Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιαννιτσά: Έρχεται η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ)


Ποιο το αντικείμενό τους και που θα λειτουργήσουν οι ΤΟΜΥ - Το πλάνο του νέου μοντέλου στην υγεία

Εν αναμονή των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) βρίσκονται οι πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και τα Γιαννιτσά.

Το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία 239 ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα με καταρχήν δημόσια δαπάνη 73,5 εκατ. ευρώ. Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας «στήνονται» στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, και θα δώσουν έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή και την προαγωγή υγείας του πληθυσμού ολόκληρης της χώρας.

Στην Π.Ε. Πέλλας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη», η περιοχή που -σε πρώτη φάση- θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει Τοπική Μονάδα Υγείας, θα είναι στα Γιαννιτσά.

Οι πολίτες της κάθε περιοχής που θα διαθέτει ΤΟΜΥ θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο της και θα έχουν πρόσβαση ανά πάσα ώρα και στιγμή από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 21.00 το βράδυ για κάθε παροχή υγείας. Μέσω των ΤΟΜΥ, ο πολίτης θα διαθέτει τον δικό του οικογενειακό γιατρό, θα δημιουργηθεί κυτίο παραπόνων και Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) που θα εξασφαλίζει ταχύτερη πρόσβαση και μετάβαση του εγγεγραμμένου πολίτη στα επόμενα επίπεδα του συστήματος υγείας.

Οι ΤΟΜΥ, που προβλέπεται βάσει του σχεδιασμού να τριπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, θα στελεχωθούν από περίπου 3.000 οικογενειακούς γιατρούς (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι), καθώς και από άλλους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επισκέπτες υγείας).


Σκοπός της λειτουργίας των ΤΟΜΥ



Σκοπός είναι με την λειτουργία των ΤΟΜΥ σε πρώτη φάση να καλυφθεί καθολικά και ισότιμα ο πληθυσμός, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και εν συνεχεία προσπάθεια να «αναχαιτιστεί» η αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία και να ανακουφιστεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

Τα βασικά στοιχεία της συγκεκριμένης μεταρρυθμιστικής δράσης είναι η καθολική και δωρεάν υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, η εξωστρεφής λειτουργία των Δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση, με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή της υγείας στην κοινότητα των ΤΟΜΥ.

Συστατικό στοιχείο του νέου συστήματος θα είναι ο οικογενειακός γιατρός, που θα είναι γενικός γιατρός ή παθολόγος και παιδίατρος, με εξωστρεφή λογική και προσπάθεια παρέμβασης στην κοινότητα. Κάθε Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) θα διαθέτει οικογενειακό γιατρό που θα τον παραπέμπει, εάν χρειαστεί, σε εξειδικευμένο γιατρό. Η παροχή υπηρεσιών θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Βασικό ζήτημα είναι η σταδιακή αλλαγή κουλτούρας του πολίτη για τη χρησιμότητα του οικογενειακού γιατρού και κυρίως για έννοιες όπως η πρόληψη και η προαγωγή υγείας που δεν έχουν ακόμα εμπεδωθεί στον κόσμο.

Ειδικότερα:

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των 4ης και 3ης ΥΠΕ, που παρουσίασε η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα θα στηθούν συνολικά 67 μονάδες, εκ των οποίων 33 στην 4η ΥΠΕ και 34 στην 3η ΥΠΕ. Απ’ αυτές οι 27 (12 στην 4η ΥΠΕ και 15 στην 3η ΥΠΕ) θα λειτουργήσουν άμεσα, δηλαδή είτε εντός του Οκτωβρίου είτε το αργότερο έως το τέλος του χρόνου, ενώ οι υπόλοιπες θα αναπτυχθούν σταδιακά εντός του 2018.

Ήδη οι διοικήσεις των δύο υγειονομικών περιφερειών έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου ώστε να βρουν τα κτίρια και τους χώρους που θα πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για να στεγαστούν οι ΤΟ.Μ.Υ. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν έρθει σε επαφή με τους δήμους, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα και παραχώρησαν χώρους για το σκοπό αυτό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αναζητούνται κτίρια προς ενοικίαση. Μάλιστα, ήδη έχει γίνει επαφή και με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία δεν έχει μεν δικά της κτίρια προς παραχώρηση, ωστόσο ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για τις ανάγκες που υπάρχουν και σε ποιες περιοχές, ώστε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.


Στην 3η Υ.Π.Ε και στα Γιαννιτσά



Πιο τυχεροί στάθηκαν οι αρμόδιοι της 3ης ΥΠΕ, καθώς, όπως δηλώνει ο διοικητής της Γιώργος Κίρκος, από τις συνολικά 34 τοπικές μονάδες υγείας που θα στηθούν σε περιοχές της αρμοδιότητάς της σε όλη την Βόρεια Ελλάδα, μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί οι κατάλληλοι χώροι για τις 15.

Έξι ΤΟ.Μ.Υ. θα γίνουν σε Βέροια (δύο δομές σε χώρους του δημοσίου) και από μία δομή σε Γιαννιτσά (ιδιόκτητος χώρος), Κατερίνη, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.


