Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνέντευξη με τον Ι. Τσώτσο: «Στη δύσκολη αυτή συγκυρία δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς - Θα είμαι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος στο Επιμελητήριο Πέλλας»


«Ο Νομός Πέλλας είναι ο πρώτος Περιφερειακός Νομός σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στην Η.Ε. karatzova.com, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας και αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Ιορδάνης Τσώτσος, προσθέτοντας ότι «το ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών στο Επιμελητήριο Πέλλας είναι θετικό κάτι που καταδεικνύει ότι η επιχειρηματικότητα αυτορυθμίζεται και θα είναι πάλι αυτή που θα δώσει την ώθηση στην ανάπτυξη του Νομού Πέλλας». Το «στοίχημα» για το Ν. Πέλλας σύμφωνα με τον κ. Τσώτσο είναι «η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων αφού, όπως υποστηρίζει «έχουμε πολύ μεγάλο όγκο εξαγώγιμων προϊόντων». 

Σε ότι αφορά στην ανεργία ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας σημειώνει ότι «κάθε επιχείρηση που κλείνει στο Νομό μας δημιουργεί πολλαπλασιαστική ανεργία, αφού μέσα στην οικογενειακή μικρομεσαία επιχείρηση απασχολείται σχεδόν το σύνολο της οικογένειας. Ο μόνος δρόμος είναι η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των επενδύσεων», επισημαίνει. 

Σχετικά με τις ενδεχόμενες «Καλλικρατικές» καταργήσεις και συγχωνεύσεις των Επιμελητηρίων, ο κ. Τσώτσος τονίζει: «Σύσσωμη η επιμελητηριακή κοινότητα είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει τη διάλυση ενός επιχειρηματικού θεσμού με τη κατάργηση των περιφερειακών Επιμελητηρίων με προεκτάσεις και συνέπειες στην τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της κάθε περιοχής». 

Τέλος, δηλώνει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές για το Επιμελητήριο Πέλλας: «Στη δύσκολη αυτή συγκυρία δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς, οι επικίνδυνες αυτές καταστάσεις μας υποχρεώνουν να συνεχίσουμε σύσσωμο το υπάρχον Διοικητικό Συμβούλιο, εμπλουτισμένο και από νέους υποψηφίους», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. 

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Τσώτσου: 

Ερώτηση: Κύριε Τσώτσο, ποια είναι η κατάσταση που βιώνει σήμερα ένας επαγγελματίας στην Πέλλα, μετά από επτά χρόνια κρίσης και οικονομικής ύφεσης; 

Απάντηση: Ο Νομός Πέλλας προφανώς και έχει υποστεί τις συνέπειες από την συνεχόμενη ύφεση των τελευταίων ετών. Η ύφεση όμως έχει να κάνει με τις κυβερνητικές πολιτικές επιλογές και τις συνέπειες της εφαρμογής των μέτρων, τα οποία πάρθηκαν θεωρητικά για να βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τη κρίση. Αντί αυτού, είδαμε το κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας και της «μαύρης» εργασίας των αυτοαπασχολούμενων και των μισθωτών, μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων σε γειτονικές – ανταγωνιστικές χώρες με οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα και την Εθνική Οικονομία. Το τραπεζικό σύστημα σε κατάρρευση, στέγνωσε την αγορά από ρευστότητα, με συνέπεια να μην μπορούν ή να μην τολμούν οι επιχειρηματίες για επενδύσεις αλλά να μην μπορούν επίσης να ανταποκριθούν σε δαπάνες λειτουργίας καθώς και στο κόστος των ασφαλιστικών ταμείων και της εφορίας. Μέσα όμως στη κρίση αναπτύχθηκαν και ευκαιρίες. Η εξωστρέφεια των Επιχειρήσεων του Νομού Πέλλας και το επιχειρηματικό πνεύμα βοήθησε πολύ ώστε τα προϊόντα του Νομού μας να εξάγονται και να δώσουν μια προστιθέμενη αξία στο Νομό Πέλλας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών στο Επιμελητήριο Πέλλας είναι θετικό κάτι που καταδεικνύει ότι η επιχειρηματικότητα αυτορυθμίζεται και θα είναι πάλι αυτή που θα δώσει την ώθηση στην ανάπτυξη του Νομού Πέλλας αλλά και την πατρίδας μας. 

