Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ψάχνουν αγροτικές εκτάσεις για πρόσφυγες στην Κεντρική Μακεδονία


Εκτάσεις που ανήκουν ιδιοκτησιακά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας ψάχνει η κυβέρνηση, προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι δυνατόν να προχωρήσει ο σχεδιασμός της σταδιακής ένταξης των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί.

Σχετικό έγγραφο για καταγραφή των διαθέσιμων εκτάσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει σταλεί στις υπηρεσίες Πολιτικής Γης από την προηγούμενη άνοιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο συνέλεξε τις απαντήσεις με την καταγραφή των διαθέσιμων εκτάσεων στην Κεντρική Μακεδονία και έγινε ή γίνεται η σχετική αξιολόγηση, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να προχωρήσει το πρόγραμμα καλλιέργειάς τους από πρόσφυγες.

Της διαδικασίας αυτής προηγείται πάντως η εκπαίδευση των προσφύγων, που θα γίνουν... αγρότες, καθώς οι απαιτούμενες γνώσεις είναι αρκετές. Πάντως, πρόκειται για ένα σχέδιο ενσωμάτωσης, που έχει και... ουρά.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι πολλά και πιθανώς χρονοβόρα και δύσκολα. Η εκπαίδευση των προσφύγων στον αγροτικό τομέα, η εξεύρεση εκτάσεων προς καλλιέργεια, τα μέσα και οι πόροι, η εγκατάστασή τους κτλ., είναι βασικά προαπαιτούμενα, ενώ θα πρέπει να ξεπεραστεί και μια σειρά γραφειοκρατικών ζητημάτων, που είναι ακανθώδη.

Όπως τόνισαν στελέχη των αρμόδιων αγροτικών υπηρεσιών, «στην Ελλάδα για να γίνει κάποιος καλλιεργητής χρειάζεται μια σειρά από προαπαιτούμενα. Δεν είναι απλό. Αν ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για τους πρόσφυγες θα αποδειχτεί μια τρύπα στο νερό. Πιθανώς θα χρειαστούν πολλές τροποποιήσεις για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες. Αλλιώς θα μιλάμε για ένα... πυροτέχνημα».

Σε ό,τι αφορά στις διαθέσιμες εκτάσεις στην Κεντρική Μακεδονία, από τα στοιχεία των υπηρεσιών Πολιτικής Γης, σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτουν αρκετές διαθέσιμες εκτάσεις, όχι όμως και κατάλληλες για αγροτική εκμετάλλευση.

Τα ζητήματα που προκύπτουν έχουν να κάνουν πρωτίστως με το γεγονός ότι οι εκτάσεις του υπουργείου είναι διάσπαρτες, οπότε δύσκολα μπορούν να δημιουργηθούν καλλιεργητικοί πυρήνες για πρόσφυγες – αγρότες. Είχε άλλωστε προηγηθεί μια προσπάθεια στο παρελθόν από προηγούμενες κυβερνήσεις να βρεθεί τέτοια διαθέσιμη γη, ώστε να εκμισθωθεί ή να παραχωρηθεί σε ανέργους, νέους κτλ., που θα μπορούσαν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα, αλλά απέτυχε.

Το δεύτερο ζήτημα είναι το ιδιοκτησιακό. Πολλές από τις εκτάσεις του υπουργείου δεν είναι «καθαρές». Ειδικά οι αξιοποιήσιμες, όπου είναι δυνατό να καλλιεργηθούν. Διαθέσιμες παραμένουν κάποιες βραχώδεις, που δεν αξίζει καν τον κόπο να εκμεταλλευτούν (τρίτο ζήτημα αυτό). Οι υπόλοιπες, που είναι αξιόλογες, έχουν διάφορα ιδιοκτησιακά ζητήματα, όπως πολλές που καλλιεργούνται ήδη από καταπατητές, εδώ και πολλά χρόνια ή από αγρότες, οι οποίοι έχουν κατοχυρώσει δικαιώματα χρησικτησίας κ.ά.

Όπως σημείωσαν στελέχη των αγροτικών υπηρεσιών, περισσότερες δυνατότητες υπάρχουν στην απασχόληση προσφύγων σε αγροτικές εργασίες, κάτι άλλωστε που είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης. Εποχιακά οι ανάγκες σε κόσμο που θα δουλέψει στα χωράφια είναι πολλές και στην Κεντρική Μακεδονία κι έτσι ένας κόσμος θα μπορούσε να απορροφηθεί πιο εύκολα σε σχέση με το να γίνει κάποιος πρόσφυγας αγρότης.

