VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κλείνουν δεκάδες τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ της Κ. Μακεδονίας - Η κατάσταση στην ΠΕ Πέλλας

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής έθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σχετικά με το επικείμενο κλείσιμο τομών και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ:

«Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης εκφράζεται έντονα και στο χώρο της εκπαίδευσης. Η ΄΄κανονικότητα΄΄ της κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας πέρα από τις χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών, την υποχρηματοδότηση των σχολείων, χτυπά ιδιαίτερα το χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης. Στην υπ΄ αριθ. Φ12/134644/Δ4/08-08-2017(Β΄ 2891) υπουργική απόφαση καθορίζεται ελάχιστος αριθμός για την ύπαρξη και λειτουργία τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ. Η ίδια η υπουργική απόφαση βάζει σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση των μαθητών στις ειδικότητες και τους τομείς των ΕΠΑΛ που θέλουν να ακολουθήσουν, καθώς εκατοντάδες μαθητές αναγκάζονται να αλλάξουν τομέα ή σχολείο ή και να σταματήσουν το σχολείο, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Το Υπουργείο αναγκάστηκε την Πέμπτη (21/9/2017), μπροστά στην αγανάκτηση και τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών για την κατάσταση, να εγκρίνει ένα μεγάλο αριθμό από τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ.

Ωστόσο, στην Κεντρική Μακεδονία δεν εγκρίνονται και ουσιαστικά κλείνουν δεκάδες τμήματα, που αφορούν σε πάνω από 300 μαθητές.

Συγκεκριμένα: Τομείς και ειδικότητες κατά νομό στην Κεντρική Μακεδονία που δεν έχουν εγκριθεί:

Περιφερειακές Ενότητες              Τομείς Ειδικότητες Μαθητές που φοιτούν 
ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης                    1            10                           50
ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης              3            18                         112
ΔΔΕ Ημαθίας                                            1              3                           20
ΔΔΕ Κιλκίς                                                2              3                           23
ΔΔΕ Πέλλας                                             3              5                           41
ΔΔΕ Πιερίας                                              1            11                           48
ΔΔΕ Σερρών                                                            7                             37
ΔΔΕ Χαλκιδικής                                                        1                              6
Σύνολο                                                    11*           58*                         337

Να σημειωθεί πως τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τομείς και ειδικότητες που οι μαθητές, μετά από πιέσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, αναγκάστηκαν να αλλάξουν τις αρχικές τους επιλογές.

Συνολικά στη Θεσσαλονίκη στα 31 πλέον ΕΠΑΛ που απέμειναν λόγω περικοπών δεν εγκρίθηκαν 4 τομείς και 28 ειδικότητες της Γ΄ τάξης που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα με αριθμό παιδιών κάτω από τα ασφυκτικά και αντιπαιδαγωγικά όρια που έχει καθορίσει το υπουργείο. Στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας δεν εγκρίθηκαν 7 τομείς και 30 ειδικότητες.

Σε κάποια σχολεία, μιλάμε για ουσιαστικό κλείσιμο όπως το 12Ο ΕΠΑΛ στη Μοναστηρίου (Π.Ε. Θεσσαλονίκης), όπου από τα 5 ολιγομελή τμήματα δεν εγκρίθηκε κανένα. Ενώ στο νυχτερινό ΕΠΑΛ της Κατερίνης, το μοναδικό στη Π.Ε. Πιερίας, οι μαθητές ωθούνται στο να σταματήσουν το σχολείο!

Το αποτέλεσμα είναι ότι για 337 μαθητές από όλα τα ΕΠΑΛ της Κεντρικής Μακεδονίας η αβεβαιότητα αν θα συνεχίσουν να φοιτούν στο σχολείο τους και να παρακολουθούν την ειδικότητα που επέλεξαν, συνεχίζεται… 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να μην κλείσει κανένα τμήμα, τομέας ή ειδικότητα στα ΕΠΑΛ της Κεντρικής Μακεδονίας;»
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…