Ερ: Ποιος (πρέπει να) είναι ο ρόλος του Επιμελητηρίου σήμερα για την τοπική αλλά και την περιφερειακή ανάπτυξη; Με ποιον τρόπο στέκεστε αρωγοί στις προσπάθειες των μελών σας, σε τέτοιες δύσκολες οικονομικά εποχές; 

Απ: Το Επιμελητήριο Πέλλας, εάν και από τα νεότερα στην Ελλάδα, είναι ένα από τα δυναμικότερα Επιμελητήρια με μετρήσιμα αποτελέσματα για την τοπική επιχειρηματική κοινότητα. Τα Επιμελητήρια είναι το σπίτι του Επιχειρηματία, είναι ένα εργαλείο για τον επιχειρηματία που θα πρέπει να το αξιοποιεί. Γνωρίζουν όλοι οι επιχειρηματίες πολύ καλά τις βασικές υπηρεσίες που παρέχει, όπως η τήρηση του Μητρώου Μελών, η τήρηση του ΓΕΜΗ η Υπηρεσία Μιας Στάσης, τον συμβουλευτικό του ρόλο προς την πολιτεία κ.λ.π. 

Αλλά το Επιμελητήριο Πέλλας, δεν έχει σταθεί μόνο στον ρόλο που του ορίζει η πολιτεία. Γνωρίζουν επίσης τις παρεμβάσεις και τις διεκδικήσεις των Επιμελητηρίων από την Κυβέρνηση, με πρωτεργάτη σε πολλές από αυτές το Επιμελητήριο Πέλλας, έχουμε καταφέρει να δώσουμε πολλές λύσεις σε μεγάλα και ουσιαστικά ζητήματα, έχουμε καταφέρει να αποτρέψουμε ενέργειες που θα λειτουργούσαν σε βάρος της επιχειρηματικότητας, παρεμβαίνουμε και διεκδικούμε προς κάθε κατεύθυνση για τη βελτίωση του επιχειρείν. Η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων ήταν ένα στοίχημα για το Νομό Πέλλας αφού έχουμε πολύ μεγάλο όγκο εξαγώγιμων προϊόντων. Ανοίξαμε νέες αγορές που τα αποτελέσματά φάνηκαν μέσα στην κρίση, με στοχευμένες δράσεις και αξιοποίηση προγραμμάτων σε χώρες όπως η Ρωσία και οι Βαλτικές χώρες. Παρέχουμε ηλεκτρονικές υπηρεσίες δωρεάν για τα μέλη μας όπως ο Σύμβουλος του Επιχειρηματία και προχωρούμε σε νέες παροχές με το δωρεάν ηλεκτρονικό κατάστημα, την ηλεκτρονική βιτρίνα των επιχειρήσεων, την τουριστική πλατφόρμα για όλους τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες του Τουρισμού, τον mοbile οδηγό των επιχειρήσεων με γεωαποτύπωση των επιχειρήσεων ως εύχρηστο εργαλείο για τον τουρίστα επισκέπτη του Νομού. 

Προχωρήσαμε ένα βήμα παραπάνω και δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση επιχειρηματιών και προσωπικού των επιχειρήσεων ενσωματώνουμε μια νέα ανταποδοτική υπηρεσία μέσω της ΚΕΕ την Υπηρεσία ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, ένα σύγχρονο εργαλείο που ενσωματώνει σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους, διασφαλίζοντας την υποστήριξη της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας κάθε επιχείρησης. Επίσης θα πρέπει να αναφέρω ότι ο Νομός Πέλλας είναι ο πρώτος Περιφερειακός Νομός σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ στη Π.Κ.Μ. αφού στοχευμένα με δράσεις διάχυσης και ενημέρωσης είχαν τη δυνατότητα οι επιχειρηματίες του Νομού Πέλλας να ενημερωθούν και να ενταχθούν στα Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα. 

