VW
AGROexpert

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών;


Της καθηγήτριας του 1ου ΓΕΛ Γιαννιτσών – Νομικού, Μακρίνας Τουρπτσόγλου


Η Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών, που οργανώνεται σε συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατάφερε να ενώσει εκατομμύρια ανθρώπους από 47 χώρες. Μέσα από διάφορες δραστηριότητες γιορτάζουν τη γλωσσική πολυμορφία στην Ευρώπη και προάγουν την μάθηση γλωσσών.
Tο Συμβούλιο της Ευρώπης από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση ανήγγειλε ότι η Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών θα γιορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου. Οι γενικοί στόχοι της Ευρωπαïκής Μέρας Γλωσσών είναι να:
1. ενημερώσουν το κοινό για τη σημασία της μάθησης γλωσσών και την πολυμορφία των διαφόρων γλωσσών που μαθαίνουν ώστε να αυξηθεί η πολυγλωσσία και η διαπολιτισμική κατανόηση,
2. προάγουν τη πλούσια γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία στην Ευρώπη, που πρέπει να διατηρηθεί και να καλλιεργηθεί,
3. ενθαρρύνουν τη δια βίου μάθηση γλωσσών, μέσα και έξω από το σχολείο, είτε για σκοπούς σπουδών, είτε για επαγγελματικές ανάγκες, είτε για σκοπούς κινητικότητας ή για  διασκέδαση και ανταλλαγές..
4. αναπτύξουν οι άνθρωποι σε κάποιο βαθμό τις γνώσεις τους σε δυο ή περισσότερες γλώσσες για να είναι ικανοί να παίξουν σωστά το ρόλο τους στη δημοκρατική πολιτότητα της  Ευρώπης
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 γιορτάστηκε η 16η επέτειος της Ευρωπαϊκής Μέρας Γλωσσών (ΕΜΓ) στο Συμβούλιο της Ευρώπης και μεταξύ των 47 χωρών μελών.

                                                 Γιατί η Ευρωπαïκή Μέρα Γλωσσών;

Ποτέ δεν υπήρξαν περισσότερες ευκαιρίες για να εργαστεί κάποιος ή να σπουδάσει σε μια διαφορετική Ευρωπαϊκή χώρα - αλλά η έλλειψη γλωσσικής ικανότητας εμποδίζει πολλούς ανθρώπους να το εκμεταλλευτούν αυτό.
Η παγκοσμιοποίηση και ο τρόπος απόκτησης μιας επιχείρησης απαιτούν όλο και περισσότερο οι πολίτες να αποκτήσουν δεξιότητες ξένων γλωσσών για να εργάζονται αποτελεσματικά μέσα στην ίδια τη χώρα τους. Τα Αγγλικά μόνο δεν είναι πλέον αρκετά.
Η Ευρώπη είναι πλούσια σε γλώσσες - υπάρχουν πάνω από 200 Ευρωπαϊκές γλώσσες, 24 από τις οποίες είναι επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλές περισσότερες που ομιλούνται από πολίτες των οποίων η καταγωγή της οικογένειας τους είναι από άλλες ηπείρους ή τις έφεραν μαζί τους πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή είναι μια σημαντική πληροφορία που πρέπει να αναγνωριστεί, να χρησιμοποιηθεί και να εκτιμηθεί.
Η μάθηση γλωσσών ωφελεί τους νέους και τους μεγαλύτερους - ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλος για να μάθεις μια γλώσσα και να απολαύσεις τις ευκαιρίες που σου προσφέρει. Ακόμα και αν γνωρίζεις μόνο λίγες λέξεις της γλώσσας της χώρας που επισκέπτεσαι (π.χ. για διακοπές), αυτό σε βοηθά να κάνεις νέους φίλους και επαφές.
Μαθαίνοντας τις γλώσσες άλλων ανθρώπων είναι ένας τρόπος να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο και να ξεπεράσουμε τις πολιτιστικές διαφορές μας.

(Φωτογραφίες)
1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών
Η ομάδα των μαθητών του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες Ελισάβετ Ηλιάδου, Φιλόλογος και Μακρίνα Τουρπτσόγλου, Νομικός.
Η καθηγήτρια- Νομικπός Μακρίνα Τουρπτσόγλου, μιλάει στους μαθητές για την Ευρωπαïκή Μέρα Γλωσσών...

eurvpglws45
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…