Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η κεραμίστρια του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Γιαννιτσών Αγγ. Παπαδοπούλου στο International Ceramic Kolony, στη Σερβία


Η κεραμίστρια -εκπαιδεύτρια στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ της Δ.Η.Κ.Ε.Π.Α Πέλλας, Αγγελική Παπαδοπούλου- στο πλαίσιο της έρευνας που συνεχίζει να κάνει για την «Κεραμική από την παράδοση στην καινοτομία», προσκλήθηκε και συμμετείχε από 8 έως 18 Αυγούστου, στο International Ceramic Kolony, Zlakusa, Uzice, στην Σερβία.

Η Zlakusa, ένα καταπράσινο όμορφο χωριό στην δυτική Σερβία, είναι γνωστό για τα πυρίμαχα σκεύη κεραμικής. Οι κεραμίστες της περιοχής κατασκευάζουν με έναν εξαιρετικής ποιότητας πυρίμαχο πηλό, χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια τεχνική κατασκευής και ανοιχτής όπτησης τα τελευταία τετρακόσια χρόνια.

Η SofiJa Bunardzic κεραμίστρια και διευθύντρια της Umetnika skola Uzice, (τεταροετής σχολή τέχνης) μαζί με τις τοπικές αρχές και χορηγούς, για 22 χρόνια προσκαλεί και φιλοξενεί Κεραμίστες από όλο τον κόσμο για να τους εισάγει στην παραδοσιακή αυτή τεχνική, την οποία ακολούθως πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να κατασκευάσουν το προσωπικής αισθητικής έργο. Παράλληλα, ο κάθε κεραμίστας οφείλει να παρουσιάσει την χώρα και το έργο του.
Για το 2017 προσκλήθηκαν κεραμίστες από το Μεξικό, την Αίγυπτο, την Τυνησία, την Ισπανία, Τουρκία, Κροατία, Σερβία και από την Ελλάδα η -δική μας- κεραμίστρια Αγγελική Παπαδοπούλου.

Οι κεραμικές δημιουργίες των προσκεκλημένων Καλλιτεχνών, ψήθηκαν σε ανοιχτή φωτιά σε μία όμορφη τελετή λήξης στην οποία παραβρέθηκαν οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου. Θα εκτεθούν στην Δημοτική Αίθουσα Τέχνης και αποτελούν μέρος μια αξιόλογης συλλογής Κεραμικών έργων Τέχνης είκοσι δύο χρόνων, για την οποία προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο Μουσείο.

Η φιλοξενία έγινε στο εργαστήρι Κεραμικής της οικογένειας Savic, Milan, Milovan, Goran, τρείς γενιές αγγειοπλαστών. Την καθημερινή διατροφή αποτελούσαν γεύματα με παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένα στα κεραμικά σκεύη της οικογένειας (μοναδικής ποιότητας αυθεντικές γεύσεις).

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης επισκέψεις στο σπήλαιο Potpece, στον παραδοσιακό οικισμό μουσείο Terzica avjila, Zlakusa στο Εθνικό πάρκο και Μουσείο πλεκτού Sirogojno, στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Nikola Tesla, Uzice και στο χωριό του Emir Kusturitsa.
Η κεραμίστρια Αγγελική Παπαδοπούλου δηλώνει ότι έζησε μια μεγάλου ενδιαφέροντος κεραμική εμπειρία και αλληλοεπίδρασης με ταλαντούχους Κεραμίστες από χώρες με σπουδαία παράδοση στην Κεραμική.

Eυχαριστεί ιδιαίτερα την οργανώτρια του 22 KMUM Zlakusa Uzice κ. Sofija Bunardzic για την πρόσκληση και την υποδειγματική φιλοξενία και εύχεται η αρχή που έγινε σε αυτό το συμπόσιο να συνεχιστεί με διαπολιτισμικό ενδιαφέρον για την Κεραμική τέχνη και τις τοπικές αρχές.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.