 Ένα ακόμα σημαντικό σημείο που δίνουμε έμφαση είναι η διείσδυση της επιχειρηματικής ιδέας στα σχολεία. Με επισκέψεις σε σχολικές μονάδες όλου του Νομού από τα στελέχη του επιμελητηρίου, καταβάλουμε προσπάθεια να εμφυσήσουμε το πνεύμα της επιχειρηματικότητας στους νέους δίνοντάς τους το κίνητρο για να ασχοληθούν με το επιχειρείν. Αντιλαμβάνεστε όλοι ότι ο ρόλος του Επιμελητηρίου Πέλλας δεν είναι στατικός είναι δυναμικός και δεν έχει καμία σχέση με τη στενή έννοια μιας υπηρεσίας. Παρέχουμε ουσιαστικές υπηρεσίες και ποιοτικά μετρήσιμες και αυτό είναι που καθιστά τα Επιμελητήρια απαραίτητα για την ανάπτυξη και την πρόοδο του κάθε τόπου. 


Ερ: Η ενημέρωση των μελών σας πώς γίνεται στην εποχή του διαδικτύου; 

Απ: Το Επιμελητήριο Πέλλας ήταν και είναι από τα Επιμελητήρια που προπορεύτηκαν των εξελίξεων κυρίως στο κομμάτι της ψηφιακής εποχής. Είμασταν το πρώτο Επιμελητήριο Πανελλαδικά που έκανε εξ΄ αποστάσεων «τηλεκπαίδευση», που προχώρησε σε ψηφιοποιήση των βάσεων του και παρέχει ηλεκτρονικά ένα μεγάλο μέρος των υπηρεσιών του. Σκοπός μας πάντα ήταν να παρέχουμε στον επιχειρηματία εξατομικευμένη υποστήριξη αφού κάθε επιχείρηση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και διαφορετικό δομικό τρόπο λειτουργίας. Τα στελέχη του Επιμελητηρίου καθημερινά δρουν συμβουλευτικά για τους επιχειρηματίες που επισκέπτονται τα γραφεία του Επιμελητηρίου Πέλλας, μέσα στα πλαίσια της εξατομικευμένης υποστήριξης τα στελέχη του Επιμελητηρίου επισκέπτονται και επιχειρήσεις για συμβουλευτική υποστήριξη. Επίσης γίνονται σειρά εκδηλώσεων – ημερίδων για επενδυτικά προγράμματα καθώς και θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις και φυσικά δημοσιεύσεις για κάθε επιχειρηματικό θέμα στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. 

Προχωρήσαμε στη δημιουργία του On-line συμβούλου του Επιχειρηματία μέσα από το Portal του Επιμελητηρίου Πέλλας και ο κάθε χρήστης μέλος μας μπορεί να αντλεί εξειδικευμένη πληροφόρηση για επιχειρηματικά θέματα και να υποβάλλει ηλεκτρονικά τυχόν ερωτήματά του τα οποία άμεσα απαντώνται από συμβούλους της ΚΕΕΕ. Στο πλαίσιο των ανταποδοτικών υπηρεσιών του Επιμελητηρίου προς τις επιχειρήσεις μέλη του έχουμε δημιουργήσει ένα νέο διαδυκτιακό εργαλείο την ανταποδοτική Υπηρεσία εύρεσής προγραμμάτων και διαθέσιμων χρηματοδοτικών μέσων το οποίο είναι ενα έξυπνο σύστημα όπου ο κάθε επιχειρηματίας δίνει το προφίλ του και το ενδιαφέρων του για την επένδυση που σκοπεύει να κάνει και του αποστέλλονται αυτοματοποιημένα τα προγράμματα που ταιριάζουν στο προφίλ του. Το Επιμελητήριο Πέλλας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση των μελών του και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Νομός Πέλλας να βρίσκεται ψηλά στην απορρόφηση κονδυλίων και να βελτιώνει την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητά του. 

