Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Φεύγει από την Ελλάδα η Eldorado Gold - Η απάντηση του Σταθάκη


Eldorado Gold ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των επενδύσεων της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρία, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για εποικοδομητική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος.

Το δελτίο Τύπου της επιχείρησης αναφέρει τα εξής: 



Σταθάκης: Προφανώς δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες

Τις θέσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Ενέργειας στο θέμα της Eldorado Gold, στον απόηχο της ανακοίνωσης αναστολής των επενδύσεων από την εταιρία, καταθέτει με ανακοίνωσή του ο Γιώργος Σταθάκης. 

Οπως αναφέρει ο κ. Σταθάκης: 

Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού δημοσίου, η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει:

Πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους.

Δεύτερον, η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων.

Εκ των πραγμάτων, το αδειοδοτικό περιβαλλοντικό σύστημα περιλαμβάνει λεπτομερείς διαδικασίες για κάθε επιμέρους δραστηριότητα, προκειμένου να τηρείται η κείμενη Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Η πιο βασική εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού. Η δεύτερη πρόταση της εταιρείας, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), έχει επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο από το Υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της.

Στην επίλυση των εκκρεμοτήτων της σύμβασης, η εταιρεία πρότεινε τεχνικό διάλογο με το Υπουργείο. Το Υπουργείο αντιπρότεινε την πιο έγκυρη μέθοδο της διαιτησίας όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση. Η προσφυγή στη διαιτησία έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Μάιο από τον Πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια, τον περασμένο Ιούλιο το Υπουργείο κίνησε τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το τελευταίο θα εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία της έως τις 15 Σεπτέμβρη.

Στα περί καθυστέρησης αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο μέχρι στιγμής έχει αδειοδοτηθεί το 60% του υποέργου Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας.

Οι εκκρεμούσες άδειες της Ολυμπιάδας, όπως έχει αναγγελθεί από το Υπουργείο εδώ και ένα μήνα, θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, εν γνώσει της εταιρείας. Πρόκειται για την εξάμηνη άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας προκειμένου να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες της Ολυμπιάδας έως ότου λήξει η διαιτησία.

Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη.

Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει Πρωθυπουργούς, Υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

12 comments:

  1. Να συνηθισει σε τι?
    Γιατί δεν έλεγε Ουγκάντα και όχι ευρωπαϊκή χώρα.
    Την ωρα που σύμβουλος τιυ Τσίπρα τους λέει στα τσακιδια( καρανικας)
    Κάθε άλλο παρα ευρωπαϊκή χώρα θυμίζουμε.
    Και το τσίρκο δεν έχει τελειωμό.
    Προχτες ο Αλέξης καλούσε τον πρωθυπουργό της Γαλλίας σε επενδύσεις στην χώρα μάς.
    Δηλαδή
    Που να μην ηταν και εποχή συγκομιδής του < μαύρου >

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα τσακίδια και ακόμα παραπέρα! Κι αυτοί κι ο καρκίνος που θα έσπερναν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενώ ο καρκίνος που σπέρνει δεκαετίες η ΔΕΗ στην Δυτική Μακεδονία είναι υγιεινός.
      Εκεί έχουμε δημόσια υπηρεσία και δημοσίους υπαλλήλους.ΞΕΦΤΙΛΕΣ.

      Διαγραφή
    2. Αφού σπέρνει καρκίνο η ΔΕΗ ας σπείρουν και οι ξένοι. Άλλωστε και η ΔΕΗ σε λίγα χρόνια σε ξένα χέρια θα ανήκει.
      Λογική ραγιά!

      Διαγραφή
    3. Αφού σπέρνει καρκίνο η ΔΕΗ να την κλείσουν.Πάντα και παντού θα υπάρχουν οι χρήσιμοι ηλίθιοι.

      Διαγραφή
    4. Και έπειτα θα χρησιμοποιούμε μαγκάλι για θέρμανση και για μαγείρεμα και γκαζόλαμπα για φωτισμό! Πίσω στο 1950! Εκτός από τους χρήσιμους ηλίθιους υπάρχουν και οι άχρηστοι ηλίθιοι...κι αυτοί είναι πιο πολλοί...

      Διαγραφή
    5. Χρήσιμοι ή άχρηστοι ΗΛΙΘΙΟΙ είναι.
      Το ερώτημα παραμένει: Ο καρκίνος που σπέρνει η ΔΕΗ στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας είναι καλός επειδή ΕΣΥ έχεις την βολή σου;
      Ταλαίπωρε ανθρωπάκο,παρτάκια επαναστάτη,κοιτάξου στον καθρέφτη και ίσως δεις τον χρήσιμο ή άχρηστο εαυτό σου.

      Διαγραφή
  3. Δεν είναι μεταλλεία είναι ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΊΑ.
    Όποιος πιστεύει οτι θα φύγει και θα αφήσει τα χρυσωρυχεία..... Πλανάται οικτρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ.
    ΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟ ΄΄ΕΡΓΟ΄΄ ΤΗΣ, ΠΑΡΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ -ΛΕΓΕ ΧΡΥΣΟΣ Κ.Λ.Π - ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΣΗΚΩΘΕΙ ΚΑΙ ΦΥΓΕΙ, ΜΗΠΩΣ ΤΟΤΕ ΑΦΗΣΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΥΡΟ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ Η ΖΗΜΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΟΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΔΦΕΡΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να μαθουν να σεβονται τις Εθνικες ,Ευρωπαικες νομοθεσιες ,ειτε ειναι Ελληνες ,ειτε ειναι ξενοι επενδυτες,να μαθαινουν να σεβονται την πατριδα του καθε ανθρωπου!να ξεχασουν την αποικιοκρατικη συμπεριφορα τους αλλα και την δουλοπρεπεια αυτων που τους καλεσαν,! διοτι τα οφελη του ελληνικου Δημοσιοπυ ειναι ουτως η αλλως μηδαμινα απο την εξορυξη χρυσου! η χερσονησος της Χαλκιδικης ειναι ουτως ,η αλλως τουριστικη! μετατρεπεται η ενδοχωρα της σε σεληνιακο κρατηρα,ορατο κι απο τον δορυφορο,θα δηλητηριαζαν τις παραλιες της με κυανιο, θα στραγγιζαν τον υδροφορο οριζοντα της ενδοχωρας,με ανεπανορθωτες συνεπειες για το μελλον ,προκειμενου ,καποιοι δημαρχοι να κρατησουν ψηφοθηρικα την πελατεια τους με το προσχημα της απασχολησης1 κι οταν τσακιστουν να φυγουν μετρωντας τα κερδη τους οι επενδυτες,θα αφησουν πισω τους ενα σεληνιακο τοπιο,ισα με την επαρχια Γιαννιτσων1

      Διαγραφή
  5. Θέλω να ξέρω τι απέγινε η Ιγγλεζη από το μετερίζι του αγώνα εδώ και τρία χρόνια ,, άφαντη...όσο για τον καρκίνο και το περιβάλλον η υποκρισία περισσεύει σε όλους μας σε αυτό τον έρμο τόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πω πω παπα που φάγατε ,,...τα μαντεμοχωρια τουριστική περιοχή ,, από ποτε...Ιερισσός χρήμα με ουρά Παλιοχώρι πείνα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.