης των δασμών".


Υψηλότερο φέτος το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών εμμένουν οι βιομήχανοι

Στο μεταξύ, υψηλότερο έναντι των προηγούμενων χρόνων είναι φέτος το εισόδημα των παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου, λόγω -μεταξύ άλλων- της αύξησης της παραγωγής, επανέλαβε στο Αθηναϊκό  Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου. Τόνισε ότι "οι παραδοτέες ποσότητες συμπύρηνου ροδακίνου που ανήλθαν έως τις 31/7 σε 164.000 τόνους, έναντι 106.000 τόνους το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παραλήφθηκαν από τους κονσερβοποιούς στα 24 λεπτά/κιλό". 

Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι με τις μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες που  ξεκίνησαν να συγκομίζονται στις 7/8, ο  κ. Αποστόλου τόνισε ότι οι τιμές θα ανακοινωθούν περί το τέλος του τρέχοντος μηνός, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτιμάται ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα ή ελαφρά υψηλότερα. 

Πάντως, ο ίδιος εκφράζοντας την πλειοψηφία των κονσερβοποιών, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη μικροκαρπία και το γεγονός ότι παραγωγοί μαζεύουν πράσινα ροδάκινα, κάτι που χαρακτήρισε ανεξήγητο, και επισήμανε ότι "η τιμή πάντα διαμορφώνεται με βάση την ποιότητα, τον όγκο και την αγορά".

Οι φετινές ποσότητες παραγωγής εκτιμώνται σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου σε 450.000 τόνους, έναντι των 277.000 τόνων πέρυσι. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι "ποσότητες μέχρι και 450.000 τόνους μπορούμε να τις διαχειριστούμε. Εάν ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα». 
ΑΜΠΕ
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

14 comments:

  1. Που ειναι οι βουλευτες της πελλας αλλα βεβαια αφου αυτοι ειναι 1η μονο στης μ@λ@κιες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Του χρονου θα τους πω εγω τους κοσερβαδες με αυτα που δινουν τι θα παρουν.Αυτοι εχουν το ζορι με τις συμβασεις που εχουν υπογραψει και οχι εμεις.Αλισοπριονο στο φουλ και σταρια καλαμποκια χιλιες φορες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. απο τοτε που θυμαμαι τον εαυτο μου ρε εμπορα , απο την δεκαετια του 80 ,συνεχιζετε τις ιδιες πρακτικες! το μπατακτσιλικι και το ψεμα! ξερετε πως οταν εχει υπερπαραγωγη,υπερπροσφορα χτυπατε τον παραγωγο αλυπητα,οσο δεν αντεχει.ξερετε οτι δεν υπαρχει κρατος ,ουτε συνδικαλιστες να σας ζορισουν και σας φταιει η ποιοτητα,δηθεν λες κι αν σας εφερναν αλλες χρονιες μεγαλυτερα,ροδακινα,πιο ωριμα, τα χρυσοπληρωνατε! που ειναι οι συνδικαλιστες των αγροτων,οι αρχηγοι των Ενωσεων,τα εγκαθετα ζαγαρια των κομματων,να βγουν μπροστα; γιατι δεν πατε τωρα με τσαμπουκα να κλεισετε τις εισοδους των κονσερβοποιειων,να μην πουλησει κανενας ,εφοσον κερδος δεν υπαρχει; ξεσηκωνετε ομως κομματοσκυλα ,τους αγροτες, τον χειμωνα,τοτε που οι βιομηχανοι πανε για σκι! αν εχετε μαγκια τωρα σας θελω, να μην παραδωσει κανενας ουτε κουκουτσι,να δω τι σκατα θα φανε οι βιομηχανοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είπαν τίποτα για τιμές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ;
    ΞΥΔΙ.
    ΟΤΑΝ ΠΡΙΝ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΝΑΝ ΠΑΡΤΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΣΥΡΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ ΤΟΥΣ. ΟΛΑ Ο.Κ
    ΟΤΑΝ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΛΑΙΝΕ.
    ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΧΑΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΤΖΑΚΡΗ, ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ Κ.Λ.Π ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΝ.
    ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΟ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΟ.
    ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΖΟΡΙ, ΘΑ ΦΑΝΕΙ.
    ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΑ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟ ΣΤΑ ΣΙΤΑΡΙΑ, ΣΤΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΑ Κ.Λ.Π
    ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΕΡΔΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΞΥΛΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΧΕΙΜΩΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΠΑΘΟΥΝ.
    ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΞΕΧΝΑ ΤΟ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΓΟΥΝ ΣΑΝ ΚΟΠΑΔΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΧΑΜΕΝΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημοσιε υπαλληλε να σε φερω το γκασμα να μην κουραζεσαι...

      Διαγραφή
  6. Εσυ που εγραψες 5:37 τι επαγγελεσαι ρε μεγαλε και το πεζεις και καλα ανετος μαλον εισαι ενας τεμπελοβολεμενος που σε πληρονουμαι το χειμωνα διπλα στο καλοριφερ και το καλοκαιρι κατω στο ερκοντισιον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΣΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.
      ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΜΥΑΛΟ ΕΠΑΙΖΑΝ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΚΟΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ.
      ΔΕΝ ΑΠΟΡΩ ΗΤΑΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
      ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ

      Διαγραφή
    2. ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟ.ΞΙΠΑΣΜΕΝΕ ΧΩΡΙΑΤΗ.Ειπα και γω να γραψω με κεφαλαια να ερθω στο υψος τοων περιστασεων....

      Διαγραφή
  7. ο μονος τροπος αντιδρασης μεσα στη συγκομιδη δεν πουλαμε ετσι και αλλιος τελειωμενοι ειμαστε να δουμε οι βιομηχανοι τι σκατα θα φανε καταλαβατε προβατακια συναδελφοι αγροτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αγροτεσ κοβουμε τα συμπυρινα και βαζομε αμυγδαλα επιτροπη σκυδρασ αρχζουμε το ξυλωμα απο 5 σεπτεμβριου μαζικο ξυλωμα συμπυρινιασ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ, ΗΛΙΘΙΟΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ηλιθιος εισαι......αλλα ενα πραγμα πες μου περιμενες εσυ να εχω φορτηγο και να κανω εξαγωγη τα ροδακινα;που στο διαολο να τα δωσουμε ο αλλος λεει για οργανωσξ αντε ομως δεν δινετε και καμια λυση....επισης εισαι ηλιθιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. στο τελος θα μας πουν οτι και τα 23 λεπτα ειναι πολλα, για τι με τα μικροκαρπα και πρασινα που μας φερνετε μας κοστιζει το κιλο 35 λεπτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.