 Ερ: Ποιες πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι πρέπει να αναληφθούν ώστε οι επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση και να περάσουν στην εξωστρέφεια που τόσο έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική οικονομία; Ο τεράστιος τομέας των επενδύσεων είναι απών. Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης μπορεί να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί και να υπάρξουν επενδύσεις δηλαδή νέες δουλειές, ή προκαλεί εμπόδια που δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη; 

Απ: Είναι πραγματικότητα ότι καθυστερεί σημαντικά ο παραγωγικός μετασχηματισμός της Ελληνικής οικονομίας. Η ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα μας δεν μπορεί να στηριχθεί στο μοντέλο του παρελθόντος με μια εσωστρεφή οικονομία στηριγμένη στην εσωτερική κατανάλωση και υπερβολικά εξαρτημένη από το κράτος. Η ανάπτυξη που επικαλείται η κυβέρνηση της τάξης του 1,5%, ακόμα και εάν τη δεχτούμε, είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση με το έδαφος που πρέπει να καλυφθεί αφού η πραγματική οικονομία έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό πάνω από 25% τα τελευταία χρόνια. Για να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας και διατήρησής της για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να μεταβούμε σε νέο μοντέλο με δύο άξονες: την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν δύο βασικές προϋποθέσεις: 
1. Ανταγωνιστική παραγωγή, η οποία θα προκύπτει από τις επενδύσεις, σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, την καινοτομία και τη διαφοροποίηση. 
2. Ευνοϊκό φορολογικό και διοικητικό περιβάλλον, το οποίο θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές και θα τους ενθαρρύνει για να αναπτύξουν το επιχειρηματικό τους πλάνο. 

Επίσης πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία και να αυξηθεί η χαμηλή αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης όπως και να επιταχυνθεί η απόδοση της δικαιοσύνης η οποία κινείται σε απελπιστικά αργούς ρυθμούς με μεγάλο κόστος χρόνου και χρημάτων για τους επιχειρηματίες. Γίνεται αντιληπτό ότι η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει αγκυλώσεις και να σταματήσει να στηρίζεται στην υπερβολική φορολόγηση των επιχειρήσεων, που σήμερα ξεπερνά το 50% των εσόδων μιας επιχείρησης, για να αυξήσει τα έσοδά της και να της βγούν τα «νούμερα» για το πρωτογενές πλεόνασμα, να δημιουργήσει το κλίμα για επενδύσεις που θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας και θα διευρύνουν τη φορολογική βάση, να θεσμοθετηθούν νέοι τρόποι χρηματοδότησης των ΜΜΕ επιχειρήσεων, στα πρότυπα της Ε.Ε., και ένα πολύ σημαντικό σημείο, να διασυνδεθεί επιτέλους η τριτοβάθμια εκπαίδευση με την επιχειρηματικότητα. Οι επιχειρηματίες θέλουν συνεργάτες και υπαλλήλους με εφόδια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της χώρας μας, αλλά δυστυχώς, το πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τους κατευθύνει είτε στην αναζήτηση απασχόλησης στο Δημόσιο τομέα είτε στη φυγή στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να χάνουμε το σημαντικό κεφάλαιο του κάθε τόπου δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό μας. 


