Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θα αγγίξει το 1 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης


Ακριβότερο κατά περίπου 6% σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να πωληθεί φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, με τις καταναλώσεις να κυμαίνονται για μία ακόμη χρονιά σε χαμηλά επίπεδα.

Οι πρώτες ενδείξεις και οι υπολογισμοί με βάση τα σημερινά δεδομένα δείχνουν την τιμή του πετρελαίου να διαμορφώνεται στα 0,98 ευρώ το λίτρο, δηλαδή μία ανάσα πριν το 1 ευρώ το λίτρο.

Πέρυσι τον Οκτώβριο, που ξεκίνησε η διάθεση τους η μέση τιμή είχε μετρηθεί στα 0,927 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 6%. Ωστόσο, στο τέλος της περσινής χειμερινής σεζόν (Απρίλιο), το πετρέλαιο θέρμανσης έκλεισε με μέση τιμή στα 0,764 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή όσοι δεν μπόρεσαν να γεμίσουν από πέρυσι τις δεξαμενές τους θα έλθουν αντιμέτωποι με τιμές υψηλότερες κατά 28% συγκριτικά με το τέλος Απριλίου.

Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης και φέτος θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, οπότε και οι ακριβείς υπολογισμοί για το ύψος της τιμής του καυσίμου δεν μπορούν ακόμη να γίνουν, αν και η απόκλιση από τα 0,98 ευρώ το λίτρο δεν αναμένεται να είναι μεγάλη.

Πάντως, τα νοικοκυριά και φέτος θα δυσκολευτούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης λόγω των μεγάλων ποσών που καλούνται να καταβάλλουν για να αγοράσουν ποσότητες π.χ. της τάξης των 500 έως 1.000 λίτρων.

Επιπλέον, οι αυξημένοι φόροι αλλά και ο καθιερωμένος ΕΝΦΙΑ που είναι υποχρεωμένες οι οικογένειες να πληρώσουν δυσκολεύει την κατάσταση. Εξάλλου, φέτος αναμένεται να περικοπεί και το επίδομα θέρμανσης σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.

Κατόπιν τούτων, πρατηριούχοι και εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών δεν προσδοκούν και φέτος αυξημένες παραγγελίες. Πάντως η αγορά των υγρών καυσίμων και συγκεκριμένα του πετρελαίου θέρμανσης έχουν έναν ακόμη ισχυρό αντίπαλο να αντιμετωπίσουν. Το φυσικό αέριο, το οποίο διεισδύει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία όλο και περισσότερο.

Το φυσικό αέριο πάνω κάτω κυμαίνεται σε τιμές χαμηλότερες από 30% έως 40%σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, οπότε και συμφέρει η χρήση τους για όσους βέβαια βρίσκονται σε δίκτυο διανομής.

Πηγή: Euro2day.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.