Λειτουργία και χρηματοδότηση



Όπως εξηγεί ο κ. Πλωμαρίτης, οι ΤΟ.Μ.Υ. δεν θα εφημερεύουν. Θα λειτουργούν σε δύο βάρδιες, πρωί και απόγευμα και θα καλύπτονται από ομάδα υγείας 11 ατόμων: Τέσσερις γενικούς γιατρούς / παθολόγους (2 το πρωί και 2 το απόγευμα), έναν παιδίατρο (πρωί ή απόγευμα), 4 νοσηλεύτριες (2 το πρωί και 2 το απόγευμα), 2 διοικητικούς (ένας πρωί κι ένας απόγευμα). Όλες οι δομές του ΕΣΥ είναι ανοιχτές στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας και το ίδιο ισχύει και για τις ΤΟ.Μ.Υ. Όσο για τη χρηματοδότηση, είναι εξασφαλισμένη πανελλαδικά μέσω ΕΣΠΑ για τέσσερα χρόνια και δέσμευση είναι αμέσως μετά οι δομές να ενταχθούν στον κρατικό προϋπολογισμό. Η συνολική διαδικασία αυτού του προγράμματος περιλαμβάνει το 30% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 2,5 – 3 εκατομμύρια πληθυσμού.

“Στα εξασφαλισμένα χρήματα περιλαμβάνονται οι μισθοί των εργαζομένων, ο εξοπλισμός, τα ενοίκια και ό,τι χρειάζονται οι μονάδες. Εμείς ως 4η ΥΠΕ έχουμε εξοπλισμό στο νοσοκομείο ‘Λοιμωδών’ και σε μία αποθήκη του νοσοκομείου ‘Άγιος Παύλος’ στη Λητή, όπου υπάρχουν γραφεία, καρέκλες, εξεταστικά κρεβάτια, κομοδίνα, τροχήλατα καρότσια. Με αυτά θα καλύψουμε ένα μέρος του εξοπλισμού και τα άλλα θα τα αγοράσουμε. Ό,τι δεν χρησιμοποιηθεί για εξοπλισμό ή ενοίκια, θα καλύψει άλλες ανάγκες των ΤΟ.Μ.Υ.”, εξηγεί ο κ. Πλωμαρίτης.


Παράταση μέχρι την Παρασκευή για τις προσλήψεις



Λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος των επαγγελματιών υγείας εν μέσω θερινής περιόδου και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, με απόφαση του Υπουργού Υγείας παρατάθηκε μέχρι την Παρασκευή 8/9/2017 η προκήρυξη για την πρόσληψη συνολικά 2.868 ατόμων που θα στελεχώσουν τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Η προκήρυξη αφορά συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, οι οποίες δύνανται να ανανεώνονται μέχρι τη λήξη του 4ετους προγράμματος.

Μετά το 2021, υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ από εθνικούς πόρους έτσι ώστε να είναι διασφαλισμένη η συνέχεια της λειτουργίας των νέων δομών την καθολική ανάπτυξη του νέου μοντέλου ΠΦΥ.

Υπενθυμίζεται πως οι προσλήψεις αφορούν:

956 θέσεις ΠΕ Ιατρών Ειδικότητας Γενικής Ιατρικής και, σε περίπτωση έλλειψης αυτών, ΠΕ Ιατρών ειδικότητας Παθολογίας. Η αμοιβή για τις θέσεις Ιατρών αντιστοιχούν στην αμοιβή των Επιμελητών Α’ του ΕΣΥ.

239 θέσεις ΠΕ Ιατρών Ειδικότητας Παιδιατρικής. Η αμοιβή για τις θέσεις Ιατρών αντιστοιχούν στην αμοιβή των Επιμελητών Α’ του ΕΣΥ.

478 θέσεις ΠΕ Νοσηλευτικής και σε έλλειψη αυτών ΤΕ κλάδου Νοσηλευτικής. Σε έλλειψη ΠΕ και ΤΕ Νοσηλευτικής οι θέσεις θα καλυφθούν από υποψήφιους ΔΕ κλάδου Βοηθών Νοσηλευτών/τριών.

239 θέσεις ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών και σε έλλειψη αυτών ΤΕ Κοινωνικών· Λειτουργών.

478 θέσεις ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού και σε έλλειψη αυτών ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας. Σε έλλειψη προσωπικού κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ οι θέσεις θα καλυφθούν από υποψήφιους ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων.

478 θέσεις ΤΕ Επισκεπτών-τριών Υγείας.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. ...και σταδιακό κλεισιμο νοσοκομειων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλο ακουγεται,πρεπει να λειτουργησει,για να ανακουφιστει ο φτωχος πολιτης ,και να απαλλαγει απο την ιδιωτικη,ακριβοπληρωμενη υπηρεσια υγειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΞΥΠΝΑ!!!!!
      ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΜΥ ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.
      ΟΤΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΣΟΒΑΡΟ ΘΑ ΤΡΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΖΕΙ.
      ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝΕ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΣΟΥ ΔΩΣΑΜΕ ΤΑ ΤΟΜΥ, ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ ΒΑΛΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ.

      Διαγραφή
  3. Τι σκέφτηκαν τα βρομερα μυαλά τους παλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με απλά λόγια στα Γιαννιτσά το πρώην ΙΚΑ που έγινε κέντρο ΕΟΠΠΥ και έπειτα ΠΕΔΥ σε λίγο θα λέγεται ΤΟΜΥ.Το θέμα είναι να αλλάξει η νοοτροπία των υπαλλήλων και γιατρών του ΙΚΑ - ΕΟΠΠΥ - ΠΕΔΥ - ΤΟΜΥ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.