Γεγονός πάντως είναι ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία προσφύγων – αγροτών είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες και ο σχεδιασμός των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρά, αφού συνάδει και με τις επιταγές της ΕΕ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και τις δυνατότητες κοινωνικής και επαγγελματικής ενσωμάτωσης των προσφύγων και μεταναστών.

Πηγή: voria.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 comments:

  1. ΟΣΟ ΠΗΡΑΝ ΧΩΡΑΦΙΑ Η ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΣΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΗΓΕΣ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι αυτούς θα τα βρουν.
      Τα έλεγαν κάποιοι οτι υπήρχε ( και υπάρχει σχέδιο)
      Τους λέγανε κάποιοι άλλοι προοδευτικοί< συνομωσιολογους >
      Αυτοι λοιπον έλεγαν να μην τους δεχτούμε μόνιμα, και οι άλλοι τους συνεκριναν με τους προγόνους μας που ήρθαν πρόσφυγες, η τους ποιο κοντινούς που έφυγαν μετανάστες.
      Ρωτηστε ρε τώρα έχεις οι προοδευτικοί
      Αν σε κάποιον ελκηνα μετανάστη,τον υποδέχτηκε έτσι η Αμερική, η Γερμανία, το Βέλγιο κλπ.
      Αν τους ρωτούσαν τι φαγητό θέλουν να φάνε
      Αν τους πλήρωναν ενω δεν δούλευαν δίνοντας τους και σπίτια να μείνουν ( όπως κανουν εδώ )
      Αν τους χαρίζουν γη και δουλειές για να μείνουν μόνιμα
      Γιατί αυτό ηταν εξ αρχής το σχέδιο.
      Να μείνουν ΜΟΝΙΜΑ.
      Χαρίζοντας τους σπίτια, υπηκοότητα ( σε αυτους που έχουν λεφτά )
      Και γη να μάθουν να καλλιεργούν!!!
      Αν είναι δυνατόν.
      Γη που παίρνει το κράτος απο τους χρεωκοπενους έλληνες θα την χαρίσουν στους λαθρο !!!!
      Δεν έχουμε φτωχούς έλληνες?
      Δεν έχουμε άνεργους έλληνες?
      Δηλαδή θα γινουμε πολίτες Β' κατηγορίας στην ίδια την χωρα μας?
      Έλεος ,ποσο ποιο κάτω θα πάμε?

      Διαγραφή
  2. Φίλε μου αυτοί θα τα βρουν,για τους Έλληνες έχει μόνο φόρους να πληρώνουμε.Τα δικά μας τα παιδιά ας φεύγουν στην ξενιτιά.Μωρε δεν πρέπει να τους πληρώσουμε τίποτε, και αν τους δώσουν γη πρέπει να τους λιντζαρουμαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας ερθουν ως εργατες γης. Γιατι φεύγουν απο τα hot spot της περιφερειας; Ας μεινουν και να βγουν να βτουν μεροκαματο. Πώς εχουν κανει οι προκατοχοι τους Αλβανοί και τώρα εχουν γινει άνθρωποι;;;; Αλλα καθως καταλαβαίνω δεν εχουν τετοια " ματια", οπως λενε στα χωρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΟΜΑΛΑ.
    ΚΑΛΟ ΥΠΝΟ ΕΛΛΗΝΕΣ...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Που είναι ο τοπικός βουλευτής μας να μας πει αν είναι αλήθεια ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως το Στρατόπεδο στο Κλεισοχώρι πρόσφατα καθαρίστηκε επιμελώς. ο Δήμαρχος Έδεσσας βρίσετε σε ετοιμότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δοκιμάζουν τις αντιδράσεις μας,οι κατακτητές. Όπως λέει το άρθρο η αγροτιά θέλει πολλές γνώσεις κι εξοπλισμό,δύσκολα θα εφαρμοστεί. Μην πληρωνετε ελγα κι ενφια,βοήθησε να καταρρεύσει το ελληνόφωνο κράτος, χαρίζουν εκατομμύρια στο κεφάλαιο και τα κόμματα ενω βάζουν πρόστιμα σε κασταναδες,είναι προδοτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.