Ερ: Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 μπορούν να αποτελέσουν βασικό άξονα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας; 

Απ: Προφανές είναι ότι ο επιχειρηματικός κόσμος μέσα στη περίοδο της κρίσης εστίασε στις ευκαιρίες που προκύπτουν μέσω της αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ο σχεδιασμός του «νέου» ΕΣΠΑ 2014-2020 ήταν προσανατολισμένος στην εμπροσθοβαρή κατανομή κονδυλίων για την επιχειρηματικότητα μέσα στην πρώτη τριετία ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν άμεσες επενδύσεις στον Ελληνικό παραγωγικό ιστό. Δυστυχώς, όλες οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν. Η Ελληνική πολιτεία κωλυσιεργεί συνεχώς και παρά το ότι δημοσιεύονται στον τύπο αναμενόμενα προγράμματα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα. Αναμένουμε λοιπόν, αφού έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση, με τρία χρόνια καθυστέρηση, να ξεκινήσουν προγράμματα που αφορούν τις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για χρηματοδότηση και τόνωση της επιχειρηματικότητας. 

Ερ: Η ανεργία είναι το μείζον θέμα κ. πρόεδρε. Τι θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει ώστε να τονωθεί η αγορά και να ενισχυθεί η εργασία στον ιδιωτικό τομέα; 

Απ: Η ανεργία είναι μία από τις σημαντικότερες πληγές που αφήνει σε κάθε τοπική οικονομία η παρατεταμένη κρίση. Μέσα στα χρόνια των μνημονίων με τη φοροκαταιγίδα στις επιχειρήσεις οδηγηθήκαμε σε κλείσιμο επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας και της «μαύρης» εργασίας των αυτοαπασχολούμενων και των μισθωτών, μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων σε γειτονικές – ανταγωνιστικές χώρες με οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα και την Εθνική Οικονομία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι κάθε επιχείρηση που κλείνει στο Νομό μας δημιουργεί πολλαπλασιαστική ανεργία αφού μέσα στην οικογενειακή μικρομεσαία επιχείρηση απασχολείται σχεδόν το σύνολο της οικογένειας. Ο μόνος δρόμος είναι η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες βιώσιμες επιχειρήσεις, θα αυξηθεί η απασχόληση με νέους εργαζόμενους που θα καταβάλουν εισφορές και φόρους δηλαδή πολλαπλασιαστικό όφελος για το κράτος με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά κυρίως με την ανάπτυξη της οικονομίας θα επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς δημιουργίας οικογένειας και επίλυσης της υπογεννητικότητας που το πρόβλημα αυτό είναι υπαρκτό και συνεχώς μεγαλώνει λόγω της ανεργίας και της φυγής των νέων. 

Ερ: Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχεδιαζόμενες «Καλλικρατικές» καταργήσεις και συγχωνεύσεις των Επιμελητηρίων; Ποια θα είναι η θέση της Πέλλας στο νέο τοπίο, αν τελικά προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός; 

Απ: Εδώ και δύο χρόνια η Επιμελητηριακή κοινότητα δίνει ένα μεγάλο αγώνα για να διασώσει τον Επιμελητηριακό Θεσμό. Τα Επιμελητήρια είναι το σπίτι των επιχειρηματιών, είναι η φωνή των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων την οποία κάποιοι Κυβερνητικοί κύκλο επιθυμούν να φιμώσουν. Ο Σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν η κατάργηση των Επιμελητηρίων ανά Νομό δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες και μη λειτουργικό σχήμα σε επίπεδο Περιφερειών. Στη πράξη έχουμε διαπιστώσει ότι ο «Καλλικράτης» στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν έφερε κανένα καλό. Δημιούργησε αξεπέραστα εμπόδια και στη πράξη αποδείχθηκε ότι ενισχυθήκαν τα διοικητικά κέντρα και απομονώθηκαν τελείως οι περιοχές της περιφέρειας. Κάτι τέτοιο δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί στην επιχειρηματική κοινότητα. Η συμβολή των Επιμελητηρίων σε κάθε νομό είναι καθοριστική και στις κρίσιμες αυτές στιγμές που διανύουμε διαδραματίζει ένα πολύ μεγαλύτερο και ουσιαστικό ρόλο για την ενίσχυση και υποστήριξη των επιχειρήσεων από ότι στο παρελθόν. Με συνεχείς πιέσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό, μέσα από την ιδιότητά μου ως Αντιπροέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, πρόσκαιρα πέτυχαμε την μετάθεση των αποφάσεων για τη νέα Επιμελητηριακή Νομοθεσία μετά το νέο έτος. Σύσσωμη η επιμελητηριακή κοινότητα είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει τη διάλυση ενός επιχειρηματικού θεσμού με τη κατάργηση των περιφερειακών Επιμελητηρίων με προεκτάσεις και συνέπειες στην τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της κάθε περιοχής. 

Ερ: Πώς θα αξιολογούσατε τη μέχρι τώρα πορεία σας στην προεδρία του Επιμελητηρίου Πέλλας; 

Απ: Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι αυτός που κρίνει την πορεία και την προσφορά όχι του προσώπου του Ιορδάνη Τσώτσου, αλλά την προσφορά του Επιμελητηρίου Πέλλας στα μέλη του. Το Επιμελητήριο διοικείται από ένα συμβούλιο 21 μελών, από όλες τις επαγγελματικές τάξεις και έχουμε καταφέρει να απαρτίζεται και από όλες τις πολιτικές τάσεις μέσα σε ένα ψηφοδέλτιο. Το ουσιαστικό ενδιαφέρον όλων οδήγησε το Επιμελητήριο Πέλλας να συγκαταλέγεται στα πιο ισχυρά Επιμελητήρια της Ελλάδος με ουσιαστικές υπηρεσίες στα μέλη του και τεράστια συμβολή στην οικονομική ζωή του Νομού Πέλλας. 

Ερ: Θα είστε εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου του Επιμελητηρίου; 

Απ: Έχω τονίσει ότι ο Επιμελητηριακός θεσμός διανύει μία από τις δυσκολότερες περιόδους διαχρονικά για την ύπαρξή του. Απαντώντας ουσιαστικά στο ερώτημά σας, σας γνωρίζω ότι στη δύσκολη αυτή συγκυρία δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς, οι επικίνδυνες αυτές καταστάσεις μας υποχρεώνουν να συνεχίσουμε σύσσωμο το υπάρχον Διοικητικό Συμβούλιο, εμπλουτισμένο και από νέους υποψηφίους, να προσφέρουμε, να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε για τη πρόοδο της επιχειρηματικής κοινότητας αλλά και της συνολικής ανάπτυξης του Νομού Πέλλας. 

Ερ: Είστε αισιόδοξος ότι τελικά θα τα καταφέρει η χώρα μας και θα βγει εντός του 2018 από τα μνημόνια και την κρίση; 

Απ: Θα προτιμήσω να παραμείνω ρεαλιστής. Όλοι επιθυμούμε και αγωνιζόμαστε ώστε να ξεφύγουμε από τη κρίση και από την επιτροπεία που έχουν φέρει τα μνημόνια. Για να βγούμε από τα μνημόνια χωρίς να ολοκληρωθούν οι δομικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις δεν το θεωρώ πιθανό τουλάχιστο για αυτό το έτος. Πιστεύω ακράδαντα ότι ο επιχειρηματικός κόσμος, το έχει αποδείξει και στο παρελθόν, θα σηκώσει το βάρος της ανάκαμψης της οικονομίας. Αυτό προϋποθέτει όμως μεταρρυθμίσεις και αλλαγή πολιτικής και οικονομικού μοντέλου, όπως προανέφερα. Το 2018 θέλουμε να αποτελέσει την αφετηρία της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας. Πιστεύουμε σε αυτό και θα συνενώσουμε όλες τις δυνάμεις για να επιτευχθεί. 

 - Σας ευχαριστώ πολύ κε Τσώτσο...
 - Κι εγώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να επικοινωνήσω με τα μέλη μας αλλά και γενικότερα με τους αναγνώστες σας.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment